Kanonforfatteren, H. C. Andersen

Om hans liv, vigtigste værker og litterære periode

Big image

En grim ælling

Hans Christian Andersen blev født den 2. april og døbt umildbart efter. Han boede i Odense med sin skomagerfamilie. Der boede han indtil han var 14 år, hvorefter han tog mod hovedstaden i en tidlig alder, med 13 rigsdaler på lommen, hvilket svarer til 26 kroner i dag. Der havde jo netop været statsbankerot, så valutaen var helt skæv.


Han boede hos prins Ferdinands tidligere amme, og skaffede ham job hos en snedkermester. Dette job varede dog kun en dag, så gad hverken Andersen eller snedkeren længere. Derimod begyndte Andersen at arbejde i det kongelige teater, hvor han også opbyggede sig et stort netværk, bestående af datidens største kunstnere og forfattere.


Som seksten- og syttenårig skrev Andersen en bog og to skuespil. Ingen af disse blev succeser, men han blev opdaget af teaterdirektøren, der mente at han havde skjulte talenter. Han fik derfor overtalt Frederik d. 6 til at donere til Andersens uddannelse, så han kunne komme på latinskolen. Der sad han så som 18-årig i et klasselokale fyldt med børn på 11 og 12. Der er næsten ingen værker fra denne periode, da latinlæreren nægtede Andersen nogen form for digtning.


Først i 1831, som 26-årig, fik han udgivet en samling digt. Samme år tog han til tyskland, hvor han fik mødt nogle af datidens største navne. Derfra blev han meget produktiv og inden for ti år skrev han næsten 40 eventyr. Han fik masser af succes og det der hører til, hvilket tillod ham at rejse rundt i hele Danmark, hvor han boede på herregårde. Der stod han for underholdningen om aftenen, til gengæld for kost og logi.


Han dør i 1875, 70 år, ugift og barnløs.

Big image

Vigtigste værker

Vi kender H. C Andersen fra hans fantastiske eventyr, selvom han også har skrevet skuespil og digte. Disse var langt fr ligeså populære som hans eventyr. En af de meget populære var ”Fyrtøjet” eventyret om en soldat som går op imod monarkiet for kærligheden, med hjælp fra tre hunde. Der er også ”Den grimme ælling” som fortæller os om at selvom vi er en grim ælling udenpå kan vi være en smuk svane indeni. I mange af H. C Andersens eventyr forsøger han at få et bestemt budskab ud, som f.eks ”Den lille pige med svovlstikkerne”. Her forsøgte H. C Andersen at få budskabet ud, at mange fattige mennesker dør i byernes gader.


Big image

Litterær periode

H. C Andersen har påvirket den litterære bevægelse Romantikken. Det er en bevægelse der opstod i 1800-tallet der fokuserede på Gud, naturlyrik, kærlighed og frigørelse.


H. C Andersen selv fokuserede sine eventyr til at være rettet imod børn og deres forældre.