Paragraaf 2

china, de fabriek van de wereld.

Tot 1980 was China een streng communistisch land. De bedrijven kregen van de overheid te horen wat ze moesten maken. Ze hadden geen vrijheid. Dat heet planeconomie, ook de mensen hadden geen vrijheid.

Na 1980 is dat verandert. De buurlanden van China hadden vrije-markteconomie en dat betekent dat je zelf mag bepalen wat je maakt in je bedrijf. In die landen zoals Japan en Zuid-Korea ging het veel beter dan in China. Daarom nam China het systeem over in vijf gebieden. In die vijf speciale economische zones kwam meer vrijheid, er waren nu ook buitelandse bedrijven welkom.


Nike is een voorbeeld van een buitelands bedrijf in China. Het is een multinational bedrijf en die wilt zich graag in China vestigen. Ze hebben bedrijven over de hele wereld. China is een land met hard werkende arbeiders en lage loonkosten, ook hebben ze goedkope grond en veel vrijheid om mensen aan te nemen of te ontslaan. Nike is niet het enige multinationale bedrijf dat meedoet aan globalisering. Zij kijken ook waar ze hun arbeidsintensieve producten het goedkoopst kunnen laten maken.

Het ontwerp van producten komen meestal uit de westerse landen en wordt dan geproduceert in lagelonenlanden. Als de producten klaar zijn gaan worden ze gexporteert naar winkels en bedrijven in de westerse landen. China is een enorme afzetmarkt, er worden super veel producten gemaakt.


China maakt ook heel veel producten van hun grote voorbeeld bedrijven na. Ze halen iets uit elkaar en laten het hun technici namaken. Ook de namen worden erop gekopieert.

Mening

Wij vinden het goed dat China dingen namaakt. Je hoeft zo bijvoorbeeld veel minder voor schoenen te betalen dan wanneer je de echte schoenen koopt. Als je dan toch de echte schoenen wil hebben moet je alleen wat meer geld uitgeven. Dat geld ook voor auto's. Veel auto's zijn in China nagemaakt en je ziet het verschil bijna niet. Ook voor games, muziek en films geld dit. Je kan in Nederland gratis muziek downloaden terwijl je er eigenlijk voor hoort te betalen. Het heeft dus zo zijn voordelen maar er zijn zeker ook wel nadelen.