boek : " het uur nul "

van Dirk Bracke

informatie

uitgegeven : 1996
pagina's : 190

oorspronkelijke taal : Nederlands

genre : jeugdboek

thema van het boek : aids

hoofdpersonages :

Ben : smoorverliefd , rondhanger , stoer , ...

Diana : lief , beeldschoon , ...

Filip : stoer , verslaafde , hulpverlener ,

samenvatting van het verhaal :

Dit verhaal gaat over Ben , een jongen die houd van rondhangen met zijn vrienden.

Als hij met zijn vrienden rondhangt zitten ze vaak bij het zwembad , waar ze een jointje roken en drinken , meestal een biertje om presies te zijn.

Op een dag ontmoet hij een meisje , ze heet Diana. Ze is een beeldschoon meisje.

Het duurt niet lang , of hij is op haar verliefd. Uiteindelijk worden ze een koppel.

Hij geeft zoveel aandacht aan dat meisje dat hij zijn vrienden een beetje vergeet , hij heeft alleen maar tijd voor dat meisje.En verwaarloost zijn vrienden daar een beetje door. Zelf zijn beste vriend ziet hij nietmeer zoveel , zijn beste vriend heet Filip.

Filip wilt het niet alleen bij wat roken of drinken , maar hij gaat veel verder dan dat , hij word na een tijdje verslaaft aan heroïne. Voor Ben is dat veel te ver , en dat verprutst ook het band dat hij had met Filip.

Ben merkt dat hij veel aan het vermageren is , meer dan normale mensen doen. Hij besluit dus naar de dokter te gaan , en te kijken wat er aan de hand is . En dan komt het slechte nieuws , hij is seropositief , zijn wereld stort helemaal in. Ben wilt dit geheim houden , omdat hij zich daarvoor schaamt. Aleen de reden was al slegt genoeg , stel u dan voor hoe de reacties zijn ! Hij maakt het uit met Diana , omdat hij bang is dat zij ook besmet raakt. Hij vertelt het aan zijn ouders , met heel veel moed , zijn moeder steunt hem , maar zijn vader laat hem compleet vallen , omdat hij vinc dat aids een homoziekte is , en hij wilt helemaal niet dat zijn zoon een homo is. Daar kan hij niet mee leven.
Uiteindelijk vertelt hij het ook aan Diana , zij moest het weten want misschien was zij ook besmet geraakt , ze zijn samen een paar keer naar bed geweest , altijd veilig , maar wie weet ! Diana heeft zich laten onderzoeken , gelukkig was zij niet seropositief , nu wist ze warom hij het had uitgemaakt , toch wou ze niks meer te maken hebben met hem.


Het ging steeds slechter met Ben. Hij kon niks meer doen , zelf om te blijven staan had hij hulp nodig ! Ook met zijn beste vriend ging het niet goed , hij was overleden aan een overdosis heroine , zoiets noemt een Golden Shot . Ben moest naar het ziekenhuis gaan , waar hij nietmeer zou weggaan . In dat ziekenhuis waren er nog meer passienten die HIV hadden lagen , Ben kon bijna nietmeer bewegen , hij kon niks meer alleen doen , hij moest ook een luier dragen. Hij was van 65 kilo naar een magere 40 kilo gegaan.
Tot zijn grote verbazing , kwam Diana langs , en legde hij haar uit hoe het komt dat hij besmet werd, op zijn school was een meisje dat van haar vader voor geld met vreemde mannen naar bed moest gaan. Ook op school deed ze dat. Ook Ben was met haar naar bed gegaan. Hij wilde weten wat het was, zo hij kon opscheppen tegenover zijn vrienden. Hij heeft er nu veel spijt van dat hij dat had gedaan , maar je kan de tijd niet naar achter laten gaan .Ben en Diana namen voor de laatste keer afscheid van elkaar , Ben vertelde Diana dat ze hem moest herinneren als de jongen die hij was toen ze net verkering kregen. Toen ze weg was, pakte Ben zijn koord van zijn badjas, maakte er een strop van en ging zichzelf op. Dit waren zijn laatste woorden : " It's better to burn out than to fade away "

Waarvan dit de Nederlandse vertaling is : " Het is beter om uit te branden dan langzaam te verdwijnen "

het band tussen de titel en het verhaal :

Het titel is " het uur nul " , dat is wanneer hij op het einde van zijn leven niks meer kan doen , en dan moet hij weer terug naar nul toen hij werd geboren , en weer pampers dragen enzo...

over de schrijver :

Dirk Bracke volgde een opleiding handel. In 1987 deed hij mee aan de John Flanderswedstrijd. Hij won niet, maar werd wel gevraagd om Vlaamse Filmpjes te schrijven. Daarmee begon hij in 1988. Nadat hij er een aantal had geschreven, wou hij een boek schrijven. Zijn eerste werd in 1993 gepubliceerd en vanaf die dag is er elk jaar wel een boek van hem. Hij schrijft meestal 's ochtends, want 's middags werkt hij als postbediende. Hij woont met zijn vrouw en twee zonen in Stekene. Zijn hobby's zijn volleybal en (rock)muziek.

dit zijn een paar van zijn andere boeken :