גזענות כנגד השחורים ברחבי העולם
גזענות היא תופעה שבשנים האחרונות מתפשטת ברחבי העולם
מהי גזענות?
גִּזְעָנוּת היא עמדה, שלפיה, בקרב בני אדם מתקיים קשר בין מוצא ביולוגי מחד, לבין תכונות אופי וכישורים קוגניטיביים מאידך. ברוב המקרים משתמעת מהגישה גם עליונותה של קבוצה אחת על האחרת, והיא משמשת צידוק למעשים ולהתבטאויות שעיקרם העדפה של קבוצה אחת על האחרת. בעצם להעדיף או להפלות בן אדם בגלל היותו מגזע/קבוצה או כל דבר אשר שונה מה"נורמה" הקיימת בחברה.
סוגי גזענות:
גזענות מקומית- הגזענות המקומית קשורה בסכסוכים מקומיים בין קבוצות או בין עמים.
א.הסכסוך גורם לכל קבוצה לפחד מהקבוצה השנייה ולשנוא אותה.
ב. רגשות אלה (השנאה והפחד) גורמים ליחס של גזענות כלפי הקבוצה האחרת. דוגמה: הסכסוך בין שני העמים: הישראלי והפלסטיני. סכסוך זה גורם בשני הצדדים לחששות. חששות אלה עלולים ליצור תופעות גזעניות: שנאת יהודים או שנאת ערבים. גזענות מקומית כזאת יוצרת, בדרך כלל, רעיונות מוטעים (לא נכונים) על קבוצה שלמה.
גזענות כללית- הגזענות הנפוצה יותר. אין לה קשר לסכסוך מסוים. הגזענות הכללית מבוססת על השקפת עולם (אִידֵיאוֹלוֹגְיָה) הבאה:
לקבוצה מסוימת יש תכונות שליליות. תכונות אלה הן טבעיות ולא ניתן לשנות אותן. סוג של מדבקה שלא ניתן להוריד
הזכויות שנפגעות כתוצאה מגזענות:
חופש דת- חופש הדת הוא הזכות לבחור בכל דת ולקיים באופן חופשי את הפולחן של הדת הנבחרת. חופש הדת כולל גם את הזכות לבחור לא להשתייך לדת כלשהיא (חופש מדת). מעבר לזכות האישית בבחירת הדת והפולחן, מקנה חופש הדת גם את הזכות לחופש מכפייה דתית, ובגזענות זכות זו עלולה להפגע ובן אדם בעצם מאבד את חופש הדת בכך שמופלה בגלל היותו שונה.
מוציאים כרטיס אדום לגזענותמוציאים את הגזענות החוצה מהספורט, למגר אותה. לשים אותה בחוץ ולהרחיקה מחיינו. תמונה נגד הגזענות בספורט. | מרטין לותר קינגאחד מהלוחמים הגדולים בהיסטוריה נגד הגזענות נגד האנשים בעלי צבע עור כהה. נרצח בעקבות מאבקו בגזענות. נלחם למרות שהסיכויים היו נגדו. | תמונה סאטירית על הגזענות.תמונה שסאטירית לכאורה, אך מציגה את המציאות באופן מאוד מדויק. בתמונה רואים חייזר שבעצם בא לסוג של אודישן שבו השופטים שופטים אותו ובודקים אותו, במקרה זה בודקים אם הוא הומו,ערבי או חד הורי. |
מוציאים כרטיס אדום לגזענות
לשים אותה בחוץ ולהרחיקה מחיינו.
תמונה נגד הגזענות בספורט.
מרטין לותר קינג
הבעה דעה בנושא
כל ההתמודדות עם הנושא הזה היא לא ממש מוצלחת ואין אנו רואים הפחתה של מעשי הגזענות.
לפי דעתנו כל בני האדם שווים בלי קשר לצבעם,דתם או כל דבר שכביכול שונה מהנורמה הקיימת בחברה.
התדמית שנוצרה לאדם השחור היא ממש לא טובה ופוגעת בקהילתם.
כיום ברחבי העולם אנו יכולים לראות שהשחורים דווקא כן מצליחים להשתלב ואף להגיע למקומות גבוהים לדוגמא: ברק אובמה, הנשיא השחור הראשון, מכהן כנשיא כבר 2 קדנציות והוא הוכחה שלמרות הגזענות וכל הדעות קדומות הכל אפשרי וצריך לקדם את האמרה הזו. דוגמא נוספת אנו יכולים לראות במדינתו, במספר תחומים: לאחרונה יש מס' אמנם לא גדול אבל של חברי כנסת אתיופים, מלכת היופי הלוא היא טיטי איינהו היא גם כן כהת עור ומוכיחה שלמרות הגזענות הקיימת הכל אפשרי.
