De stille pijn van Luca

Kristien Dieltiens

Algemene informatie over het boek

Titel: De stille pijn van Luca

Auteur: Kristien Dieltiens

Clavis uitgeverij in 2005

208 pagina's

Big image

Genre

Het is een oorlogsverhaal, gebaseerd op het leven van een jongen in Kroatië.

Thema

Het boek gaat over de oorlog tussen Kroaten en Serviërs.

Het is een verhaal vol pijn, schrik en heimwee.

Luca vertelt over zijn kindertijd en over zijn ontsnapping.

Meer over Luca...

Luca is een jongen van 6 jaar. Hij ziet zijn familie zeer graag. Het is bijzonder jammer en pijnlijk dat hij zoveel moet meemaken en zoveel slechte dingen moet zien.


Luca kan er niet over praten. Hij woont al 13 jaar in België en is nu 19. In die 13 jaren heeft hij niet kunnen spreken. Hij heeft alle ellende op die manier weggestopt.

Het verhaal

Luca is Kroaat. Hij is 6 jaar en groeit op in een klein dorpje op het platteland.


Wanneer de oorlog uitbreekt, worden zijn Servische buren plots zijn vijanden. Luca begrijpt de hele situatie niet goed! Zijn papa wil niet meevechten en vlucht naar België, het land van de chocolade. Luca, zijn mama en zijn oudere zus ondernemen later een vluchtpoging, om de papa in België te kunnen terugvinden.


De tocht met de vrachtwagen blijkt echter een valstrik: Luca's mama en zijn zus worden vermoord. Luca kan ontsnappen en gaat tevoet verder...

Auteur

Geboren: 27 september 1954 in Antwerpen.

Nationaliteit: Belg

Beroep: schrijfster en illustrator

Uitgeverij: Clavis


In 2005 heeft Kristien Dieltiens de 'Literatuurprijs provincie West-Vlaanderen' gewonnen voor het boek De stille pijn van Luca.

Big image

Mijn mening over het boek

Het verhaal is niet waargebeurd. Vooral de stukken over de boze heks Baba Yaga zijn verzonnen. Want heksen bestaan niet. Maar het is wél een verhaal dat vele Kroatische jongens zouden kunnen vertellen en dat vind ik zeer ontroerend en aangrijpend. Ik heb in Kroatië zelf kapotgeschoten huizen gezien en daardoor kan ik mij die oorlogstoestanden misschien beter voorstellen. Ik had, tijdens het lezen, heel veel medelijden met Luca.


Dit is het eerste boek dat ik héél graag gelezen heb. Het is nooit saai, het leest zeer gemakkelijk. De stukken over de gedachtengang van de 19-jarige Luca zijn wél moeilijk. Maar de beschrijvingen van de heks Baba Yaga zijn zeer grappig: ze laat winden en legt stinkende drollen.


Dit boek raad ik aan, aan wie graag spannende en ontroerende verhalen over kinderen leest.