Assessment

Mediamanager & medewerker Communicatie

1.1 Het vacature onderzoek

Brunel - social media manager

[Begrippen]

De brug tussen corporatie communicatie en communicatie via social media.

Community management.


Een goede community manager heeft kennis van psychologie, maar ook marketing. Je bent de brug tussen de marketingafdeling en de consument/community; je moet beide talen spreken. Maar je luisterd niet alleen naar de community, ook naar de (interne) opdrachtgever(s), om te zien hoe je de marketingdoelssellingen kunt vertalen op social media. De belangrijkste aandachtspunten van community management zijn:
- analyseren;
- adviseren;
- creeëren;
- organiseren;
- begeleiden;
- managen;
- uitdragen;
- moderen.


Webcare & Online reputatiemanagement
Webcare is het in de gaten houden van de social media. Negatieve berichten dienen zo snel mogelijk afgehandeld te worden zodat klanten weer tevreden zijn (en weer positieve berichten sturen). Daarbij zorgt het voor meer inzicht in het gebruik van de producten/diensten. Het is voor de consument vaak sneller dan de klantenservice benaderen. Het hoeft echter niet alleen over negatieve berichten te gaan. Het webcare team kan zich ook mengen in positieve discussies, advies geven over prijzen/producten/ verschijningsdata, etc. Er is dus persoonlijk contact.


SEO
SEO (Search Engine Optimalisation) is het optimaliseren van websites voor mensen die zoekmachines gebruiken. Door het verbeteren van interne en externe factoren om het bezoek naar de website op relevante zoekwoorden (zoals keywords of trefwoorden) vanuit zoekmachines te verhogen.


SEA
SEA (Search Engine Advertisement) is het inkopen van advertentieruimte naast en boven de natuurlijke zoekresultaten door in een veiling te bieden op zoektermen (zoals keywords of trefwoorden) waarbij wordt afgerekend per klik.

Web Analytics


Web analytics is het objectief vastleggen, meten, rapporteren en analyseren van kwantitatieve internet data met als doel het verbeteren van websites en van de online communicatie.


Benodigde vakken

- Marketing

- (basis) Communicatie

- Nederlands

- E-commerce

1.2 Het vacature onderzoek

KPN - manager media management

[Begrippen]

Mediaplanning, -inkoop en –onderzoek

Op basis van de doelgroep en doelgroepsellectiviteit kan er een mix van media samengesteld worden, waarmee de doelgroep op de meest effecieve manier wordt bereikt. Hiervoor is onderzoek nodig (wat is de doelgroep? Welke media gebruikt de doelgroep het meest?). Wanneer duidelijk is wat de doelgroep is, moet er ruimte in de relevante media ingekocht worden. Planning spreekt voor zich.

Projectmanagement
De manier waarop projecten worden georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd enafgerond. Het is de behering van een project.

Benodigde vakken

- Projectmatig werken

- Marketing

- basis) communicatie


1.3 Het vacatureonderzoek

Universtiteit Leiden - marketing- en communicatiemedewerker


[Begrippen]

SPSS
SPSS (Statistical Package for Social Sciences) is een speciaal voor sociale wetenschappen ontwikkeld programma, wat tegenwoordig ook veel gebruikt wordt in andere sectoren, zoals de economische wetenschappen. Het heeft verschillende gerelateerde programma’s die je helpen bij het verzamelen, invoeren, lezen, bewerken en/of analyseren van gegevens. Ook zijn deze programma’s te gebruiken voor het verspreiden van de resultaten en het nemen van beslissingen.


Benodigde vakken

- Communicatie - Engels

- Marketing - Nederlands

- Office

- Adobe

2. Case huis-aan-huis-bladen

Advertentie Analyse

Advertentie 1; Soldaat van Oranje de musical

Deze advertentie beslaat de gehele laatste pagina van de krant. Hij valt op door de overwegend oranje achtergrond, waar slechts 4 plaatjes over geplaatst zijn. De advertentie geeft aan dat de musical verlengt is tot en met september 2015. Lezers worden aangemoedigd ‘deze unieke ervaring’ cadeau te doen aan iemand.

