blok 3

nooit meer oorlog.

Marshallplan.

De Mensen Waren opgelucht dat-in 1945 de Oorlog Voorbij was. in Ruim 5 Jaar Waren er 45 miljoen Doden. 6 miljoen Joden Hadden de Oorlog niet overleeft, er Waren veel Joden overleden in een concentratie kamp, ​​Veel Mensen zeiden dat er nooit meer Oorlog mocht komen. in 1947 besloot George Marshall de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om een plan te Maken om Europa te Helpen. Het Marshallplan. HIJ Gaf De Europese regering geld om Hun land Weer op te Bouwen, maar De Europese Landen moesten wel Samenwerken om de Marshallhulp Goed te verdelen.

europese samenwerking

de Marshall Hulp was een belangrijke Reden voor de landen in west-Europa om Samen te Werken, maar er was nog een Reden, de Landen wilden geen nieuwe oorlog De Eerste Europese Samenwerking Ging om de Productie van kolen en staal, staal is nodig om wapens te Maken en Steenkool is een Energiebron van staal, Zonder deze dingen Konden ze Geen Oorlog Voeren, in 1951 spraken 6 Europese Landen af ​​hoeveel staal en kolen ieder land mocht hebben. deze Landen Vormen De Europese gemeenschap van kolen en staal (EGKS) de Landen die meededen Waren Frankrijk, West-Duitsland, Italië, België, Luxemburg, en Nederland.

Economische samenwerking

in 1951 gingen 6 Europese landen samenwerken in de EGKS, dat deden ze om een nieuwe oorlog te voorkomen, maar het is ook goed voor de economie. daarom maakten deze 6 landen een afspraak over de samenwerking, in 1957 vormde de Europese economische gemeenschap (EEG) er kwamen steeds meer landen bij want die zagen de voordelen van de samenwerking. in 1993 zijn er nieuwe afspraken gemaakt en ontstond de Europese unie(EU)

Afspraken

in 1993 hebben de EU landen de volgende afspraken gemaakt,

*als de bedrijven uit de EU iets kopen buiten de EU moeten ze invoerheffingen betalen, dat betekend dat de extra geld moeten betalen.

*in de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten, dat betekend dat de EU landen geen invoerheffing moeten betalen als iets in een ander Eu land kopen

*mensen uit de EU mogen alleen in de EU landen werken

*mensen uit de EU mogen hun geld op een bank zetten in een ander EU land

Europees geld

in Nederland betaal je met de euro, 17 landen in de EU betalen met de euro. maar als je naar de vs gaat of Thailand moet je geld wisselen, dat noem je de wisselkoers,