Geweldloos verzet

Amko & Sander

Nelson Mandela

Nelson Mandela is geboren op 18 Juli, in het jaar 1918.

Hij verzette zich tegen de mensen die de zwarte mensen niet eerlijk behandelden, hij wilde hiermee bereiken dat de zwarten evenveel rechten hadden als de blanken, en dat iedereen gelijk zou worden behandeld. De zwarten bevolking werden van de blanken gescheiden. Ze moesten reizen in ‘zwarte’ bussen en treinen. Ze hadden aparte ziekenhuizen en ze woonden in aparte wijken, die wijken werden Townships genoemd, waar de straten stoffig en smerig zijn en de huizen vaak niet meer zijn dan krotten, met houten planken met een zinkplaat erop. De blanken woonden daar meestal in grote villa’s achter hoge muren met zwart personeel. De zwarten kinderen mochten zelfs niet naar een school waar ook blanken kinderen les kregen. Zelfs de stranden waren gescheiden. Ze hielden demonstraties. Het ANC, dat was de grootste politieke partij van de zwarten. Een van de belangrijkste strijders van deze partij was Nelson Mandela. Hij werd opgepakt, en kreeg 25 jaar celstraf. De zwarte bevolking was het natuurlijk niet eens met de onderdrukking en overtraden de regels, en ze hielden demonstraties. Het ANC, de grootste zwarte politieke partij die al snel verboden was, organiseerde vele protestacties. Waartegen de blanke regering weer optrad. Hierdoor werd Nelson Mandela, een van de belangrijkste strijders tegen de Apartheid opgepakt. De politie schoot op demonstranten, waardoor vele volwassenen en kinderen om. De reden van dit verzet is dat zwarte mensen echt helemaal niet eerlijk werden behandeld in tegenstelling van de blanken. Want de blanken hadden zowat op alles recht, en de zwarten juist bijna op niks. Het verzet heeft op het begin niet zo heel goed gewerkt, Nelson Mandela werd opgepakt, en 25 jaar in een gevangenis geplaatst, maar nu word er veel aan die man gedacht, en de zwarten worden nu gelijk behandeld als de blanken. Dus uiteindelijk was al het strijden en doorzetten van Nelson Mandela beloofd. Nelson Mandela wordt nu nog steeds heel veel herinnerd en geprezen, hij was een hele belangrijke man, er zijn zelfs liedjes over hem gemaakt. Hij wordt nu vooral herinnerd en geprezen omdat hij zo erg op kwam voor de zwarte mensen.

Moeder Teresa

Moeder Teresa is geboren in de stad Skopje de hoofdstad van Macedonië op 26 september in het jaar 1910 en is overleden op 5 september in 1997. Ze zette zich in voor de arme mensen dat deed ze tot vlak voor haar dood. Ze stichtte een orde de orde van Missionarissen van Naastenliefde daarvoor kreeg zij ook een nobelprijs ze kreeg de nobelprijs ook omdat er zo veel mensen in armoede leefde en zij wou mensen helpen. Ze heeft veel mensen geholpen die in armoede leefde dat is ook een teken dat ze veel dingen goed heb gedaan. Ze word nu nog steeds herinnerd omdat ze de nobelprijs heeft gewonnen van de vrede en dat is best wel bijzonder wand dat is niet iedereen van de wereld.

.

Ghandi

Mahatma Gandhi is geboren op 2 oktober 1869 in een dorpje Porbandar dat lag in de staat Gujarat in India. Hij was een politici en hij was een grondlegger. Hij verzette zich dat was bijna altijd geweldloos verzet of actieve geweldloosheid. Hij zette zich in voor de indiaanse bevolking voor burgerrechten. Op 30 januari is hij vermoord door een extreem hindoe en op 2 oktober (zij verjaardag) word nog er nog iets voor het gevierd dat heet Gandhi Jayanti dat word gevierd omdat hij vroeger opkwam voor de mensheid die gediscrimineerd werden.

De nederlandse AMSAN krant

Koop nu voor maar €2 per maand de belangrijkste krant in de buurt om op de hoogte te blijven van het nieuws.