Zoolzweer

Preventie en behandeling

Wat is zoolzweer en hoe ontstaat het?

Zoolzweer is een klauwhoorneffect wat zich uit als een defect in de zool van de klauw. De aandoening heeft dezelfde achtergrond als zoolbloedingen - een zoolzweer is het eindstadium. Deze aandoening wordt vooral gezien bij oudere melkkoeien in het tweede fase van de lactatie, op de plaats waar de zool het meest wordt belast.


Het is een zeer pijnlijke aandoening. Als er niets aan de zoolzweer wordt gedaan kan de ontsteking doorslaan naar binnen en de diepe buigpees aantast, die in het ergste geval kan scheuren.
Het slachtoffer zal proberen de poot zo min mogelijk te belasten en veel liggen.

Meestal ontstaat een zoolzweer uit beschadigingen of kneuzingen die kunnen samenhangen met bevangenheid, overbelasting en stinkpoot randen. Het is ook vaak te zien in combinatie met een slechte ondergrond en huisvesting, of lage kwaliteit voer.
Preventie en behandeling

Een zoolzweer ontstaat voornamelijk door overbelasting, kneuzing of beschadiging. Het kan ontstaan door een ongelukje, wat ieder dier kan gebeuren, maar vaak is een goede bodembedekking, schone huisvesting en algemeen goede verzorging goed genoeg.

De behandeling van een zoolzweer bestaat uit het zoveel mogelijk wegsnijden van het hoorn van de hoef zodat het minder belast wordt. Zo kan het goede deel genezen en voorzien worden van een klosje.
Vetri-Tools - Vitri-Box