"25 години свободна България"

ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" град Кърджали

11б клас, специалност КТТ - ЧАС на КЛАСА, 11.12.2014

Big image

БЕРЛИНСКАТА СТЕНА

СТЕНАТА която раздели Източен и Западен Берлин, бе дълга общо155 км, а в рамките на града - 43 км. Височината й беше между 3.50 и 4.20 метра. Охранителните кули в източната част бяха 302.

Стената бе изградена по препоръка на Варшавския договор и с решение на Народната палата на ГДР за едно денонощие - на 13 август 1961 г., като отбранително съоръжение по границата на ГДР. Наречена е официално Антифашистко отбранително съоръжение.

136 души намират смъртта си на нея, мъчейки се да преодолеят преградата през годините. В зависимост от различните статистики между 270 и 1300 са жертвите, паднали при опит да се прехвърлят оттатък стената. Според данни на бившата ЩАЗИ 38 063 граждани на ГДР са се опитали да избягат на Запад между 1976 и 1988 г.
Стената рухна на 9 ноември 1989 г., което сложи край на управляващата роля на прокомунистическата ГЕСП (Германска единна социалистическа партия). ГДР пък формално отлетя в небитието около година по-късно при обединяването на двете Германии.

Берлинската стена остава в историята като най-разпознаваем символ на разделението не само на Германия, но и на Европа, и на света. А рухването й олицетворява обединяването.
Big image

Обсъждане на филм, показващ истината за живота в т.н. социалистическа България - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"


„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е историята на едно момче Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа. Действието на филма започва през 1970-те, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си. Дядо му си стяга багажа и заминава за Германия. Започва да учи внука си да играе табла. Двамата пътуват обратно за България заедно и по пътя Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот.
Big image