DEMENTIE

dementie

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens.


Waaronder het geheugen, stemming en gedrag. dementie komt voor bij klinische syndromen die door verschillende hersenziekten worden veroorzaak. De specifieke kenmerken van dementie worden bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen.


Dementie is een ziekte die zich vooral op latere leeftijd komt. omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen komt bij vrouwen dementie ook vaker voor dan bij mannen.

soorten dementie

Er zijn een aantal vormen van dementie onderandere:

- ziekte van Alzheimer, dit is de meest voorkomende dementie. 65% van de dementerende ouderen hebben deze vorm van dementie.

- vasculaire dementie, deze vorm van dementie is veroorzaakt door één of meerdere CVA's.

- dementie met Lewy bodies, bij deze vorm van dementie heb je ook Parkinson.

- ziekte van Pick, tijdens deze vorm van dementie is er een aantasting van de frontale en temporale gebieden in de hersenen.


oorzaken en behandeling

Oorzaken van dementie zijn Syfilis, trauma captis ( dit is een letsel aan het hoofd ), een tumor enz. Een exacte diagnose is pas na de dood te stellen na sectie.


Er is helaas nog geen middel beschikbaar dat dementie kan afremmen, wel zijn er een paar geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van lichte en gemiddelde geheugenstoornissen van het alzheimertype.

Weet je dat niet meer?.. (Dementie Experience)