Technologie in de zorg

wat word er gebruikt?

Wonen, zorg en slimme technologie

Wonen, zorg en slimme technologie

Ipad

De iPad is een tabletcomputer van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple. Net zoals de iPhone en de iPod touch bevat de iPad een multi-touchscherm, waardoor deze met de vingers is te bedienen.

De Ipad word door zorgvragers veel in de thuiszorg gebruik om te beeldbellen met het personeel die dan op het kantoor zit.

De Ipad word ook binnen de instellingen gebruikt door de verzorgenden om medicatie af te tekenen.

Tillift

Een tillift is een mechanisch hulpmiddel dat gebruikt wordt in de zorg om fysiek gehandicapte mensen te verplaatsen. Tilliften worden veelal elektrisch bestuurd. Ze zijn bedoeld om fysieke overbelasting bij verzorgenden tegen te gaan.

Binnen de instellingen zitten deze tilliften vaak geinstaleerd in het plafon zo zijn ze altijd bij de hand en staan ze niet in de weg.

Je hebt ook tilliften die niet geinstaleerd zijn in het plafond deze staan op de grond en kun je dan bijvoorbeeld in de hoek zetten deze liften heten passieve tilliften.

Je hebt ook actieve liften deze worden gebruikt bij mensen die nog een sta functie hebben maar niet meer zelfstandig kunnen opstaan.

Bewegings sensor

bewegingssensoren zijn er om een alarm te activeren als een bewoner er zelf niet toe in staat is.

Het signaal komt bij de verzorgende binnen op een smartphone en vervolgens roept de verzorgende het camerabeeld op via de smartphone en kan de situatie snel beoordelen en vervolgens handelen.

De bewegingssensor wordt ook ingezet om de verlichting te activeren als de bewoner het bed verlaat.

Alamsysteem

Thuis draagt de zorgvrager om de nek of pols een klein alarm apparaatje. Is er een noodsituatie? Dan drukt de zorgvrager op de knop. De alarmcentrale weet direct dát er iets aan de hand is en wáár de zorgvrager precies is. Via de luidspreker en microfoon in het alarmtoestel praat de zorgvrager met de centrale. Indien nodig, stuurt de zorgcentrale meteen hulp. Hoort de alarmcentrale geen reactie? Dan sturen zij direct hulp.

Tovertafel

De Active Cues Tovertafel is een nieuw spelconcept dat bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op de eettafel. Deze lichtprojecties zijn interactief doordat ze reageren op de beweging van handen en armen van de ouderen met dementie.
Active Cues Tovertafel

Spraakcomputer

Als je niet kunt praten, hoe communiceer je dan? Een spraakcomputer kan een goede uitkomst bieden om het communiceren te verbeteren bij mensen met een beperking. Naasten weten vaak precies wat diegene bedoelt die niet kan praten, maar hoe is dit voor anderen?

Een spraakcomputer is een computer die je op een rolstoel kan monteren, op deze computer staan foto´s en pictogrammen op en als je hier op drukt hoor je een woord of zin.

In de afgelopen jaren is de spraakcomputer steeds uitgebreider en dynamischer geworden. De zorgvrager kan er het volgende mee aangeven: wat hij wil eten en drinken, wat voor activiteit de zorgvrager graag wil doen, hoe hij zich voelt, dat hij in/uit zijn rolstoel wil, etc.

Begeleiding of familie kunnen zelf iets inspreken of zingen zodat de zorgvrager dit kan terug luisteren wanneer hij dit wil.

Elektrische rolstoel

Waneer een zorgvrager niet langer in staat is om zich zelfstandig te verplaatsen, biedt een elektrische rolstoel een uitkomst. Er bestaan drie soorten elektrische rolstoelen: voor binnen, binnen en buiten gebruik en voor alleen buiten gebruik.

Elektische rolstoelen hebben standaar een joystick besturing. Naast deze vorm van besturing is vrijwel iedere denkbare vorm van bestruing mogelijk.

Robotarm

Als de zorgvrager een verminderde spierfunctie in het arm heeft, is er de robotarm. De robotarm kan aan de rolstoel gemonteerd worden. Het hulpmiddel bevordert de zogrvrager zijn zelfstandigheid, zodat de zorgvrager minder proffessionele hulp nodig heeft. De zorgvrager kan er mee koken, drinken en eten, telefoneren en typen.

Big image

Paro

Paro is een sociale robot in de vorm van een jonge zeehond. Een sociale robot helpt met name zorgvragers die in hun communicatie en interactie bedreigd zijn, om toch te reageren en communiceren. In dit geval met een uiterst slimme, kleine robot in de vorm van een heel aaibare zeehond.

Het omgaan met Paro kan ook gezien worden als het beleven van kwaliteit en het ervaren van ontspanning, zoals dat gebeurt in snoezeltherapie.

Zeehond houdt dementerenden gezelschap

Hoog laag bed

De eigenschappen van een hoog laag bed op een rij:

  • hoog laag bed kan, zoals de naam al zegt: automatisch omhoog en omlaag
  • hoog laag bed is verrijdbaar dankzij goed wendbare wielen
  • hoog laag bed ligt comfortabel wat belangrijk is, vooral bij langere ligperiodes
  • hoog laag bed biedt functionaliteiten en gemak voor zorgverlener en gebruiker
  • hoog laag bed is geschikt voor thuisverpleging- en verzorging
Big image

Robot stofzuiger

Een robot stofzuiger is een intelligente stofzuiger. Door de toepassing van verschillende sensoren, navigatiemodus en mapmethodes zorgt de robot ervoor dat hij precies doet wat de zorgvrageren en de traditionele stofzuiger samen zouden doen. De robot navigeert door het huis door middel van GPS of een laser (infrarood), rijdend op wieljes. Stof en vuil wordt opgevangen in een bak. De robot stofzuiger is dus een topuitvinding voor mensen die geen zin hebben, geen tijd hebben of het simpelweg niet kunnen door medische klachten.
Big image