Hindoes

over de dood

hoe denken hindoes over de dood?

Het hindoeïsme.

Het Hindoeïsme is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Het hindoeïsme heeft niet één god, maar heeft verschillende goden zoals Shiva en Vishnu. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de Hindoes. Dat heeft te maken met de manier waarop de mensen daar leven, met wat ze eten en hoe ze tegen de wereld aankijken. Hindoeïsme is een levendig, kleurrijk en soepel geloof.

1.Onderzoek hoe de dood volgens deze religie of cultuur word gezien.

Over het algemeen wordt de dood binnen de hindoestanen als positief ervaren. Het lichaam was namelijk bedoeld als ‘’tijdelijk’’ en heeft zijn ‘’taak volbracht’’


2.Onderzoek vervolgens wat zij met de overledene doen.

Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met vijf elementen water, vuur, ether, lucht en aarde. Het lichaam wordt naar een uitvaartcentrum gebracht waar de overledene wordt afgelegd, gewassen en in een speciale doek of sari worden gewikkeld. De naaste familie is hierbij aanwezig. Onder leiding van een priester wordt er gebeden en worden er liederen gezongen. Op de dag van de crematie scheert een zoon zijn hoofdhaar af omdat hij bij de uitvaart plechtiging als offeraar gaat optreden. In het rouwcentrum is de kist open en versierd met kransen en bloemen. De oudste zoon loopt met een brandende dia vijf keer rond de kist en raakt iedere keer de mond van de overledene met de dia aan. Hierna word de kist gesloten en met een doek bedekt. Voor de familie is het heel belangrijk om het lichaam te zien branden, daarom gaan er tien directe nabestaanden mee naar de ovenruimte om de verbranding mee te maken. Na de crematie moet de as worden toevertrouwd aan de oneindigheid. De manier om dat te doen is om de as te verstrooien boven stromend water.(Bij voorkeur boven de Ganges)