Van de 6 P's naar 4 C's

Van het product naar de klant

Customer Solution

1. Consumentenoplossing. Er wordt gedacht vanuit de consument: waarom is dit product of deze dienst een oplossing voor de consument? De Unique Selling Points (USP’s) zijn hierbij veelzeggend, maar wel vanuit consumentenvisie. Een productvoordeel is namelijk pas een verkoopargument als het op de bewuste consument van toepassing is.

2. Bij de P van product gaat het bijvoorbeeld over de verpakking en hoe je dit gaat doen, bij de C hiervoor ga je meer vanuit de gedachte van de consument denken wat de klant wil zien en eventueel kopen.

3. Bijvoorbeeld een onderzoek doen (op de site) en er zo achter komen wat de consument nog niet heeft en zeker wil kopen.

Cost to Consumer

1. Kosten voor de consument. Het gaat nu niet meer alleen om de prijs van het product of de dienst, maar ook om alles wat het de consument verder kost. Is het duurzaam (bijv. chocolade) verbouwd? Wat kost het me om bij de winkel te komen? Heeft het (vervelende) consequenties voor mijn dagelijks leven? Elke consument maakt hierin zijn eigen berekening op basis van zijn eigen waarden.

2. Bij de P van prijs word gekeken naar hoeveel het product moet gaan kosten, maar bij de C gaat het er meer om wat het de consument verder kost (bijvoorbeeld: vervoer naar winkel).

3. Je producten bijvoorbeeld duurzamer gaan produceren, dit triggert consumenten.

Convenience

1. Gemak van de klant. De moderne klant wil vooral gemak. Het aanbod is groot en zijn tijd is kostbaar. Als een klant veel moeite moet doen om aan een product of dienst te komen, haakt hij snel af. Dit geldt uiteraard niet voor specialty goods. Een winkel of webshop die thuis bezorgd, tijdens avonduren, steekt in op het gemak van de klant.

2. Bij de P van Plaats kijken we naar waar de de producten moeten verkopen (welke locatie), en bij de C kijken we meer naar het gemak van de klant, als het ons te lang duurt, haken we snel af en gaan we naar de concurrent, dit moet dus zeker niet gebeuren.

3. Je site up-to-date houden, ten eerste is het voordelig voor de klant, omdat de informatie recent is, en ten tweede, hoe vaker je de site up-date hoe hoger je in de zoekresultaten zult staan. (win-win)

Communication

1. Communicatie. In de nieuwe marketingmix gaat het niet alleen om het promoten van het product of de dienst, maar een klant wil inspraak. Interactie wordt steeds belangrijker. Klanten moeten genoeg informatie (het liefst online) kunnen vinden, gemakkelijk klachten in kunnen dienen en op een laagdrempelige wijze contact kunnen zoeken. Communicatie omvat in deze mix ook alles wat met communicatie te maken heeft.

2. Bij de P van Promotie keken we naar hoe we reclame gingen maken voor het product, bij de C kijken we meer naar hoe we de klant het gemakkelijker bij de reclame en info kunnen laten komen.

3. Grote kopteksten gebruiken op de site, zodat er extra aandacht op verschillende punten is.

The Art of the Answer - Customer Service Solution by nanoRep
Walton Options CIL Sustainability & Cost to Consumer
Mobile Marketing - Gas Station and Convenience Store Profit and Loyalty Program
Customer Service Communication: Power of Communicating Concern - Tips by Dianna Booher
Big image
Big image
Big image
Big image