Darmonderzoeken

Endoscopie

Wat is een endoscopie?

Een endoscopie is een darmonderzoek waarmee alle organen van de binnenkant van het spijsverteringsstelsel worden bekeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd doormiddel van een endoscoop. Een endoscoop is een lange, dunne slang met aan het uiteinde een lampje en een camera.

Waarom en wanneer heb je een endoscopie nodig?

Je krijgt een endoscopie onderzoek als de arts verwacht dat er een ontsteking, vernauwing van een poliep, lekkende bloedvaatjes of een gezwel aan te treffen in de darmen.

Wat is de voorzorg van een endoscopie?

De patiënt mag niet eten van te voren, omdat als de patiënt onder narcose moet of een ruggenprik krijgt moet je nuchter zijn. Als je een plaatselijke verdoving krijgt dan hoef je niet nuchter te zijn. Het verschilt meestal per ziekenhuis, de soort endoscopie en je voorkeur of je een narcose, ruggenprik of plaatselijke verdoving krijgt.

Wat is de procedure van een endoscopie?

Bij een endoscopie gaat de arts met de endoscoop via een lichaamsopening naar binnen. zo kan hij bijvoorbeeld via je mond in je maag en luchtwegen kijken en kan hij via de anus de binnenkant van de dikke darm bekijken. Het onderzoek duurt ongeveer een dag, waarvan een halve dag in het ziekenhuis.Het onderzoek zelf duurt niet zolang maar de voorbereiding duurt wel een tijd.

Wat zijn de complicaties van een endoscopie?

Complicaties komen weinig voor bij endoscopie. In een zeldzaam geval kan een bloeding of een perforatie (een gat) in het betreffende lichaamsdeel optreden. De kans op een perforatie is groter wanneer een ontsteking aanwezig is. Als je buikpijn of koorts krijgt na de endoscopie, moet je direct contact opnemen met je arts. Wanneer de patiënt een kalmeringsmiddel gebruikt, neemt de kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie toe.

Wat is de nazorg van een endoscopie?

Na het onderzoek kan het zijn dat je (in het geval van een darmonderzoek) veel windjes moet je laten. Dat komt omdat de arts tijdens het onderzoeken je darmen een beetje opblaast om beter zicht te krijgen. Daarnaast kan het zijn dat je een klein beetje oud bloed verliest, doordat bijvoorbeeld poliepen zijn verwijderd. Hoe en wanneer de patiënt de uitslag krijgt verschilt per ziekenhuis.
Endoscopie Maag Darm Lever.mov