Krabmerken in interieur

Afwijkend gedrag kat

Waarom krabt een kat aan meubels?

Krabben is een natuurlijk gedrag voor de kat en kan dus ook nooit afgeleerd worden. Als je meer weet over de redenen waarom een kat dit gedrag vertoond kun je beter de kat in die behoefte voorzien en daarmee je meubels en humeur ontzien.


Normaal gesproken denken mensen dat een kat krabt om de nagels te onderhouden, maar daar hebben katten ook andere redenen voor. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzooltjes en zetten al krabbend die geur op plekken die voor hen belangrijk zijn.


Bovendien laten ze ook zichtbare merktekens achter. De boodschap die ze daarmee voor andere katten is dan meteen duidelijk. Dit doet de kat niet alleen als ze samenleven met een andere kat, maar ook als ze alleen wonen. De eigen geur in hun territorium laat ze veilig voelen.


Het krabben helpt de kat bij het rekken en strekken van de spieren. Het kan ook een uitlaatklep zijn voor spanning en frustraties. Bij ruzie in huis of bij het bang zijn voor andere katten buiten, kan er binnenshuis wel eens meer gekrabd worden. Dit krabben heeft dan als reden voor spanning en frustratie.


Katten krabben dus niet om je dwars te zitten! Hierdoor is straffen dus ook absoluut geen goede manier om met het krabben om te gaan. Je zal dus op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden om de kat haar natuurlijke gedrag te kunnen laten uitleven.

Hoe leer ik mijn kat om de krabpaal te gebruiken?

Het handigste is om de kitten van jongs af aan al te leren om de krabpaal te gebruiken in plaats van de bank. Wat je absoluut niet moet doen is de kitten met de pootjes over de krabpaal heen te schuren, dit zal hij hooguit vervelend vinden.

Een beter alternatief is de krabpaal aantrekkelijk maken voor de kat. Dit kan worden gedaan door kattenkruid of valeriaanspray. Dit kan je kopen bij elke dierenwinkel, het is ook online verkrijgbaar. Je kan ook de krabpaal in het spel meebrengen, daardoor kan je de kat lokken naar de krabpaal.

Onthoud : Hoe leuker de krabpaal is, des te groter de kans dat de kat hem gaat gebruiken.

Een krabpaal aanleren met kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg

Hoe gladder de stof, hoe onaantrekkelijker voor de kat.

Hoe zorg ik dat de kat niet meer aan mijn interieur komt?

Zorg er ten eerste voor dat je voldoende alternatieven voor de kat hebt, hiermee bedoel ik meerdere krabplaatsen. Vervolgens ga je de ongewenste plekken waar de kat aan krabt onaantrekkelijk maken, bijvoorbeeld met een laken eroverheen die je aan de onderkant vastmaakt zodat de kat er niet onder kan kruipen. Tegelijkertijd zet je een krabpaal neer, wanneer ze erheen loopt beloon je de kat. Als ze tegen de krabpaal krabt beloon je haar nogmaals. Als de kat eenmaal gewend is aan het gebruik van de krabpaal, kan je de krabpaal naar een iets handigere plek in de kamer verplaatsen. Let er wel op dat je dit niet in één keer doet. Na de verplaatsing van de krabpaal haal je het laken van de ongewenste krabplek af.


Er zijn meerdere manieren om meubels onaantrekkelijk voor katten te maken. Bijvoorbeeld een stuk stevig plastic op de krabplek bevestigen. Tweezijdig tape kan je ook gebruiken, gebruik hiervoor dan wel speciaal tape zodat het niet zoveel gaat plakken.

Aluminiumfolie word meestal niet aangeraden, katten vinden het namelijk leuk om mee te spelen. Dit werkt dus niet als je de ongewenste krabplek juist onaantrekkelijk wilt maken.

Wat is een goede krabpaal en hoogte?

De krabpaal of krabplank is een absolute aanrader in een huishouden met katten als je niet wilt dat je meubels gebruikt worden.


Hiervoor is de plaats van de krabpaal erg belangrijk. Hij moet zo geplaatst worden dat de kat er makkelijk bij kan. Dus verstop de krabpaal niet omdat je het een afzichtelijk ding vind. Een krabpaal in de buurt van de plek waar de kat slaapt kan ook handig zijn als de kat zich wilt uitrekken. Of een krabpaal in de buurt van een deur, zodat hij aan zijn markeerbehoefte kan voldoen.


Sommige katten krabben horizontaal, andere verticaal. Let goed op in welke richting je kat krabt en pas daar de paal of plank op aan.


Een kat wilt zich lekker lang kunnen maken. Zorg daarom dus ook voor een brede/lange plank of krabpaal.


Zachte vloerbedekking is niet handig als bekleding van de krabpaal of krabplank. Dat lijkt namelijk te veel op meubels en bied weinig houvast voor kattennagels. Als je krat graag aan het behang krabt is een kartonnen krabplank voldoende.


Zo simpel is het, als je meerdere katten hebt moet je ook zorgen voor meerdere krabmogelijkheden.


Na het neerzetten van de krabpaal of ophangen van de krabplank ga je goed checken of het stevig staat/hangt. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren.


Denk bij krabmeubelen niet meteen aan iets lelijks of afzichtelijk iets. Tegenwoordig zijn er op de markt veel leuk uitziende krabproducten, dus ook mooie!

Big image

Waar kan ik al die krabproducten vinden?

Krabproducten zijn zeer makkelijk te vinden, door internet. Als u op uw standaard internetbrowser intypt wat u wilt hebben ; krabpaal of krabplank. Verschijnt het meteen in beeld, met alle prijzen erbij.

Als u het liever niet online wilt bestellen kunt u naar de dierenwinkel die het dichtst bij u in de buurt ligt gaan en daar de producten aanschaffen.

Vragen

Waarom krabt een kat aan dingen?

Waarom kan ik die krabpaal nooit ergens uit het zicht zetten?

Wat is handig als ik meerdere katten heb?

Wat voor soorten krabproducten kan ik vinden?

Met hoeveel dingen moet je rekening houden voor aanschaf en plek van een krabpaal/krabplank?

Krabmerken in interieur

Voor verdere vragen kunt u altijd terecht bij de dierenarts of dierenwinkel bij u in de buurt!