Sproeigedrag

Cynthia Buis - B14DV

algemeen

Sproeien is een veel voorkomend probleem bij katers. Katers sproeien meestal om hun terrotorium af te bakenen. Maar als ze dit binnenshuis doen is dit meestal een groot probleem en ergenis voor de mens. Urine geeft een bepaalde geur / hormoon af dit worden ook wel feromonen genoemd.

Oorzaken

Dit kan gebeuren door angst om hun terrotorium te verliezen of omdat er gewoon wat veranderd in huis, zoals een nieuwe kat in huis of de komst van een kleine baby.
Ook kan een vreemde kat om het huis heen de oorzaak zijn van sproeien.

Je kunt redelijk makkelijk zien wanneer een kat aan het sproeien is. Typisch gaat de kat normaal staan maar gaat de staart helemaal omhoog en sproeit hij horizontaal tegen een meubelstuk of soms zelfs een persoon. Er kan meestal wel gemakkelijk onderscheid gemaakt worden tussen gewoon plassen en sproeien bij gewoon plassen gaan katten meestal in de zithouding zitten plassen, al sproeien ze soms ook zittend, dit zijn dan echt hele kleine beetjes.

Behandeling

Echt een speciale behandeling is er niet voor sproeien, vaak als de dierenarts fysieke oorzaken zoals blaasontsteking etc. heeft uitgesloten en het echt te wijten valt aan een gedragsprobleem dan kan dit nog een behoorlijke uitdaging worden om de kat te laten stoppen met sproeien.

Vaak is het wel zo dat als de kat gecastreerd is dat ze minder gaan sproeien of als ze vroeg gecastreerd worden helemaal niet gaan sproeien, dit is natuurlijk geen garantie dat de kat niet gaat sproeien als hij gecastreerd wordt. Zeker als de kat de gewoonte van sproeien zichzelf al aangeleerd heeft zal castreren waarschijnlijk erg weinig uitmaken.

Sproeiende kat.flv