Q-Koorts

Q-koorts

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wanneer ontstond de uitbraak van Q-koorts in Nederland bij mensen?

Tot 2007 raakte gemiddeld 15 mensen besmet met Q-koorts. De een paar maanden later was er een hoogte punt van 59 gevallen. 27 stuks daarvan kwamen uit een klein gebiedje rond het oosten van Brabant. In 2008 was er een uitbraak met meer dan 1000 besmettingen. In 2009 was de ziekte uitgebreid over bijna heel Nederland, er werden bijna 2300 besmettingen gevonden. Tot maart 2010 zijn 10 mensen aan de chronische vorm van de ziekte overleden.

Hoe herken ik Q-koorts bij geiten of schapen?

Veel van de gevallen verlopen zonder symptomen. Klinische verschijnselen komen met name rond de geboorte aan het licht. Soms is het lammetje ziek of word dood geboren. Soms worden er massaal veel dode lammetjes geboren. Schapen op late leeftijd kunnen overlijden aan een ontsteking van de baarmoeder.

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen?

Vaccineren verkleint de kans op besmetting van de dieren. Kinderboerderijen, melkgeitenbedrijven ect. Zijn verplicht om hun schapen en geiten te vaccineren tegen Q-koorts. De bedrijven moeten zelf tijdig contact opnemen met hun dierenarts om een afspraak te maken voor het inenten tegen Q-koorts. Ook de dieren die ouder zijn dan 3maanden, die gebruikt worden voor evenementen, tentoonstellingen of keuringen moeten 3 weken van te Voren ingeënt zijn.

Wat zijn de symptomen van Q-koorts bij mensen?

De bacterie zal na de infectie verspreiden door het hele lichaam, er zijn veel verschillende symptomen mogelijk. De meeste verschijnselen beginnen 2 tot 3 weken na de besmetting, je hebt ook uitschieters tot 6 weken. De meest duidelijke verschijnselen zijn, hele erge hoofdpijn en een wisselende koorts verloop. Andere symptomen zijn koude rillingen, spierpijn, zweten, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en diarree. Ook is het mogelijk dat je droge hoest en pijn op de borst kunt krijgen.

vragen

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen?

Is Q-koorts een zoönose?

Wanneer ontstond de uitbraak van Q-koorts in Nederland bij mensen?

Hoe herken ik Q-koorts bij geiten of schapen?

Wat zijn de symptomen van Q-koorts bij mensen?

Nova onthullingen over Q-koorts