La invención de Hugo

Eugènia Cavallé i Marta Pàmies

FITXA TÈCNICA

Títol: La invención de Hugo

Direcció: Martin Scorcesse

Guió: John Logan

Música: Howard Shore

País: EStats Units

Any: 2011

Data d'estrena a Espanya: 24-2-12

Gènere: Drama/Aventures


SINOPSIS

La història està basada en la vida d'un nen anomenat Hugo Cabret, el qual no fa altre cosa que intentar arreglar un autòmata que son pare va deixar innacabat al morir. L'Hugo viu a l'estació de trens de Paris, la Gare Montparnasse, d'on arregla els rellotges, s'alimenta del que roba i, a part, es dedica a arreglar l'autòmata agafant les peces necessaries d'una botiga de joguines d'allí.

Un dia, l'home encarregat de la botiga de joguines, Georges Méliès, l'anxampa i li pren la llibreta on es troba el misteri que farà funcionar l'autòmata.

El nen, se les enginya per recuperar la llibreta i es fa amic de l'Isabelle, la noia que té acollida a casa seva Georges. Juntament amb ella, descobreixen una veritat que s'ha estat ocultant durant anys i consegueixen posar en marxa l'autòmata que li va deixar el seu pare.

LA HISTÒRIA DEL CINEMA DINS LA PEL·LÍCULA

Aquesta pel·lícula explica des de el punt de vista d'un nen, com va començar el cinema. Per això hi trobem personatges com Georges Méliès o els germans Lumière. Tot seguit us expliquem una mica la vida de cadascún d'ells i com van contribuïr en la història del cinema:

GEORGES MÉLIÈS

Georges Méliès apareix a la pel·lícula interpretat per Ben Kingsley. En aquesta hi podem veure una petita biografía de la vida d'aquest personatge, començant pels anys trenta, quan les seves obres ja havien caigut en l'oblit a causa de les guerres i s'havia vist obligat a vendre'n la majoria i a treballar a la botiga de joguines i llaminadures de l'estació. Després, també veiem el resorgiment, gràcies a un historiador, molt fanàtic de les seves pel·lícules, que consegueix fer-lo triunfar de nou i tornar-li l'esperança.
A Trip to the Moon (1902) hand-coloured original clips

ELS GERMANS LUMIÈRE

Van crear el primer cinematògraf. A la pel·lícula podem veure una representació de les primeres reproduccions de les seves pel·lícules i la reacció del públic.

A la pel·licula veiem un somni d'Hugo on un tren descarrila i la gent que esta a l'estació s'espanta, fen així un homatge a la pel·lícula dels germans Lumière i la reacció del públic.

1895: LA LLEGADA DEL TREN (HERMANOS LUMIÈRE)

LA MÚSICA

El compositor de la BSO és Howard Shore. La característica principal de la música és que es molt parisenca.

A continuació hi trobareu la banda sonora de la pel·lícula en un soundcloud, fet per Cèlia Roig.

Cèlia Roig

01 The Thief by Cèlia Roig

CARACTERÍSTIQUES DE LA MÚSICA

La música té un aire molt francès , quan la sents et venen a la ment imatges de París. Això passa perquè s’utilitza un acordió característic de França i com es de suposar quan el sents sonar et recorda a París.

Cada personatge té una “melodia” cançó diferent. Això fa que els espectadors relacionin aquella determinada música amb aquell personatge. Si ens fixem cada cançó ens descriu una mica com és el personatge. També podem identificar una melodia que ens posen sempre que es produeix una situació tensió.


HOWARD SHORE

Howard Shore es el compositors de la BSO de la pel·lícula La invención de Hugo.

Va néixer a Canadà el 18 d’octubre de 1946. Els seus primers treballs van ser música per a teatre i va ser el director de un musical. És conegut per composar la trilogia del Senyors dels Anells.

A obtingut diversos premis com: Oscars, Globus d’Or, Bafta, Grammys...Analisis d'una seqüència de la pel·lícula i de la seva música

L’escena que analitzo es un somni de Hugo. Ell somia que troba la clau per poder reparar el autòmat, però la clau està al mig de la via del tren. Ell davant de tan gran tentacio decideix baixar a la via per agafar la clau amb tan mala sort que quan es baix el tren s’acosta. Per tal de no atropellar el nen els maquinistes fan descarrilar el tren i l’estació queda pràcticament destruïda.

Al principi de l’escena no hi ha música només podem escoltar els sorolls propis d’una estació. Quan el nen agafa la clau la música comença sent suau i misteriosa però quan veiem que el tren es va acostant la música cada vegada ens aporta mes tensió i es més intensa.

Hugo - train crash scene | הוגו - סצנת הרכבת

VALORACIÓ PERSONAL

La pel·lícula m’ha agradat bastant La trama es molt interessant i el que sobre tot m’ha agradat ha sigut la forma com t’explica l’historia del cinema jo diria que ho fa sutilment. Es fa entretinguda ja que fa que t’interessis sobre la historia de Hugo i del seu autòmat. La música es adequada per a descriure els personatges i les accions. Crec que la BSO defineix perfectament la pel·lícula i ens ajuda a seguir el fil de l’argument.

Crec que és una pel·lícula molt interessant i us la recomano a tots els espectadors!