HIV

Door Donnique en Jordy

Wat is HIV?

HIV is een SOA, een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Het zit o.a. in voorvocht, bloed en sperma.

HIV staat voor HumanImmunodefiency Virus. Dit virus vermenigvuldigt zichzelf snel en is vaak de oorzaak van aids.

HIV tast de lymfocyten aan. Een lymfocyt is een speciale soort witte bloedcel die het immuunsysteem hoort te sturen als er een infectie of bacterie is. Doordat HIV dit doet kan het zichzelf snel vermenigvuldigen, maar ook schakelt dit virus het afweersysteem uit waardoor het lichaam zich niet kan verdedigen.


Doordat er veel minder lymfocyten in het bloed zitten, kunnen andere ziekteverwekkers ook makkelijker een infectie veroorzaken.


De werking van HIV

HIV veroorzaakt AIDS (acquired immune deficiency syndrome).


Hiv is een “retro virus” Het bestaat uit RNA ( lijkt erg op DNA). Zodra dit virus in een zogeheten gastheercel gaat zitten schrijft het z’n RNA over op het DNA in de cel. Waardoor het virus de cel overneemt. Nadat dit is gebeurd gaat de cel als een kopieer apparaat werken en stoot deze andere AIDS cellen uit. Deze tasten de eiwitten en witte bloedlichamen aan waardoor je lichaam sneller ziek word. Mensen met AIDS worden vaak ook niet oud. Het virus vermomt zichzelf als DNA en kan zo elke cel binnenkomen.

Medicijnen voor HIV

Echte medicijnen tegen aids zijn er nog niet , wel “remmers” die de ziekte afremmen door de witte bloedlichamen in het bloed te vermeerderen zodat je niet zwaar ziek word van een ongevaarlijke bacterie. Wel kan je een inenting krijgen op jonge leeftijd dit werkt zo; Doordat er 1 verzwakt HIV celletje in de spuit zit kan je lichaam deze makkelijk afbreken. Je lichaam onthoud hoe ze dit virus kunnen vernietigen. Maar als je als kind zwak bent kan je hierdoor ook aids krijgen. Ook hier zit dus een risico aan.


Het krijgen van HIV

In Nederland krijg je 9 van de 10 keer HIV door onveilige seks. HIV zit in bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Als een van deze vochten bij het bloed of bij de slijmvliezen van een ander komt, is er kans op een infectie van HIV.


Je kan HIV krijgen door:

  • Onveilige seks;

  • Inspuiten van drugs met naalden en spuiten;

  • Als baby van een moeder met HIV;

  • Via een bloedtransfusie.

Hoe voorkom je HIV

HIV kun je voorkomen op verschillende manieren voorkomen:

  • Een condoom gebruiken;
  • Schone naalden of spuiten gebruiken als je drugs gebruikt;
  • Zwangere vrouwen eerst testen;
  • Vaak een SOA-test nemen.