Malta

Door: Stijn en Allard

inleiding

Bonjour dan flaaier ġiet maħluqa minn Stijn u Allard.


Vertaling:

(Hallo deze flaaier is gemaakt door Stijn en Allard.)Malta is een eilandengroep in de Middellandse Zee

De Republiek is vooral Bekend ALS Vakantieland.

Malta has een Rijk Cultureel Erfgoed en provides volop Zon En Zee,

Er is een Hoog voorzieningenniveau

Inwoners: 398.000 (2005)

Hoofdstad: Valletta

Oppervlakte: 315 km ²

Taal: Engels, Maltees

Munt: Lira

geografie (landschap)


Malta is vrij kaal en rotsachtig met weinig natuurlijke begroeing.

Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af.

Over de lengte van het eiland loopt een diepe vallei met op de bodem een weg.

Het eiland Gozo is een kleine versie van Malta.

De blauwe grot

De blauwe grot is iedere dag hier van zonsopkomst tot ongeveer 13.00 uur 's middags een uniek fenomeen te zien door de ligging van de grot in combinatie met het zonlicht krijgt het water er vele uiteenlopende kleuren blauw.

Deze grot is een populaire toeristenbestemming op het eiland. Vele toeristen vinden ieder jaar hun weg naar de opmerkelijke grot, zowel tijdens georganiseerde dagtochtjes als op eigen gelegenheid. Deze toeristen worden door middel van kleine, traditionele Maltese bootjes vanuit het haventje naar de grot gevaren.


Landbouw en visserij

Niet meer dan de helft van het totale landoppervlak is geschikt voor akkerbouw en veehouderij. De totale agrarische productie (incl. visserij) vertegenwoordigde in 1992 slechts 3,1% van het bnp. Gewassen die geëxporteerd worden zijn aardappelen, uien, snijbloemen en planten. Verder worden er veel wijndruiven verbouwd, maar niet genoeg voor de lokale wijnindustrie. Groente-, fruitteelt en veehouderij, leveren niet genoeg op voor de lokale consumptie. In de visserij zijn 1000 personen geheel of gedeeltelijk werkzaam, maar heeft slechts een klein aandeel in de Maltese economie


De Handel

De handelsbalans vertoont altijd een tekort. De belangrijkste import bestaat uit voedingsmiddelen, halffabrikaten, voertuigen, machines, chemicaliën, alcoholica, aardolie en aardolieproducten. De grootste leveranciers zijn: Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. De voornaamste exportproducten zijn textiel, kleding, schoeisel, machines, plastics, aardappelen, uien en tabaksartikelen. De belangrijkste afnemers zijn Italië, Duitsland Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika.


Vervoer

Malta beschikt over een vliegveld, Luqa, dat niet lang geleden ingrijpend is gemoderniseerd. De in 1973 opgerichte staatsluchtvaartmaatschappij Air Malta onderhoudt diensten op Europa en Noord-Afrika. De Grand Harbour wordt door veel koopvaardijschepen aangedaan. Er is drie maal per week een veerdienst met Sicilië en Zuid-Italië. Het wegennet (1553 km in 1989) wordt redelijk onderhouden. Al sinds 1931 heeft Malta geen spoorlijn meer; het openbaar vervoer (bussen en taxi's) is in handen van kleine particuliere ondernemers


de maltese keuken

De Maltezers zijn erg trots op hun keuken. De samenstelling van de gerechten die hier bereid worden, wordt door de oogst, voedselproductie in de seizoenen en de vangst van de vissers beïnvloed. Op het menu staan vooral vis, vlees, kaas, groenten, rijst en pasta. De gerechten uit de Maltese keuken lijken veel op die uit de Siciliaanse keuken. Door de ligging van Malta in de Middellandse Zee is het natuurlijk logisch dat er op Malta veel visgerechten worden geserveerd. Van de keukens van de meeste mediterrane landen wordt gezegd dat er erg gezond wordt gekookt. Dat gaat voor Malta niet op. In vergelijking met landen als Griekenland, Italië en Spanje wordt er op Malta veel vetter gekookt. Wel gebruikt men in Malta weer meer verse groenten dan in de andere landen. De gerechten uit de Maltese keuken zou je het beste kunnen omschrijven als 'boers'.