Kender du din rettighed?

lær de mest nødvendige her

Vidste du at der både er en menneskerettighed og børnekonvention

Børnekonventionen gælder for unge under 18 år. Der er 41 artikler, som omhandler barnets rettigheder. Der står rigtig mange gode ting omkring det, men der er også ting som ikke bliver overholdt helt.

Menneskerettighederne er for alle, og der står også mange gode ting i, men som sagt er det ikke alt, vi her i Danmark overholder.

Retten til at være født frie og lige

Vi er alle født frie og lige. Sådan lyder starten af artikel 1, i menneskerettighederne. Det er sådan set grundlaget for det hele. At man er fri til at sige hvad man vil, tænke og tro hvad man vil. Der skal ikke være forskelsbehandling, ligemeget hvilken tro, sprog, hudfarve osv. man har.


Retten til Undervisning og uddanelse

I menneskerettighederne står der i artikel 26 at alle borgere har ret til at gå i skole.

Undervisningen skal være gratis og bagefter skal der være mulighed for at kunne tage en teknisk eller faglig uddannelse.

Undervisningen skal sørge for

Forskelsbehandling

I artikel 2 står der at igen må behandles anderledes pga. af farve, køn, sprog, religionen, politiske, nationalitet, rigdom/fattigdom, fødsel eller ens stilling i samfundet.

Retten til at leve uden forskelsbehandling gælder for alle mennesker i alle land uanset hvad, også selv om landene måske ikke i øjeblikket er helt frie og uafhængige stater.
Holdninger

Grunden til at vi har valgt de 2 citater er at vi vil vise hvor forskelligt mennesker kan se på menneskerettighederne. Hitler var grusom mod mennesker, mest jøder, og han rettede sig i hvert fald ikke efter mange af menneskerettighederne, hvorimod Mandela var meget godhjertet og synes at alle mennesker skulle have det bedste. De to citater viser meget godt hvad de stod for, og på dem kan man også se hvor forskellige Hitler og Mandela var.