Migraine

Ah nee, hoofdpijn!

Wat is migraine?

Migraine is niet zomaar een hoofdpijntje en wordt vaak ernstig onderschat. Als definitie van migraine wordt vaak gezegd: een langdurige ernstige hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, soms ook braken, en waarbij iemand overgevoelig is voor licht en geluid. Vaak is de pijn aan één kant van het hoofd te vinden en wordt de pijn erger bij lichamelijke bewegingen. Dit geldt niet voor iedereen. Iedereen met migraine heeft een eigen soort. Zo heeft de één bijwerkingen die de ander niet heeft; zo moet de één braken en de ander niet. Hierdoor is migraine ook lastig te behandelen, want elk medicijn werkt hierdoor ook anders bij elk persoon.


Wat er nou mis is bij migrainepatiënten is nog niet helemaal duidelijk. Wat men wel weet is dat migraine een heftige reactie van de hersenen is op bepaalde prikkels. Mensen met migraine zijn gevoeliger voor prikkels dan anderen. Dit komt doordat deze mensen daar een aanleg voor hebben die erfelijk is doorgegeven. Men weet eigenlijk niet zeker wat er nou eigenlijk gebeurt in de hersenen. Maar er zijn wel theorieën. Volgens de huidige theorie raakt eerst de hersenstam ontregeld. Hierdoor raken vervolgens ook andere delen in de hersenen ontregeld. Men zegt ook wel dat er een soort kortsluiting wordt gemaakt in de hersenen. Een kortsluiting tussen de bloedvaten, neurotransmitters en de zenuwbanen in het hoofd.

Fases

Migraine is niet iets waar je altijd last van hebt. Het komt namelijk in aanvallen. De hoeveelheid aanvallen die men heeft verschilt per persoon. Zo kan iemand twee a drie aanvallen per week hebben en sommigen één keer per maand. Zo’n aanval is opgebouwd in fases:

1. Waarschuwingsfase

2. Aurafase (Een aura is een reeks neurologische storingen voordat de hoofdpijn begint.)

3. Hoofdpijnfase

4. Herstelfase

De verschillende fases zijn hiernaast uitgezet tegen het aantal klachten. Je ziet daarbij dat de hoofdpijnfase de ergste klachten meebrengt.

Big image

Aanvalsbehandeling

Slapen is en blijft een belangrijke behandeling van de migraine aanval maar soms is de pijn zo heftig dat er van slapen niets terecht komt. Verder komt het bij de behandeling van de migraine aanval eigenlijk altijd neer op medicijnen.

Onderzoek onder patiënten heeft uitgewezen, dat zij het belangrijkste vinden dat:

  1. De pijn verlicht wordt (87% vindt dat het belangrijkste doel van migraine medicijnen)
  2. Dat de hoofdpijn tijdens dezelfde aanval (binnen 48 uur) niet terugkeert (86%)
  3. Dat het medicijn snel werkt (83%)
  4. Dat er geen bijwerkingen zijn (79%)

Last van hoofdpijn?

Heeft u wel eens last van (hevige) hoofdpijn? Met deze eenvoudige hoofdpijntest kun u erachter komen aan welke hoofdpijn u lijdt.

Wat is migraine?