Gevaren van foto's op het internet

Gevaren en problemen rondom het publiceren van fotos

foto's op het internet.

Een foto geeft op verschillende manieren informatie. Alleen het beeld al kan verraden waar de foto gemaakt is, onder welke omstandigheden en misschien zelfs wie er op staat. Wanneer het om privacy gaat, denken mensen meestal alleen aan wat er te zien is op de foto. Wie niet teveel persoonlijke details over zichzelf op het internet wil verspreiden kan bijvoorbeeld besluiten om niet publiekelijk foto’s met familieleden er op te twitteren en deze bijvoorbeeld alleen te delen met de groep ‘echte vrienden’ op Facebook. Hetzelfde geldt voor andere zaken op de foto die persoonlijke details bevatten, zoals het huis of de straat waar u woont. Immers, een simpele Google-zoekopdracht kan uw naam dan simpel koppelen aan uw woonadres (en niet iedereen wil dat). Maar wat veel mensen niet weten is dat het beeld slechts het topje van de ijsberg is. Digitale foto’s bevatten nog veel meer informatie dan het beeld zelf.

Voorbeeld

Een extreem voorbeeld deed zich voor in 2003. De Amerikaanse tv-presentatrice Catherine Schwartz plaatste een foto op haar blog met een uitsnede van haar ogen. Een lezer van haar blog onderzocht de exif-informatie van de foto en vond een miniatuurafbeelding (thumbnail) waarop de volledige foto te zien was. Deze mini-afbeelding zit standaard in foto’s en zorgt ervoor dat de foto snel kan worden weergegeven (zonder de gehele foto te hoeven laden) – bijvoorbeeld in de Windows Verkenner. Saillant detail: de presentatrice stond naakt op de oorspronkelijk foto, met ontblote borsten. De Photoshop-versie die ze gebruikt had, had de bewerking wel opgeslagen, maar deze niet doorgevoerd in de miniatuurafbeelding. De (inmiddels zeer gedateerde) software bleek dit niet bij te werken bij een relatief kleine bewerking, zoals het maken van een uitsnede en het opslaan onder dezelfde naam. Met moderne software komt dit overigens niet meer voor. Catherine Schartz had daar weinig aan; haar naaktfoto ging via het internet de hele wereld over.

tot slot

Zoals met veel zaken, is alles vooral een kwestie van ‘gezond verstand’. Exif-informatie en gps-gegevens zijn zeer nuttige toevoegingen aan fotobestanden. Maar het is wel belangrijk om te weten dat ze er zijn en welke informatie ze bevatten. Als beroemdheden, die doorgaans erg gesteld zijn op hun privacy, al fouten maken, dan ligt dit voor de gewone consument dus ook op de loer. Met één enkele foto kunnen anderen al een heleboel over u te weten komen, zeker nu steeds meer camera’s een gps-chip aan boord hebben. Maar zelfs wanneer u een foto volledig stript van exif-informatie, kan het beeld (of de bestandsnaam) ook privacygevoelige informatie bevatten. Het is nu al mogelijk om in software met behulp van gezichtsherkenning en met Google via ‘soortgelijke afbeeldingen’ op beelden te zoeken, dus het zal niet lang meer duren voordat we op basis van één foto er achter kunnen komen wie iemand is. Als al die informatie online staat, ligt het bij wijze van spreken ook op straat.

Renate Pit, Regina Bies, Ingrid Jullens