Planet Europe

Bulgarije

Hajar en Mohammed in Sofia

Mohammed en Hajar gaan naar bulgarije, naar de hoofdstad Sofia. Bulgarije is de Benjamin van Europa. Sinds 2007 zitten ze bij de Europese unie. Eigenlijk deed Bulgarije niet helemaal aan de eisen, en Mohammed en Hajar gaan zelf onderzoeken of dit klopt.Mohammed gaat Hajar brengen naar een typisch Bulgaars gezin. nee is in Bulgarije knikken . Hajar is niet zo positief over Bulgarije ze denkt dat het corrupt is en dat er veel criminaliteit is. Mohammed en Hajar vinden dat de mensen in bulgarije chagerijnige mensen zijn.

Hajar en Mohammed nemen een kijkje in bulgarije

Hajar word ondergebracht in een gastvrij gezin. Ze vind het huist er heel erg netjes uitzien. Ze had verwacht dat eet een vies huis zou zijn.Het gezin waar Hajar is ondergebracht bestaat uit een moeder en zoon, en de hond Bruno. De vader van de zoon woont in een ander appartement. Hajar kijkt van uit haar balkon over de rest van de wijk. Alexander vertelt dat hun in de mooiste buurt van bulgarije wonen. Hajar vind het eruitzien als een Ghetto, de huizen zien er erg lelijk en armzalig uit. Hij vertelt dat ze nu bezig zijn met renoveren.Ondertussen gaat Mohammed de straat op om mensen te vragen wat ze vinden van de europese unie.  Je merkt dat veel mensen hopen dat het zal veranderen in Bulgarije, maar dat ze er op dit moment nog weinig van merken. Ze zijn niet erg positief.Mohammed vertelt dat Bulgarije het armste land is van de Europese unie, maar dat het beste onderwijs in Bulgarije plaats vind. Mohammed praat met een student over het onderwijs en de student vertelt hem dat het onderwijs erg goed is in Bulgarije. Mohammed vraagt zich alleen af hoe dat kan omdat Bulgarije zo arm is. De jongen verteld dan dat ze 17 jaar geleden nog straat arm waren maar dat ze zich langzaam omhoog peilen. Dit komt voornamelijk door de criminaliteit en de corruptie in het land. De maffia en de Regering hebben in Bulgarije nauwe banden met elkaar. 

Officele feestdag in Bulgarije

Mohammed gaat naar een popconcert met verschillende artiesten. Hij heeft afgesproken met de grootste artiest ( Sunay)  en hij mag backstage. Sunay is van turkse komaf.Er wonen in Bulgarije ook veel Turkse mensen. De zanger vertelt dat die in Bulgarije bekender is dan in turkije. Hij zingt in het Turks Bulgaars, Servisch Engels en Grieks. Hajar gaat naar een militairen plek. Daar ontmoet ze de president en schud ze hem de hand.  Daarna reist Hajar samen met Alexander en zijn vriend en vriendin richting een klein dorpje in Bulgarije. Hajar ziet dat er nog steeds een paard als vervoer hebben.  Alexander vertelt Hajar dat dit Roma zigeuners zijn. En dat dat komt omdat ze niet werken en geen geld hebben en leven van de Bulgaarse overheid. Mohammed gaat naar het platte land om een officiele feestdag te vieren. Mohammed heeft een gesprek met iljana en haar man. De man van Iljana is een zigeuner. Zigeuners hebben het moeilijk in Bulgarije omdat niemand wat met ze te maken wil hebben. Er word veel gediscrimineerd. Een gemengd huwelijk komt ook niet erg vaak voor in Bulgarije. Mohammed gaat samen met de familie samen gezellig eten en drinken om de officiele feestdag te vieren.