Jeugdculturen door de jaren heen

Amaryllis de Vries en Naomi Swarts K2A

Jaren '50: Nozems

De nozems zijn mensen die op moters rijden en leren Jacks dragen. de meisjes hadden een suikerspinkapsel.


nozems waren meestal hard werkende jongeren uit de steden. deze jongerengroep had ook zijn eigen leefstijl, kleding, haardracht, houding en muziekvoorkeur en ze luisterde altijd rock en roll muziek.nozems zijn hangjongeren uit de Jaren''50''


Toen de Tweede Wereldoorlog bijna al afgelopen was, zag het er even naar uit dat Nederland geheel vernieuwd was en als een geheel zou gaan veranderen.

De druk van de bezetting onder het volk was van Nederland heel sterk geworden. Er ontstonden allerlei organisaties die de politieke en godsdienstige verschillen probeerde te ontdekken en ook te overtuigen. Ook de jeugd probeerde bij elkaar onderling te komen.

Dit was al heel snel niet goed gelopen. De verschillen van voor de oorlog keerden weer terug. Uiteindelijk bleek dat er jeugdculturen ontstonden. De eerste culturele stappen werden herkenbaar. Er ontstonden bewegingen die het land geheel op zijn kop zette.

Hoorde je niet bij deze mensen, dan was je volgens de samenleving een probleem en werd je al snel ‘tuig’ genoemd. De grote kenmerken van de nozems waren agressie, seks en avontuur een grote rol. In die tijd werden de nozems niet voor niks ‘Zondaars in Spijkerbroeken’ genoemd, omdat ze door de samenleving niet werden geaccepteerd.

Nozems waren meestal dus hardwerkende jongeren die uit de steden

Deze jongerengroep had ook zijn eigen leefstijl, kleding, haardracht, houding en muziekvoorkeur.

Deze groep luisterde meestal naar de rock-´n-roll muziek die in die tijd ook erg populair waren!

In de jaren 50 is de rock en roll scène tot ontwikkeling gekomen deze muziek stroming bestaat uit verschillende muziekstromen waaronder blues.

Op een gegeven moment begonnen de country zangers country met blues te mixen.

Hierdoor werd Rock en Roll geboren. Dit komt, omdat deze woorden erg veel voorkwamen in de muziek. Eigenlijk stonden deze woorden voor dansen. Maar veel mensen lagen de link met seks niet alleen door de teksten maar ook door de sexy bewegingen die werden gemaakt. Veel ouders vonden dit maar niks en vonden dat deze muzieksoort en slechte invloed op hun kinderen maakten.

Maar de Rock en roll overleefde dit en werd tot eind jaren 60 de grootste muziek stroming van de wereld.

Met grote helden als Elvis maar Chuck Berry en little Richard deden het erg goed.

Als zwarte mannen in een nog steeds vrij discriminerende wereld.

De meest grootste idolen waren ook Marlen Brando en ook James Dean die vooral bekend werd van zijn “windjack” die hij droeg, de jongerengroep Nozems dedn dit na en zo werd deze “windjack” wereldwijd bekend.

De drie bekendste jongeren groepen waren de Nozems, Provo´s en de Hippies.

Maar de Nozems waren weer verdeeld in Bullen en Kikkers en Pleiners en Dijkers, elk met een eigen kledingstijl. Dit waren nozemjongeren die een andere naam krijgen, omdat deze weer bij een ander nozemgroepering hoorde.

De Bullen staken zich in leren jasjes of vliegerjacks, spijkerbroeken met smalle pijpen, puntlaarzen, een veterdasje en een vetkuif la Elvis.

Hun meisjes droegen jurken met petticoats, pumps met naaldhakken en een bol kapsel, de ‘suikerspin’. De Kikkers waren herkenbaar aan halfhoge bruin suède Clarks schoenen, groene legerparka’s of oude PTT-capes en ‘wijdpijpers’.

Niet alle jongelui kleedden zich in de jaren zestig zo extreem als de nozems. Het groepje kermisgangers (een bijnaam voor Nozem, omdat nozemjongeren veel op straat rondhingen) doet stoer genoeg, maar hun kleding jasje, overhemd, stropdas wijkt niet veel af van die van de oudere generatie kledingmodellen. Zelfs de scooter mochten ze van hun ouders hebben, want dat ging nog wel.

Een belangrijke van die bewegingen waren dus de nozems uit de jaren vijftig. Zij zetten zich af tegen het saaie en brave Nederland dat ideaal was voor rustige en hardwerkende mensen.

Zij volgden niet vanzelf sprekend de tradities van hun ouders op. Deze jongeren waren meestal de naoorlogse jeugd. Voor het eerst nam de jeugd in Nederland het bezit van de openbare ruimte.

Deze jongeren protesteerden met brommers, leren jassen, sigaretten in hun mondhoeken en een transistorradio waaruit rock 'n' roll muziek klonk, op straathoeken en stadspleinen. Ze hadden genoeg van de toen heersende wijze lessen en kleinburgerlijkheid, zij wilden meer vrijheid krijgen. Ze wilden helemaal niet meer lid zijn van een jeugdvereniging, politieke partij of kerk. Ze waren op zoek naar vrijheid en de nieuwe mogelijkheden die de maatschappij hen aanbood.

