Natuurramp van het Aralmeer

Aïscha Putman IO-groep:1

Aralmeer

Het Aralmeer bestaat al zo’n tien- tot twintigduizend jaar. Het ligt in Azië ten oosten van de Kaspische zee. Het is een groot meer maar het meer is voor meer dan de helft verkleint. Meer voor de helft van het meer is dor geworden. De oorzaak is dat het verdampte water niet genoeg aanvulde, doordat is het Aralmeer voor de helft uitgedroogd. Doordat het meer zo verkleind is was er geen transport, hierdoor werden veel mensen werkloos of arm. Het water is van zoetwatermeer naar zoutwatermeer gegaan, hierdoor zijn er veel diersoorten en plantensoorten verdwenen. Het meer diende erom om de grond vruchtbaar te maken.

Er zijn heel wat gevolgen maar de merkbare zijn dat de mensen er heel hard onder leiden. De mensen die rond of dicht bij het Aralmeer wonen zijn niet meer zo gezond. De meeste mensen krijgen TBC, ook veel mensen lijden aan bloedarmoede. Er zijn ook veel mensen die kanker hebben, lever- en nierziekten. Veel ramptoeristen gaan naar het Aralmeer, maar ook ecotoerisme.

De plaatselijke activisten profiteren ervan om de mensen in te lichten over het (ex-)Aralmeer, en proberen de mensen van binnenland en buitenland te overtuigen om het meer te redden wat er nog te redden valt. Met veel hulp van projecten bv: studieprojecten doen ze er alles aan om het meer te redden, ze hebben veel bomen geplant en ze hebben ook kuilen gegraven om de grond van zoutgrond naar vruchtbare grond te veranderen. Nu maar hopen dat alles wat kan gered worden gered wordt.