De doelgroep van deze advertentie is: musicalliefhebbers, gezinnen. Uit research is gebleken dat er express gekozen is voor ‘Soldaat van Oranje de musical omdat er ruim 300.000 musical-liefhebbers zijn in nederland, tegenover 30.000 toneelliefhebbers. Aangezien er een groor verschil zit tussen de twee is er dus bewust gekozen om ‘de musical’ aan de titel te plakken om juist de doelgroep musicalliefhebbers extra aan te spreken.

Advertentie 2; Pathé

De advertentie is geplaatst op pagina 10, links onder in de hoek. Hij beslaat maar een klein deel van de pagina en bestaat voornamelijk uit tekst. In de tekst staat een omschrijving van de film waar reclame voor gemaakt wordt. Het gaat om de film ‘Diplomatie’. Verder staat het logo afgebeeld, samen met de tekst ‘50PLUS BIOSCOOP’.

De doelgroep van deze advertentie is mensen boven de 50 jaar. De film is vooral interessant voor deze mensen omdat het een waargebeurd verhaal betreft, wat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Advertentie 3; China Light Utrecht

Deze advertentie is te vinden op pagina 12, rechts bovenen, en beslaat ongeveer een vierde van de pagina. Het is een informatieve advertentie, aangezien deze traditie nog niet echt bekend is in Nederland. Met pakkende kopjes boven iedere alinea wordt de aandacht getrokken, en de foto van het Pandabos wekt zeker nieuwsgierigheid op.

De doelgroepen van deze advertentie zijn: familie’s, stellen, viendenclubs en collega’s. Zeker voor mensen die veel met cultuur hebben zal het een bijzonder avondje uit zijn.

Vormgeefkenmerken ‘Oud Utrecht’

- Uitvaarts advertenties
De hoeveeleid advertenties die zijn opgekocht door uitvaarts ondernemingen zijn, in mijn ogen, overdreven. In totaal staan er op de eerste vijf pagina’s tien verschillende advertenties voor uitvaartsondernemingen. Dit is deprimerend voor het individueel, omdat hij in bij openen van het krantje wordt geconfronteerd met de dood.
In de plaats hiervan zou ik adverteerders zoeken voor bijvoorbeeld poppodia’s, om de jeugd meer aan te spreken en te interesseren in het leven in Utrecht. Aanbiedingen van lokale, kleine winkels, voor een redelijke prijs, om huisvrouwen aan te spreken.
Om mensen aan te moedigen om abbonnee te worden van de krant, wanneer er een doorstart wordt gemaakt, kunnen er wekelijkse coupons worden aangeboden in samenwerking met lokale winkeliers/boutique. Deze coupons zouden dan echt alleen verkrijgbaar zijn bij deze krant, en geeft de krant ook meer waarde.

- Soorten artikelelen
Het aantal artikelen in de krant is erg laag. Dit komt voornamelijk omdat er voor ieder artikel behoorlijk veel pagina-ruimte is vrijgehouden. De onderwerpen van de artikelen zijn allemaal gericht op een de doelgroep 50+.
Per artikel zou er minder pagina-ruimte gegeven moeten worden. Hierdoor ontstaat er in verhouding ruimte voor meerdere artikelen per pagina. Hierdoor is er direct meer vrijheid in de onderwerpen, omdat er meer keus is om ruimte mee op te vullen. Er zouden bepaalde secties gecreëerd kunnen worden, zoals ‘Laatste’ Nieuws’, ‘Uitgaan’, ‘Interviews’, ‘Dieren in het nieuws.’ Per sectie, die maar een pagina hoeft te zijn, kunnen er misschien 2 á 3 artikels gescheven worden. Hoe meer artikels, hoe meer kans dat er iets tussen staat voor ieder persoon.

