nederland leest

1 tot 20 november 2013

Boek, Film, Theater

Big image

De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans

In zijn bejubelde roman De donkere kamer van Damokles komen Hermans’ centrale thema’s op geraffineerde en beklemmende wijze aan bod: angst, dreiging, verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander.

De donkere kamer van Damokles wordt tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

Meer

voorstelling: Adempauze - Kirsten Benschop

Thursday, Nov. 8th 2012 at 8pm

59 Marktstraat

Scherpenzeel gld

Big image

´Adempauze’ is het verhaal van Vera.

Op haar dertigste heeft zij de gelijknamige autobiografische debuutroman geschreven. Deze wordt door de pers goed ontvangen en een serie publiekspresentaties volgt.


In de solovoorstelling ‘adempauze’ van Kirsten Benschop is uw publiek aanwezig bij Vera’s eerste presentatie van haar debuutroman. Tijdens deze presentatie raakt Vera al snel terug in de tijd van het door haar geschreven boek. Haar eerste vriendjes, haar studententijd, de steeds slechter wordende relatie tussen haar ouders. En dan een schokkende gebeurtenis. Vera beleeft de geschiedenis opnieuw en het onderscheid tussen heden en verleden vervaagt steeds meer. De voorstelling wordt een bijna thrillerachtige reconstructie van gebeurtenissen. Wat heeft tot deze schokkende daad geleid? Wiens schuld was het? Wat was het motief? Vera ontdekt dat enkel de waarheid achterhalen haar geen vrijheid biedt.

Film: Als twee druppels water

Tuesday, Nov. 20th 2012 at 7:30pm

59 Marktstraat

Scherpenzeel gld

Big image

Als twee druppels water

'De Tweede Wereldoorlog heeft Nederland in zijn greep. Ondanks de dagelijkse tumultueuze gebeurtenissen leidt de timide sigarenverkoper Ducker een ingeslapen bestaan onder de duim van zijn overheersende vrouw. Daar komt abrupt verandering in wanneer hij op een avond oog in oog staat met de Britse geheimagent Dorbeck, die het evenbeeld is van Ducker.

Fons Rademakers baseerde zich voor het scenario van zijn psychologische en filosofische oorlogsfilm op het boek De Donkere Kamer van Damocles van W.F. Hermans uit 1958.
Big image