KOREAKRIGEN

25. juni 1950 - 27. juli 1953

DE STRIDENDE PARTER

Koreakrigen strakte sig fra 1950-53 og var en krig mellem Nord- og Sydkorea. Nordkorea blev støttet af Sovjetunionen/Kina, mens Sydkorea blev støttet af USA. Grundlæggende handlede Koreakrigen om Sovjetunionens ønske om at udbrede den internationale kommunisme overfor USA's behov for at stoppe kommunismens fremvækst. Korea blev derfor efter 2. Verdenskrig delt op i to besættelseszoner med store ideologiske forskelle i ledelsen. Koreakrigen var en del af Den Kolde Krig.

TIDSLINJE


1910: Korea bliver invaderet af Japan og derefter annekteret (tilknyttet) Japan. Dette var Korea frem til slutningen af 2. Verdenskrig.


15. august 1945: Japan overgiver sig til USA og Sovjet besætter Korea nordfra. Samtidig besætter USA Korea sydfra. Korea bliver delt op i to besættelseszoner ved den 38. breddegrad: Nord- og Sydkorea. Flere gange forsøger man at genforene de to zoner, men de store ideologiske forskelle i ledelsen samt det anspændte forhold mellem Sovjet og USA gør det umuligt.


1947: FN griber ind og forsøger at genforene Nord- og Sydkorea. Dette fører dog ikke til noget resultat.


1948: Zonerne omdannes til selvstændige stater.


20. juni 1950: Efter en periode med tiltagende spændinger, krydser Nordkorea den 38. breddegrad. Angrebet var ikke iværksat af Sovjetunionen, men godkendt af Stalin.


27. juni 1950: FN's sikkerhedråd fordømmer Nordkoreas invasion og opfordrer medlemslandene til at støtte Sydkorea. Amerikanske tropper sendes ind i Sydkorea for at støtte hæren og Sovjet laver et modtræk.


30. september: FN (og USA) forsøger igen at genforene Nord- og Sydkorea. De amerikanske tropper krydser derfor den 38. breddegrad og fortsætter nordpå. Kina går nu også ind i krigen på Nordkoreas side.


27. juli 1953: Parterne indgår våbenhvile efter to års forhandlinger. Krigen kom til at koste ca. 3 mio. menneskeliv, hvoraf mange af dem var civile.


Korea Krigen

I DAG

Nordkorea og Sydkorea er teknisk set stadig i krig med hinanden, da Koreakrigen sluttede med en våbenhvile i stedet for en fredsaftale i 1953. Siden har diktaturet i nord nærmest på daglig basis truet med at angribe Sydkorea og USA. Nordkorea hævder at have atomvåben og at ville bruge dem mod USA meget snart. Det er dog ikke alle steder at denne trussel bliver taget seriøst.