cazare neamt

Caut cazare Manastirea Neamtului

Viata orasului, perioadele de dezvoltare sau decadere, au fost strans legate de istoria Cetatii Neamt si de istoria Moldovei in general. Pe baza cercetarilor de arhiva s-a stabilit ca Neamtul a avut un sigiliu propriu, in limba latina, la fel ca orasele Baia sau Roman. Necesitatea de a crea un sistem de aparare in fata dusmanilor, a facut ca Petru I Musat sa ridice, intre 1382-1387, pe Culmea Plesu, un fort, transformat mai apoi in cetate. Situata la intretaierea drumurilor comerciale care lega Suceava de Piatra sau alte targuri ale Moldovei, Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea insa, viata economica si sociala a urbei nu mai cunoaste ritmul dezvoltarii de pana atunci. in veacurile urmatoare orasul inregistreaza o decadere a activitatilor mestesugaresti si comerciale, la aceasta contribuind si unii factori interni si externi (precum incendiile provocate in timpul razboaielor turco-polone sau ruso-turce).

Cazare la pensiune Neamt

Strajuit de creste albe si brazi inalti in partea de sus, dupa cum spun muntenii, avand dealuri line la poalele Romanului si alte trei virfuri ce-i inconjoara Piatra, judetul Neamtului este locul unde muntele, apa lacurilor si dealurile se aduna in tacere de parca s-au intalnit pentru a pazi aceasta zona de o armonie contrastanta. Despre Neamt au varsat cerneala Alexandru Vlahuta, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogas, filozoful Vasile Conta. Alaturi de ei, ilustre nume ale picturii Romanesti (pictorii Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Alexandru Baesu, Lascar Vorel si Victor Brauner) au descris in ulei pe pinze, vaile, apele si inaltimile ce se impletesc pe vaile Bistritei sau a Siretului. La toate acestea, de parca nu ar fi fost indeajuns, frumusetea acestei zone este completata de un munte a carui istorie este plina de nume importante ce pornesc de la legendele in care se spune ca aici traia Zamolxes, zeul dacilor.

Dintotdeauna aici au fost vestite mestesugurile cele mai diverse, de la confectionarea sumanelor, pana la realizarea panzei de in si a cusaturilor nationale cele mai rafinate, in culori vii, naturale. Traditia se pastreaza si in domeniul altor mestesuguri, precum prelucrarea lemnului. Sculptura in lemn este bine reprezentata. ele mai vechi urme de locuire pe aceste meleaguri s-au gasit in asezarile de la Lunca-Poiana Slatinei, Oglinzi-Cetatuia si Bai, care se afla situate in preajma izvoarelor de apa sarata din sud-estul Culmii Plesului. tinutul Neamtului duce mai departe, neobosit, traditiile si obiceiurile vechi, ca un ecou al formei primordiale a vietii. Aici regasesti vatra culturii populare romanesti, in care marturiile lasate de calatori au avut si au o valoare inestimabila.

Tarife pensiuni Targu Neamt

Manastirea Neamt se afla in interiorul unui complex ecleziastic format din schitul Vovidenia, seminarul teologic si case calugaresti. Acest superb monument al poporului roman este unul dintre principalele puncte de pelerinaj ale credinciosilor si nu lipseste niciodata de pe itinerariul celor ce pornesc sa viziteze superbele manastiri din Moldova.Pentru a ajunge la Manastire se urmeaza soseaua Targu Neamt Pipirig Bisticioara pana la drumul marcat ce se desprinde catre manastire. Complexul este usor de reperat, iar localnicii sunt intotdeauna dispusi sa ajute cu instructiuni. Astazi, viata in manastirea Neamt pare sa nu se fi schimbat mult din vremurile lui Stefan cel Mare. Calugarii pastreaza o viata simpla si pun mare pret pe protejarea acestui monument de o imensa importanta cultural-istorica nu doar pentru zona Moldovei, ci pentru intreaga tara si veti avea posibilitati de a gasi o pensiune Manastirea Neamtului.