- Stijl van het lettertype
Het lettertype dat wordt gebruikt in de gehele layout van de krant heeft een ‘schreef’. In principe is dit geen enkel probleem voor een krant, maar het maakt de feel van de krant in zijn geheel meteen oudbollig. Ik zou het lettertype iets jonger maken door bijvoorbeeld te kiezen voor ‘Corpid’, wat tgenwoordig een heel gangbaar lettertype is voor kranten. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt door de Metro. Door het lettertype aan te passen kan het gevoel van de krant al compleet veranderen, en jonger ogen.

3. Projectmanagement

Lijst van activiteiten


Vastleggen van nieuws
Persbureaus checken
Journalist schrijft artikel
Factchecken
Fotograaf maakt foto’s
Eerste edit artikel


Materiaal van adverteerders
Zoeken adverteerders
Opmaak advertenties


Redactie
Bepalen lay-out
Opmaak krant
Eindredactie
Verzenden naar drukker


Drukken
Maken drukplaten
Drukken krant
Telmachine maakt pakket voor elke bezorger
Distributie

4. Lezing Kirtan Boedhoe

Kirtan Boedhoe is werkzaam bij PTV Benelux als Marketing, Sales en Communicatie manager. De PTV GROUP levert software en consultancy diensten voor transport, logistiek en geomarketing. Tijdens de lezing zal hij meer vertellen over wat hij zoal doet bij PTV, en wat het nu werkelijk inhoud om te werken in de marketing branche.
De volgende onderdelen komen aan bod:


 • Wat is marketing?
 • Hoe ziet marketing er uit?
 • Persoonlijk bericht van Boedhoe.Wat is marketing?


 • aandacht trekken
 • interesse opwekken
 • verlangenMarketing is de aandacht trekken van je doelgroep, voor je product of dienst. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over hoe je de aandacht trekt van je doelgroep. Wanneer je de aandacht hebt getrokken moet dit ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk interesse opwekt. Deze interesse zorgt er op zijn beurd weer voor dat er een verlangen onstaat voor je product of dienst. Een verlangen waar je doelgroep naar zal handelen en je product of dienst zal kopen. Een goed voorbeeld van een goede executie van deze onderdelen is McDonalds. McDonalds was het eerste merk dat zonder woordmerk herkenbaar was voor iedereen.


Een aantal van de grootste merken ter wereld zijn Starbucks, Apple, Coca Cola en Nike. Wat hebben deze merken met elkaar gemeen? De gebruikers zijn tegelijkertijd ambassadeurs van het merk. In principe is het gratis, lopende en pratende reclame. Degene die het dragen/gebruiken vertellen over waarom het product/de dienst goed is en raden hiermee het product/de dienst bij vrienden, familie en kennissen aan.


Als marketing of communicatie mederwerker is het jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw product of dienst zo uniek wordt dat gebruikers ambassadeurs (willen) worden van jouw product of dienst.Hoe ziet marketing er uit?

Hoe zorg je ervoor dat jouw product of dienst nou daadwerkelijk zo uniek wordt dat het niet alleen je doelgroep op een effectieve manier bereikt, maar er ook voor zorgt dat de doelgroep ambassadeur wordt? Content.


Content is alles wat je hoort, ziet of leest. Het zijn de advertenties, reclames, referentieverhalen. Belangrijk is dat de juiste woorden gebruikt worden. Het is niet het product wat je verkoopt; je moet er een heel verhaal omheen draaien. Een goed voorbeeld ervan is Coca Cola. Zij verkopen eigenlijk niet een drankje, maar een ervaring. Zij beloven ‘happiness’, en niet perse een dorstlesser. Zorg er dus voor dat je altijd in de buurt bent van een contentmanager of dat je dit vakgebied zelf goed beheerst, zodat je er zeker van bent dat de juiste woorden gebruikt worden.
Persoonlijk bericht van Boedhoe

Zorg ervoor dat je voor een bedrijf werkt die producten of diensten verkoopt waar je in gelooft. Als je niet achter je product of dienst staat, kun je het ook geen connectie maken met je doelgroep en dus ook je product of dienst niet verkopen.


