Vrijheid van meningsuiting

Artikel 7 Grondwet

Auteur: Femke

Ik beschrijf dit grondwetsartikel als opdracht voor school zodat we meer dingen leren over de grondwet.


De letterlijke tekst uit de grondwet

1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.

3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.

4. De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.


Mijn beschrijving van dit grondwetsartikel

Deze wet gaat over de vrijheid van meningsuiting en welke dingen er wel en niet mogen worden gezegd op tv, de radio, of de krant. Natuurlijk zijn er wel bepaalde regels voor. Zoals je nu geen reclame meer mag maken voor sigaretten terwijl dat vroeger wel mocht. Ook vooral omdat jongeren veel tv kijken en tijdschriften lezen en dat slechte invloed op ze heeft. Voorderest houd het in dat iedereen zijn mening mag zeggen op welke manier dat ook word gedaan wel kunnen er dingen worden gecensureerd.

Big image

De werking van grondrechten

De werking van grondrechten kan op 2 manieren de verticale en horizontale werking.

De verticale werking houd in de relatie tussen burger en overheid ze moeten de burgers enige ruimte en vrijheid geven. Zoals dat ze zelf mogen weten wat voor geloof ze hebben of op wie ze stemmen etc. De horizontale werking houd in de invloed van de relatie van burger tot burger. Of dit artikel ook een horizontale werking heeft? Zeker wel. Met dit artikel worden heel veel dingen beïnvloed want we hebben allemaal een eigen mening over dingen.

Een klassiek of een sociaal grondrecht?

Dit grondwetsartikel is zeker weten een klassiek grondrecht want dit artikel bied burgers het recht om ruimte te geven en hun mening te geven. En dit artikel kan bij de rechter worden afgedwongen.

Artikel 7 grondwet in de media

Geert Wilders zei aan het einde van de eerste dag van de regiezitting: “Ik hoop dat de vrijheid van meningsuiting in dit proces zal zegevieren. Ik hoop niet alleen dat ik zal worden vrijgesproken. Maar vooral dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland en Europa zal blijven bestaan.”

Wat dat laatste betreft, heb ik goed nieuws. De afloop van dit proces zal hoe dan ook niks veranderen aan de vrijheid van meningsuiting in Nederland zoals wij die nu kennen. Vrijheid van meningsuiting betekent namelijk niet dat er geen strafbare uitspraken en uitingen bestaan. Het betekent dat je vooraf geen toestemming nodig hebt van de overheid om je mening in het openbaar te uiten of te publiceren.


bron: schooltv.nl


Draadstaal fragment vrijheid van meningsuiting

Wat ik zelf vind van dit grondwetsartikel

Zonder dit grondwetsartikel zou iedereen zich moeten inhouden en zou Nederland er heel anders uitzien. Ik ben erg blij met dit grondwetsartikel want anders zou ik zelf ook niet meer mogen zeggen wat ik zou willen zeggen en mijn mening geven over dingen dan word je denk ik ook heel erg onderdrukt en zou iedereen hetzelfde vinden over dingen en zou de tv erg saai zijn want dan mogen er bepaalde dingen niet opkomen of de radio zou alleen maar bepaalde liedjes mogen draaien. De krant zal ook niet meer hetzelfde zijn met de meningen die erin staan. En sociaal media al helemaal niet. Als je twitter of facebook leest staan er alleen maar meningen op. Ik denk dat heel Nederland een stuk saaier word. Daarom ben ik blij met dit grondwetsartikel. Ik vind ook dat mensen vaak discriminatie en pesten etc. vaak doorelkaar halen met dit grondwetsartikel. Het betekend niet meteen dat je mensen hoeft lopen uit te schelden.