Informatii pensiune Manastirea Neamtului

De la Varatic se ajunge la Manastirea Agapia fie pe scurtatura taiata prin padure catre nord, trecand prin Filioara (DC 168), fie revenind in soseaua nationala, pentru ca dupa 4 km sa ne indreptam spre vest pe DJ 155 D, fie pe un drum forestier de un pitoresc deosebit. Fata de Piatra Neamt, manastirea se afla la 43 km, iar fata de Targu Neamt la 9 km. Vechiul Pomelnic de la Manastirea Agapia aminteste de Petru Rares si Elena Doamna ca primi ctitori voievodali prin grija carora s-a zidit prima biserica de piatra de aici. Dar constructiile de la Agapia din Deal nu prea aveau viata lunga. Terenul imbibat de apele freatice care se aflau la o adancime mica era nestatornic si aluneca adesea naruind biserici si chilii, creand o permanenta stare de incertitudine si neliniste in sanul obstei monahale.

Cum sa gasesc cazare Targu Neamt

Zona orasului Tirgu Neamt este bogata in ape subterane de stratificatie si in straturi acvifere freatice. in zona Bailor Oglinzi, statiune situata in vecinatatea orasului Tirgu Neamt, apele de stratificatie apar la suprafata sub forma izvoarelor minerale. Calitatea acestor izvoare minerale a facut ca aceste izvoare sa fie folosite din cele mai vechi timpuri pana in prezent. In perioada interbelica aici functiona una din cele mai apreciate statiuni balneare, fiind frecventata de familia regala si de catre turistii straini. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a adus distrugerea acestei statiuni in proportie de 90%, si chiar daca intre timp statiunea a mai fost refacuta, ea nu a mai beneficiat de dotarile din perioada interbelica, devenind o statiune de interes local. Prin pozitia sa, in Depresiunea Neamtului, inchisa spre vest de Muntii Carpati, iar spre nord si est de culmi si dealuri subcarpatice, cu rol de obstacol in calea maselor de aer subpolar sau continental, orasul Tirgu Neamt are parte de factori climatogeni ce prezinta particularitati specifice, datorita caracterului de adapost, altitudinii si orientarii reliefului. Localizarea pe paralela de 47°12', latitudine nordica, determina o insolatie moderata tot timpul anului, favorizata si de expunerea reliefului predominant spre sud-est.

in perioada 1948 1961 cladirea a gazduit pe marele povestitor Mihail Sadoveanu, familia si prietenii acestuia fiind resedinta de vara a acestuia. Ultima vizita a lui Sadoveanu la casa de la Vanatori a fost in vara anului 1961.Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul simt si modestia proprie taranului moldovean, generand un puternic sentiment de piosenie, nu numai pentru ceea ce reprezinta ele fata de amintirea lui Ion Creanga, ci pentru ca ele sunt marturii autentice ale traditiei populare a locuitorilor din aceasta parte a tarii.Pe aceasta vatra s-a construit in 1715, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino, un schit. Acesta a rezistat pana in anul 1821 cand a fost distrus de eteristi. in 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica cu hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” pe locul vechiului lacas din lemn, schitul devenind unul de maici. in 1851 biserica este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade.

Aparut relativ recent in peisajul ariilor protejate, Parcul Natural Vanatori Neamt a fost infiintat in anul 1998 pentru a constitui si conserva o populatie de zimbri o specie de mult disparuta din fauna Romaniei. Parcul adaposteste o diversitate de valori naturale, culturale si istorice. Obiectivele pe care administratia parcului le urmareste sunt legate de specificul local si de principiile care sunt urmarite in ceea ce priveste managementul ariilor protejate. Situat in partea de nord a judetului, la granita cu judetul Suceava, parcul are o suprafata de 30.818 hectare, din care 26.322 hectare reprezinta fondul forestier, si se intinde pe raza comunelor Cracaoani, Agapia, Vanatori Neamt, a orasului Targu Neamt si a statiunii Baltatesti. Principalele obiective ale administratiei parcului sunt mentinerea biodiversitatii prin conservarea speciilor si ecosistemelor cheie, precum si a peisajelor din cuprinsul parcului, realizarea unui centru de crestere a zimbrului si crearea conditiilor necesare pentru punerea in libertate a primului grup, certificarea managementului forestier, dezvoltarea ecoturismului si promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum si implicarea publicului si a comunitatii in conservarea valorilor parcului, prin programe de educatie si constientizare.

Tag: pensiune Manastirea Neamtului pensiune Neamt cazare Neamt