את הגזענות יש להדחיק ואף להוציא מחיינו, זה פשוט לשים חותמת מבן אדם, חותמת שלא יורדת, כמו להפריד אותו, ואף אחד לא רוצה להיות מבודד.
החברה צריכה להשלים שלא כולם צריכים להראות אותו דבר, להתנהג אותו דבר אבל כולם צריכים להיות שווים ולכבד ולקבל את השונה מפני האף אחד לא היה רוצה להיות זה שמוגדר כביכול ה"שונה".
טניסאי מפורסם מותקף ע"י שוטר בארהב בגלל היותו שחור | טבח בכנסייה של אפרו אמריקנים בצ'רלסטון | מרצה משפילה תלמידה בגלל היותה שחורה |
פתרונות לנושא:
המורים עצמם יתחילו לא להפלות ילדים (לא משנה בגלל מה) וילמדו על תרבויות שונות. בגלל שיש כל כך הרבה סטיגמות והרבה פחות ידע על התרבות עצמה יש את הגזענות בעיקר בקרב ילדים. נמשיך בזה שהחינוך צריך לבוא עוד מגיל הגן, גנים צריכים להיות מעורבים וגם בתי ספר. יש הרבה בתי ספר וגנים שבאידיאולוגיה שלהם לא מכניסים ילד ממוצא\תרבות אחרת. נסיים בזה שמערכת החינוך תשקיע כסף במשאבים ובהגברת המודעות לאלימות וגזענות (בדרך כלל הולכים ביחד) ושכל הורה יוכל גם הוא ללמוד ולעבור כל מיני קורסים (לדוגמא) על הדברים האלה ובכללי על דרך לחנך את הילד.
דרך חקיקה- חקיקה יכולה לעזור אך לא לחולל שינוי. חוקים כמו אלה יכולים לחולל שינוי:
1.כל בן אדם יאלץ להכיר לפחות תרבות אחת שלא מכיר דרך לימודים, שעתיים שבועיות לפחות.
2. כל אפלייה, אפילו במילים תגרור ענישה אך מסוגים טיפה שונים, לדוגמא: מספר שעות שירות למען הקהילה בה פגע, נגיד פגע בקהילה האתיופית יצטרך להעביר הרצאה על הקהילה להעלאת המודעות, כך אתה גם מעניש את האדם כביכול אבל מרוויח מודעות.
3. אין ליצור בתי ספר שמופרדים אלא עם קבלת אישור בית משפט. בתי הספר ואף הכיתות חייבות להכיל מגוון תלמידים ואין לבודד אף תלמיד אלא מסיבה רפואית.
מה עושים עם הסקר?
את תוצאות הסקר נראה לגופים המתאימים(שלטונות, גופים ציבוריים בעיקר) ונבקש מהם לפעול לפיו.
את תוצאות הסקר יש לפרסם בנוסף בין התושבים שיבינו ויראו שכן קיימים אנשים שנפגעים מגזענות וגם אם לא במודע מהפוגעים.
לפניכם סקר נוסף:
מה נעשה עם סקר זה?
סקר זה יראה לחברה מה הרגשות של אותם אנשים ויוכיח שלכל בני האדם מגיע שוויון ולא לפי החוקה אלא לפי המצפון של כל בן אדם, שבן אדם יקח עצמו וישים אותו במקום מי שחווה את הגזענות ויראה מה זה, הסקר זה הדבר הכי קרוב שיאפשר שיתוף ברגשות.
כל בן אדם יעשה חושבין עם עצמו ויבין כמה הגזענות מיותרת ולא מגיע לאף אחד.
מהלך העבודה
במהלך העבודה התעוררנו לבעיית הגזענות ולחוסר האכיפה שלהם, שגם שמנסים לאכוף זה לא ממש מצליח.
עבודה זאת העלתה בנו מוטיבציה להלחם בגזענות ולטפל בה.
אנחנו מקווים שאנשים באמת יראו את העבודה וכך גם החברה תעורר ותגלה שיש פה בעצם אנשים שנפגעים כל יום בלי שאף אחד שם לב.
עבודה זו הייתה חוויה נהדרת וממעמסה הפכה לכיף ולמידה שעזרה לנו ללמוד דבר או שניים ואף אפילו יותר.
עבודה זאת פתחה את עיינינו לתופעה שמתרחשת כבר זמן רב.
אנו מאוד מקווים שמעבודה זאת אנשים ילמדו איך הצד השני מרגיש ודבר זה יעזור למגר את הגזענות.