Mijn werkstuk gaat over :

Nelson Mandela

Hoofdstukken :

  1. Voorwoord
  2. Inleiding
  3. Jeugd van Nelson Mandela
  4. De apartheid
  5. De gevangenistijd
  6. President en laatste levensjaren
  7. Bronnen

Voorwoord

Ik vond het altijd leuk om meer te weten te komen over Nelson Mandela. Ik ben toen informatie gaan zoeken op het internet en daar ben ik meer over hem te weten gekomen. Mijn vorige spreekbeurt ging over Martin Luther King en net als Martin Luther King was Nelson Mandela ook een verzetsstrijder. Dit interesseerde mij en ben toen daarom een werkstuk gaan maken over Nelson Mandela.

Inleiding

In deze werkstuk ga ik het hebben over de jeugd van Nelson Mandela, de apartheid, de gevangenistijd van hem en zijn Presidentstijd en laatste levenjaren. Nelson Mandela was de eerste donkere president van Zuid-Afrika en is beroemd geworden door zijn strijd tegen apartheid.

Jeugd van Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela is geboren op 18 juli 1918 in Mvezo, Mandela was de eerste donkere president van Zuid-Afrika. Hij is bekend geworden door zijn strijd tegen discriminatie. De vader van Mandela is Gadla Henry Mphakanyiswa hij was een rijke hoofdman van de Xhosa , de moeder van Mandela is Nasekeni Fanny. Mandela had drie zussen. Ze hadden het heel goed. Op school leerde Nelson lezen en schrijven. Toen Nelson tien jaar was, stierf zijn vader. Er was toen geen geld meer om naar school te gaan. Hij werd hij door een oom in huis genomen. Zijn oom was het hoofd van de Madiba- stam en hij zorgde ervoor dat Nelson weer naar school kon gaan. Nelson kreeg al op jonge leeftijd het idee dat het er in Zuid-Afrika niet erg eerlijk aan toe ging.
Big image

De apartheid

De apartheid werd in 1948 ingevoerd in Zuid-Afrika. De nationale partij wilde die invoeren, maar dat mocht nog niet . Toen er mensen aan de macht kwamen die wel wilden dat er apartheid was voerden ze gelijk de wet in. Er zaten alleen blanken mensen in.
De mensen met een bruine huidkleur kregen niet een stemrecht. Blanke mensen kregen wel een stemrecht. Dit is heel raar omdat er meer bruine mensen dan blanke mensen in Zuid-Afrika wonen. Eigenlijk ontstond de apartheid al veel eerder in Zuid-Afrika. De regering bepaalde dat er drie groepen mensen waren. Blanken, bruine en kleurlingen. De blanken waren de baas. De bruine en de kleurlingen moesten alles doen wat de blanken zeiden. Volgens sommige christenen had God dat zo gewild. En dat mocht je niet veranderen. Maar Nelson wist dat het niet zo hoorde.

De gevangenistijd

Nelson Mandela werd gezocht door de blanke regering van Zuid-Afrika omdat hij de leider was van het ANC . Nelson wist steeds aan de politie te ontsnappen door zich te verkleden. In 1962 werd hij toch opgepakt en kreeg in 1964 levenslang gevangenisstraf.Nelson werd opgepakt en naar Robbeneiland gebracht. Mandela zou vrij gelaten worden als hij het geweld afzweerde, dat deed hij niet, omdat de apartheid ook niet veranderde. Op 10 februari 1990 kondigde Frederik Willem de Klerk aan dat Nelson Mandela de volgende dag vrij zou komen. Nelson Mandela werd daarom de volgende dag opgewacht door vele journalisten. Nelson Mandela hield een toespraak over:
*Vrijheid
*Democratie
*Vrede
Hij sloot zijn toespraak af door te zeggen dat hij na 23 jaar niet van mening was verandert.
Big image

President en laatste levensjaren

Op 27 april 1994 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden, Mandela had zichzelf verkiesbaar gesteld, er werd super vaak op hem gestemd, hij werd dan ook als president gekozen. Op 10 mei 1994 begon hij als president van Zuid-Afrika. Hij bleef dit tot 1999, daarna werd hij opgevolgd door Thabo Mbeki. Mandela zette zich voor veel goede doelen in zoals het helpen van arme kinderen, en het helpen van mensen met aids. Nelson Rolihlahla Mandela stierf op 5 december 2013 en is begraven in Qunu.
Mandela: Long Walk To Freedom Official Trailer #1 (2013) - Idris Elba, Naomie Harris Movie HD

Bronnen

Wikikids: Nelson Mandela
Youtube: Long Walk To Freedom
Dit werkstuk is gemaakt door : Maryam Samantar
Ingeleverd : 31 Maart