Het sproeiengedrag van katten

alles over het sproeigedrag van katten

Wat is sproeien nou eigenlijk?

Het sproeien van een kat word ook wel mankeren genoemd. Hierbij staat de kat rechtop met de staartrecht omhoog en met zijn achterste naar een voorwerp toe gericht, daarna sproeit hij zijn eigenurine op het voorwerp. Deze urine verschilt chemisch van samenstelling met de urine die ze normaal uitplassen. Deze geur is ook erg sterk, dit komt zo omdat er ook een kleine substantie van de anaalklieren bij zit.

Waarom sproeien katten?

Katten sproeien om verschillende redenen, zo heb je territoriaal, dit doet de kat vaak buitenshuis om aan andere katten te laten weten wat zijn plekken zijn en in welk gebied ze dus niet moeten komen. Katten doen dit ook wel een tijdens agressieve gevechten om te laten weten wie er dominanter is. Het sproeien doen katten ook wel om te laten weten aan andere katten dat hij seksueel actief is.


Het komt ook wel eens voor dat katten sproeien in het huis. Dit kan te maken hebben met de aanvaringen met de andere katten die ook in het huis verblijven, of de kat voelt zich bedreigt door andere katten die buiten het huis rondlopen. Ook als een kat erg gestrest is kunnen ze gaan sproeien.

Why do cats urine spray and how to stop a cat spraying?

Wat kan je hier aan doen?

Probeer altijd eerst te achterhalen waarom uw kat sproeit. Als dit van invloeden buiten af komt, blokkeer dan het uitzicht van uw kat. Probeer dan ook andere katten weg te houden van uw huis.


Als uw kat in meerdere delen van uw huis sproeit zorg er dan voor dat u die plaatsen minder aantrekkelijk maakt of spuit er een middeltje tegen sproeien op. Op deze plekken kunt u uw kat ook ander gedrag uit te lokken zoals spelen, doordat de kat die plaatsen dan als speel plaatsjes ziet gaat de kat daar niet of minder meer sproeien.


Er zijn ook veel middelen tegen het sproeien van katten , hierbij moet u denken aan kalmerings sprayen.


Voor het sproeien zijn er ook verschillende handeling, denk hierbij aan castraties of sterilisaties. Je kan je kat ook medicijnen geven dit is voor heel veel katten ook erg effectief.


Wat je absoluut niet bij de kat moet doen is hem hier voor straffen door hem met water te besproeien of door zijn kop er door heen te gaan, hierdoor word de kat alleen maar bang van uw en kan hierdoor ook vaker gaan sproeien.

vragen.

1. wat is sproeigedrag?

2. waarom doen katten sproeien?

3. doen alleen katers sproeien of ook poezen?

4. wat voor middel word er genoemd in het filmpje om katten te laten stoppen met spoeien?

5. waar sproeit een kat?