Weet wat de marketing doelstelling is. Vraag ernaar, zodat duidelijk is dat je nagedacht hebt over je product of dienst. Wat wil je werkgever nu eigenlijk? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • naamsbekendheid;
 • imago;
 • een platform creëeren voor sales;
 • inkomsten;
 • etc.


Wat doe je als marketing medewerker?

- Je zorgt ervoor dat alles precies past bij het bedrijf.
- Je bewaakt de huisstijl.
- Je zorgt ervoor dat de juiste boodschap op de juiste plek komt.
(DTP’ers maken de daadwerkelijke content)
- Je werkt met reclamebureau’s en mediamanagers.

Loading form...

9. Social Media Advies

Effectiviteit voor de Oud Utrechter

Facebook

Een van de redenen waarom de Oud Utrechter toe is aan radicale verandering, is omdat hij niet meer van zijn tijd is. De veranderingen die nodig zijn, zijn niet alleen van toepassing op de content. Ook moet de Oud Utrechter toegeven aan het feit dat we in een digitaal tijdperk leven. Facebook is een van de bekendste social media van dit tijdperk, wat bovendien voor het grootste gedeelte gratis is. Dit zorgt ervoor dat er voor geen (tot weinig) geld acties openbaar gemaakt kunnen worden aan de doelgroep. Het is echter wel zo dat door de edgerank die facebook gebruikt, niet iedereen die jouw pagina liked ook daadwerkelijk iedere post ziet. Dit kan verholpen worden door te betalen, maar zal niet noodzakelijk worden tot zekere hoogte. Ik raad aan om in ieder geval een facebook pagina aan te maken. Dit omdat mensen kudde-diertjes blijven, en graag laten weten aan de wereld wat ze wel/niet leuk vinden. Het is altijd af te raden om niet op zijn minst een facebook pagina aan te maken, voor welke onderneming dan ook.


Twitter

Het feit dat Twitter op dit moment meer dan 100 miljoen actieve gebruikers heeft is reden genoeg om voor uw onderneming een Twitter-account aan te maken. Door het grote aantal gebruikers, in binnen en buitenland, zijn er altijd mensen die jouw bericht lezen en is de kans om nieuwe ‘fans’ te vinden erg groot. Ondanks dat er maar een beperkt aantal tekens per bericht gebruikt mag worden, moet dit geen reden zijn geen gebruik te maken van deze gratis social medium. Er kan gelinkt worden naar de eigen website, wat onder andere RTL & BBC ook doen (om maar 2 grote te noemen). Het gebruik van hastags maakt de vindbaarheid groter, en het is een medium waar je met gemak geïnteresseerde mensen kunt vinden. Door mensen zelf te benaderen, in plaats van te wachten tot zij naar jou komen, laat je bovendien merken dat je bezig bent met de doelgroep en bereid bent om zelf inzet te tonen om meer mensen te bereiken. Al met al een perfect medium om gebruik van te maken, ook als krant.


Google Plus

Google Plus is een nog niet zo heel oud medium, wat betekend dat het nog geen groot gebruikers bestand heeft. Vooral in vergelijking met Facebook, is dit maar een kleine vis. Maar de populariteit van Facebook zakt met het jaar en het is belangrijk om als onderneming zo snel mogelijk de nieuwste trends op te pakken en indien mogelijk ze zelfs voor te zijn. Juist omdat Google Plus nog niet zo groot is, denk ik dat het een hele tactische stap zou zijn om als een van de eerste gebruik te maken van alle voordelen die Google bied met een acount. Hoewel het niet mogelijk is om reclame te maken op Plus zelf, kom je automatisch hoger in de zoekresultaten puur en alleen door een pagina aan te maken. Dit op zich levert al vele voordelen op. Tevens is de ‘circel’ functie die Plus bied ideaal om doelgroepgericht berichten te versturen voor een optimaal bereik en effect. Google Plus zal in de komende jaren nog sterk groeien, aangezien Google een enorm bedrijf is en weet hoe het zichzelf op de markt moet zetten. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, en in te spelen op dit groeiende medium.

