The Doors

Estela Abelló Crespo

1. CONTEXTUALITZACIÓ

The Doors va ser una banda de rock nord-americà, formada a Los Angeles (Califòrnia), al juliol de l'any 1965 i dissolta en l'any 1973. Es va convertir en un dels màxims exponents de la psicodèlia dels anys 60.L'estil musical de la banda es basa en una barreja de blues i psicodèlia. Manzarek que aporta elements de música clàssica i del blues (per la influència dels seus pares); Krieger, del flamenc i Densmore del jazz juntament amb aportacions llatins. Les lletres del grup, compostes principalment per Jim Morrison.

2. BIOGRAFIA

El 1965, ens vam unir quatre amics que vam interpretar cançons acompanyades pels versos compostos per un tal Jim Morrison, mai vam pensar que ens arribaríem a un convertir en un dels grups de rock més importants dels anys setanta.


Al costat de Morrison, que posava la veu, es trobaven Ray Manzarek en els teclats, Robby Kriegger a la guitarra i John Densmore a la bateria. Els quatre vam formar el grup 'The Doors'.


La nostra primera actuació, es en un petit local, va ser un gran desastre. Ningú va acudir al concert. Vam començar a tocar en locals de poca reputació, intentant treure una mica de diners per continuar amb la seva carrera, mentre Morrison es debatia entre les seves dues passions: les dones i les drogues. Ens va costar molt trobar casa discogràfica, però finalment fitxen per una petita companyia, on comencem a treballar.


El 1967 vam publicar el nostre primer disc, 'The Doors'. El single 'Light My Fire' es va convertir ràpidament en número 1. El disc contenia, a més, temes com 'The End' (11 minuts tractant el complex de la introducció), Break On trought y molts més. Tot el disc té un aire teatral, influït per les actuacions de Jim Morrison. En general, els temes tracten de manera explícita el tema del sexe i les drogues.


El gran al·licient dels concerts del grup era veure a Jim Morrison entrar en estat de trànsit en meitat d'una interpretació i recitar poesies o ballar com un boig. Proclamava el 'amor, sexe, drogues i rock'n Roll'. Menyspreava l'autoritat.


El 1968 The Doors vam treure 'Waiting For The Sun'. En general, els temes de les cançons van baixar el contingut sexual per temes amb missatge social.


El 1969 editen 'Morrison Hotel', el títol es deu a l'hotel escollit per a la portada del disc. Tots els temes del disc estan compostos per Jim Morrison, encara que per algun d'ells va comptar amb la col·laboració dels seus companys.


El 1971 The Doors publiquen 'L.A. Woman '. Quan va sortir el disc, Jim Morrison va despedir-se dels seus companys per marxar a París a escriure poemes. Un mes després, el 3 de juliol, era trobat a la seva habitació, víctima d'un infart, fruit de les seves disbauxes i abusos amb les drogues.

3. GALERIA DE FOTOGRAFIES AMB PEU DE FOTO

4. Vídeo d'una actuació comentada.

The Doors "People Are Strange"
  • Quina cançó interpreta i de quin any és? La cançó es diu "People are strange", "La gent es estranya". Va sortir sobre maig i agost del 1967.


  • Qui és el compositor? Els compositors són Jim Morrison i Robby Krieger, integrants de la banda


  • Timbre: Quins instruments o veus hi ha: Al principi hi ha un acordió. Durant la cançó hi ha: piano, guitarra, bateria, es barreja tot,una mica, amb un toque psicodelic


  • Tempo: lent - mig- ràpid? amb canvis de velocitat o es manté igual tota la peça? És lent, es manté en el seu ritme, però en una part, gairebé al final, es quan es puja el to del so i les veus.


  • Intensitat: suau o forta? hi ha canvis de intensitat? La intensitat és suau, no hi ha canvis d'intensitat


  • Caràcter de la peça: divertit, trist, seriós, alegre, melancòlic... És melancolica, una mica marginal


  • Comentari personal: Bé, a mi personalment "The Doors", m'agraden molt, no només per la seva música, sinó pel que expressen en les seves cançons, es nota que senten el que canten.

5. Conclusió del treball

  • Tres característiques que t'hagin sorprès d'aquest grup:


-Que es van fer bastant famosos, i que encara se'ls escolta.


- com barregen la música perquè li donés un "toque"especial.


-I que les introduccions fossin bastant llargues.


  • Dues coses que recordaràs:


-De que encara se segueix visitant la tomba de Jim Morrison. Deixant-li fotos, discos seus, etc.


-Que Jim Morrison no tenia ni idea de cantar.


  • El que més t'ha agradat:


-M'ha agradat molt conèixer més a fons la història de "The Doors".