BLOK 3

nooit meer oorlog

Marshallplan

In 1945 waren de mensen opgelucht. In vijf jaar tijd zijn er ongeveer 45 miljoen doden gevallen. Ruim 6 miljoen joden hebben de oorlog niet overleefd. George Marshall was een Amirikaanse minister van buitenlandsezaken. in 1947 bedacht hij een plan het Marshallplan. Hij gaf de regering geld om het land weer te herbouwen.

Europese samenwerking

De landen wilden een nieuwe oorlog voorkomen. Daarom ging de eerste Europese samenwerking over de productie. In 1951 spraken zes Europese landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken. Deze landen vormden de: "Europese Gemeenschap van Kolen en Staal" (EGKS) deze landen deden daar aan mee: Frankrijk,West-Duitsland,Italie,Belgie,Luxenburg en Nederland. Duitsland werd niet zo zwaar gestraft als in de eerste oorlog.

Economische samenwerking

In 1951 gingen zes landen samenwerken in de EGKS. In 1957 vormden ze de Europese Economische Gemeenschap (EEG) landen die lid waren noemden ze lidstaten. In 1993 zijn er nieuwe afspraken gemaakt en ontstond de Europese Uni (EU) er zijn nu 27 landen lid van de EU.

Afspraken

De EU landen hebben in 1993 het volgende afgesproken.

- Als bedrijven uit de EU landen iets kopen buiten de EU moeten ze invoerheffing betalen.

- Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten. Dat betekend dat bedrijven in de EU landen geen invoerheffing betalen als ze iets kopen in een ander EU-land

Europees geld

In zeventien landen kun je met de euro betalen zoals in nederland. maar ga je naar de VS of naar Thailand dan kun je niet met de euro betalen. Dan moet je je euro wisselen: je koopt met een euro ander geld. De prijs die je voor buitenlands geld betaald is de wisselkoers. Ook voor bedrijven is de euro handeger je kunt beter handelen.

Wie is de baas ?

Net als een land heeft de EU een bestuur.

De Europese Comissie is een soort Europese regering. Elk land levert een eurocommisaris.

De leden van de Europese Parlement worden gekozen door de Europese burgers.

In de Raad van de Europese Unie zit van elk land een minister.