Darmonderzoek

bevolkingsonderzoek

Big image

wat is het?

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. tijdens het onderzoek wordt er getest op bloed in de ontlasting

waarom/wanneer nodig?

dit onderzoek wordt uitgevoerd bij alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. elke twee jaar kan dit worden getest. bij deze leeftijd categorie is de kans het grootst op poliepen en darmkanker. daarom wordt er onderzoek naar gedaan.

voorzorg

bij een bevolkingsonderzoek is geen voorzorg nodig
Bevolkingsonderzoek Darmkanker: Hoe werkt het?

procedure

Het gaat er hierbij om of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Deelnemers aan het onderzoek krijgen het verzoek wat poep op te sturen. Wordt daarin bloed gevonden, dan kan dat wijzen op poliepen of darmkanker. Met een inwendig darmonderzoek worden die poliepen opgespoord en verwijderd. Het duurt doorgaans een aantal jaren voordat poliepen uitgroeien tot kanker, als ze dat al doen.
Big image

complicaties

bij dit onderzoek zijn geen complicaties.

Nazorg

bij dit onderzoek is geen Nazorg nodig. het enige wat na dit onderzoek plaats vind is het afwachten van de uitslag.(met eventueel vervolg : inwendig darmonderzoek)