Haarlem

de beschijfing van me woon omgeving

Mijn woonomgeving

ik Woon in Haarlem, in de Amsterdamse buurt.

Het is een ouden buurt met veel ouden huizen.Ook licht de buurt heel centraal, dicht bij de stad en het station.

Geschiedenis

De geschiedenis van Haarlem gaat zeker tien eeuwen terug. De stad ontstond als geestnederzetting aan het Spaarne en de eerste vermeldingen dateren uit de tiende eeuw.

Haarlem ontwikkelde zich op de verbindingsweg van zuid naar noord voorspoedig. Het werd de zetel van de Graaf van Holland.Graaf Willem II verleende Haarlem in 1245 stadsrechten. Haarlemse ridders hadden zich eerder die eeuw, in 1219, onder graaf Willem I onderscheiden door tijdens de vijfde kruistocht Damiate in te nemen. Als beloning mocht Haarlem sindsdien zwaard en kruis in zijn wapen voeren.


tweede wereld oorlog Amsterdamse buurt


'Het was na zeven uur 's avonds toen de sirenes begonnen te loeien. Kort daarna hoorden we vliegtuigen aankomen en weer iets later zag ik twee groepen van zes vliegtuigen vanuit westelijke naar oostelijke richting vliegen. Tien minuten later een fluitend geluid: overal sloegen bommen in. (...) Ik vloog het huis in van de familie Hart, want daar stond de voordeur open, ...keek om en zag hoe een bom insloeg, en er was een enorme explosie'. G. Beljaards overleefde en kon het navertellen. Op vrijdagavond 16 april 1943 was hij getuige van het zwaarste bombardement dat Haarlem trof in de oorlogsjaren. Bommen die bedoeld waren om de werkplaats van de spoorwegen uit te schakelen, vielen op de Amsterdamse buurt. De gevolgen waren rampzalig: 85 doden, 43 zwaar- en 62 lichtgewonden. Meer dan zestienhonderd huizen liepen schade op, 84 daarvan waren onherstelbaar vernield. Van precisiebombardementen had toen nog niemand gehoord, dus zou je zeggen: hoe erg ook, zoiets kan gebeuren. Toch leert een reconstructie ons dat die dag de Engelse luchtmacht (RAF) een aanwijsbare fout maakte.

linkje^^

St. Bavo & Nieuwe kerk Haarlem - Serene moments with the DJI Phantom

De oude en nieuwe kaart van Haarlem.

Big image
Big image

bekende mensen

er komen veel bekenden mensen uit Haarlem bevoordeelt Ibrahim uit sesam straat.


HIJ IS ECHT MIJN HELD