Dit gebeurde niet soepel. Er verschenen dan ook regelmatig onvriendelijk berichten in kranten en tijdschriften over deze jongeren. Nederland was dus bezig met grote veranderingen onder de bevolking.

Big image
Big image
De terreur van de Nozems in het Nederland van de jaren 60, de wet van de steppe
Nozems in Leeuwarden 1965.

Jaren ''60 & ''70: Hippies

de hippie cultuur Wordt also wel flower power genoemd.


Ze Houden erg van de natuur en felle kleuren en Hebben Een Volks wagen busje.


Het vrede teken en Het v teken Zijn symbolen van de hippies


De hippies vonden Het Belangrijk DAT er vrede was op aarde en vonden Ook dat their DAT Ging lukken OM Daar de Mensen van te overtuigen DAT je ontmoet geweld niks oplost.
Het symbool van de hippies Is Het vrede teken; . wat vrede betekend
De Uitspraak sterven de hippies Veel gebruikten was; "Vrede niet oorlog"
Dat betekent: maak vrede Geen oorlog!

Hippie Life
The Dirty Fucking Hippies Were Right (original version)
Big image
Big image
Big image
Big image

Jaren '80: Punkers

Punks of tewel punkers vonden de meeste mensen walgelijk.


Punkers hielden niet van macht.

De punkers Hebben Een Hoge stijle hanenkam en ze hielden vooral van orde in de zaal.


De Punkers stammen eigenlijk af van de Punkmuziek. In de Verenigde Staten ontstond in de jaren ’70 deze muziek om te proberen de authentieke underground van de jaren ’60 opnieuw te beleven. Het woord "Punk" is street language ("slang") voor 'straatschoffie'. Dit paste namelijk bij het ruige geluid, gedrag en uiterlijk van de muziekanten. In 1975 werd Punk in Engeland bekend bij enkele bands en in 1977 brak Punk ook door in Nederland. Sinds 1986 is de Punk-scene niet groot meer. Volgens de oude Punkers komt dit doordat ontwerpers, stylisten en fabrikanten de aparte kleding en de hele stijl om ging zetten tot iets commercieels, zodat het gebruikt kon worden voor een massaproductie.

Punkers love 80's a Music&Party club (teaser)
Selly Punkers by Last Child
Big image
Big image
Big image
Big image

Jaren '90: Gabbers


bij gabbers Gaat het om vooral de feesten en de muziek!!!De term gabber/gappie komt oorspronkelijk uit het Jiddisch en betekent maat, maatje, vrienden, vriend of makker. Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw wordt de term echter ook gebruikt als aanduiding voor de bezoekers van feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. Gabberen, de hakkerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd. De stijl ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig. Het genre kreeg in 1991 zijn naam door de Nederlandse houseproducer D-Shake, die in een VPRO muziekprogramma een vroege gabberplaat liet horen en zei "Dit is nu gabberhouse". Bekende gabberfeesten zijn Thunderdome en Masters of Hardcore.

filmpje over gabbers
Gabbers nog één keer los op Thunderdome
Big image
Big image
Big image
Big image

Jaren 2000: Urban

Urban is een term die vanaf de opkomst van urbanpop gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen te laten zien.


urban is nu ook nog best populair!


Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral afro-Amerikanen en Hispanics urbanartiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Antillianen, Turken, Marokkanen en Surinamers. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers Eminem en Brainpower.

NEW Urban Decay NAKED SMOKY PALETTE | Tutorial
Urban Peace I
Big image
Big image
Big image
Big image

Jaren''2010 Gothic

Het is duidelijk dat Gothic niet alleen maar over muziek gaat. Het is een stijl van leven, een subcultuur. Een soort van gevoelsuiting. Als we kijken in het Collins Cobuild English Language Dictionaire, dan zien we dat het woord Gothic, drie betekenissen heeft.

Een gebouw, zoals bijvoorbeeld een kathedraal, is gebouwd op een aparte wijze die opvalt omdat er hoge pilaren, hoge plafonds en wijzende hoeken.

Het woord Gothic word ook gebruikt bij verhalen waar vreemde en mysterieuze avonturen gebeuren in donkere en eenzame plaatsen zoals ruïnes van een kasteel.

Ook wordt het woord Gothic ook gebruikt voor het schrijven of printen van letters die met allerlei sierlijke krullen geschreven zijn.

Het woord Gothic is al ontzettend oud, en werd gebruikt tijdens de Renaissance om de stijl van de kunst in de middeleeuwen te tonen. Het is vernoemd naar de Duitse stam van de Goths, die ooit Italië binnenvielen om het Romeinse rijk op te splitsen. In de 15de eeuw had men het idee van een wedergeboorte.

Big image
Gothics zijn normale mensen
Rockin Ostdeutschland: "Gothic-Treffen in Leipzig" (2/5) | taff