ICT-Branch

Luuk Wensink & Rick Bolten

ICT Trends

Mobile Devices
is de naam voor het bedrijven van handel door gebruik van smartphones

Hoewel via NFC betalen nog niet doorbreekt, is online mobile commerce wel mainstream geworden. In 2014 passeerden mobiele devices (tablet, smartphone) al desktop in online verkoopcijfers. En de verwachting is dat desktops verder achterop raken. Vooral nu Google sites geschikt voor mobiel hogere ranking in zoekresultaten geeft, zien we dat steeds meer webshops wel adaptive moeten worden.


Health & controle

Mede dankzij de hartslagsensoren, stappentellers en thermometers in de smartwatch, gaan we onze eigen gezondheid beter in de gaten houden, maar ook ons huis is altijd en overal ‘under control’. De e-thermostaat is al bijna de standaard en ook mobiel beheerbare alarmsystemen worden de norm in 2015. Onze reizen hadden we al enige tijd onder controle, maar ongemerkt komt daar toch ook steeds meer nauwkeurigheid in. Denk aan exacte indicaties van drukte in trein en verkeer en steeds betere contextuele suggesties.


Werken in de cloud

Volgens Microsoft is 2015 hét jaar waar de Cloud meer tot leven komt. Deze intelligente technologie zorgt voor aanzienlijk meer vrijheid, waarin zakelijk en privé makkelijker te combineren zijn.

IT-ondersteuning

Door de toenemende afhankelijkheid van IT wordt het voor organisaties steeds lastiger om alles zelf te doen. Xerox denkt dat bedrijven in 2015 steeds meer hun ICT-beheer uitbesteden aan professionals. Door ICT-problemen extern te laten oplossen is de ideale werkplek zo gecreëerd.

IT-beveiligingssystemen

De traditionele IT-beveiligingssystemen falen steeds vaker. Er wordt verwacht dat bedrijven hun data aankomend jaar steeds beter willen laten beschermen. Het management binnen een bedrijf wordt zich meer bewust en ziet in dat de IT-afdeling het niet alleen kan oplossen. Het is fijn als u op een ICT-bedrijf kan rekenen dat u op alle mogelijke manieren ondersteunt en uw bedrijf dus ook betere bescherming biedt.

Kansen

· in Europa meer dan 700-duizend vacatures binnen de ICT-sector en groeit het aantal banen, ondanks de crisis, nog altijd drie procent per jaar.Intermediare.nl


· kansen voor ICT-professionals liggen vooral in functies als #programmeur en #systeemanalist


· Volgens branchevereniging Nederland ICT zijn personeelstekorten in de nabije toekomst vooral te verwachten in het segment voor hoogopgeleide ICT-professionals. Zo voorziet de organisatie een tekort van meer dan 6300 ICT-ers in het hoogopgeleide segment in 2016, en bijna een verdubbeling van dat aantal als de economie na 2013 zich blijkt te herstellen.

Intermediar.nl


· Omdat de ICT-markt zich op dit moment in een zeer lastige fase bevindt (hoge werkeloosheid en tegelijkertijd een overdaad aan vacatures) en het ICT-landschap zich op dit moment sneller ontwikkelt dan ooit (met transities naar de Cloud en technieken als virtualisatie) is het lastig te voorspellen welke richting het meest kansrijk is. De cijfers wijzen echter uit dat het vooral de minder algemene functies, oftewel de specialisaties zijn die kansrijk zijn voor de toekomst.

Perspectief

Groei in 2015 De verwachting voor de ICT markt is een groeiende markt (volume ontwikkeling >3%). De ICT sector is conjunctuur gevoelig en profiteert nu van de aantrekkende economie. Daarnaast zijn efficiency, cloudoplossingen en big data de drivers achter deze groei. Ook kostenbesparingen spelen bij veel bedrijven een rol. De vraag naar cloudoplossingen neemt dan ook toe. De groei van de cloud, steeds snellere verbindingen en meer breedband zorgt ook voor groei van de digitale infrastructuur; datacenters en de hostingsector profiteren. Onze positie als ‘gateway-to-Europe’ en het feit dat Cloudoplossingen makkelijker internationaal schaalbaar zijn, maakt dat kansen op het internationale vlak liggen. Minder positief zijn de vooruitzichtzichten voor de telecomsector; de teruglopende opbrengsten uit spraak kunnen niet worden opgevangen door de inkomsten uit data. De aantrekkende economie, het toenemende belang van ICT en de groei van de cloud zorgen voor een positief sentiment. *Rabobank

vraag en aanbod van de ICT-markt

Het is een bekend probleem: de markt van opgeleide IT'ers sluit niet aan op de vraag. Nu de IT-sector aantrekt, is er behoefte aan hbo'ers, die er te weinig zijn, en er is juist een overschot aan mbo'ers. Daarbij verschuift de specialismevraag steeds.


De IT-sector groeit dit jaar met 2,1 procent en dat is bijna drie keer sneller dan de totale economie in Nederland.Een probleem blijft iets waar de sector al decennia mee worstelt: de vraag naar specifieke functies sluit niet aan op het aanbod van IT'ers dat een opleiding heeft afgerond.

Maatschappelijk en economisch belang van ICT

  • gezondheid van de mens gaat langer mee en kan beter gecontroleerd worden
  • onderwijs leer middel wordt beter
  • duurzamer en langer mee

Risico’s/bedreigingen


‘Binnen dertig jaar is de helft van de nu bestaande banen, als gevolg van de toepassing van ICT overbodig. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs maken zich druk over chauffeurs uit Polen die Nederlandse truckers werk af zouden nemen. Zij zouden zich beter zorgen kunnen maken over de zelfrijdende Google-auto.

Bron NBA

Kansen en bedreigingen


· Toenemende vraag naar standaard software welke makkelijk te implementeren is. Complexe ICT is vaak te duur;

· Samenwerking in de ICT keten biedt kansen in het ontzorgen van de eindklant en het bieden van geïntegreerde oplossingen;

· Het bieden van cloudoplossingen komt tegemoet aan klantwensen om lage prijzen en regelmatige updates;

· Software in de cloud is makkelijk schaalbaar, zowel nationaal als internationaal;

· Minder werkgelegenheid benodigd door overname ICT

· Privacy en veiligheid blijven een punt van aandacht.

Bron: Rabobank

Cybercrime


De computer en internet zijn niet meer weg te denken. Computertechnologie (ICT) vernieuwt zich razendsnel. Hiermee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U kunt ons daarbij helpen door aangifte te doen en uzelf te beschermen.

Bron: Politie

Personele ontwikkelingen

-Er worden namelijk nieuwe en hogere eisen aan medewerkers gesteld.

-Tegelijk zijn er trends die de arbeidsmarkt voor de accountancybranche transformeren: vergrijzing, upgrading van het werk en een toenemende flexibilisering.

Dit alles vraagt om strategische keuzes en samenwerking.

De politieke partijen over het belang van technische innovatie

  • Privacy van groot belang bij verzamelen van data via internet
  • Verbod op het volgen van mensen op internet. Iedereen moet aan kunnen geven of hij /zij gevolgd wil worden.
  • Cybercrime en kinderporno hard aanpakken
  • Digitale Opsporingsbevoegdheden opnemen in de wet
  • ICT moet overheid ondersteunen om efficiënter te worden

    *D66,CDA,PVDA,SP