10. Artikel 'Oud Utrechter'

Na jaren lang trouw te zijn geweest aan ons concept, is het nu ook voor de ‘Oud Utrechter’ tijd om toe te geven aan de constante veranderingen in de technologie en de wensen van de lezer. Hoewel wij trots zijn op alles wat wij bereikt hebben, en dankbaar zijn voor onze trouwe lezers, realiseren wij ons dat we verandering niet langer tegen kunnen of willen gaan. Wij bedanken iedereen die de Oud Utrechter al jaren lang trouw leest, en hopen dat u met ons mee wil gaan in dit nieuwe, spannende tijdperk van de krant.


Wij willen een nieuwe begin met een nieuw concept, en dit gaan wij per [datum] doorvoeren. Dit betekend nieuwe content en verrassende artikelen over u en uw omgeving. Ook zullen er columns verschijnen die er voorheen niet waren, van bekende mensen uit de streek en nieuwe gezichten om in de gaten te houden.


Hoewel deze radicale verandering voor sommigen niet als verassing zal komen, hebben we echter ook het besluit moeten nemen om niet langer een huis-aan-huisblad te zijn, maar te transformeren in een daadwerkelijke hoogwaardige krant. Dit betekend voor u dat hij niet meer zomaar op de mat terecht komt, maar dat u een abbonement kun nemen voor slechts €49,- , wat het zeker waard is.


Wilt u op de hoogte blijven van onze transformatie? Houd onze website dan in de gaten!
www.deoud-utrechter.nl
Voor vragen of meer informatie over het abbonement kunt u contact opnemen met: info@deoud-utrechter.nl

10. Samenvatting van artikel

Na jaren lang trouw te zijn geweest aan ons concept, is het ook voor de Oud Utrechter tijd om radicaal te veranderen en mee te gaan met de tijd. Een nieuw concept, met nieuwe content, waar u zeker van gaat genieten! Wij zullen niet langer een huis-aan-huis blad zijn, maar een volwaardige krant waar u een abbonement op kunt nemen voor slechts €49,- per jaar. Voor meer informatie: www.deoud-utrechter.nl

11. Folder

Onderstaande gegevens zijn nodig voor het produceren van een folder voor de Oud Utrechter.1. Samenvatting artikel
Na jaren lang trouw te zijn geweest aan ons concept, is het ook voor de Oud Utrechter tijd om radicaal te veranderen en mee te gaan met de tijd. Een nieuw concept, met nieuwe content, waar u zeker van gaat genieten! Wij zullen niet langer een huis-aan-huis blad zijn, maar een volwaardige krant waar u een abbonement op kunt nemen voor slechts €49,- per jaar. Voor meer informatie: www.deoud-utrechter.nl


2. Prijs van het abonement
€49,- per jaar.


3. Betalingsmogelijkheden
- accept giro
- iDeal
- éénmallige automatische incasso


4. Inschrijf formulier
(zie bijlage 1)


5. Response optie

(zie bijlage 2)


6. Link naar de website.
www.deoud-utrechter.nl


7. Foto’s/plaatjes
Om de folder net iets meer pit te geven is het een leuk idee om de folder te vormgeven naar de nieuwe concepten voor de krant. Gedacht kan worden aan een ‘proef-cover’ van de nieuwe Oud Utrechter als coverplaatje voor de folder, en de kleuren uiteraard volgens de huisstijl van de vernieuwde krant.


8. Drieluik
Voor de vormgeving wil de Oud Utrechter graag een 3-luik folder. Op de achterkant komt het inschrijfformulier, zodat deze makkelijk uit te knippen is.