Villa de Buitenkans

NIEUWSFLITS JANUARI 2016

Nieuwsflits

Hierbij de nieuwsflits voor alle ouders van Villa de Buitenkans. In de nieuwsflitsen houden we jullie op de hoogte over het reilen en zeilen van Villa de Buitenkans. Wanneer je ideeën hebt over de nieuwsbrief, of wensen hebt voor in de nieuwsbrief, laat het weten aan Linda: linda@villadebuitenkans.nl

Agenda

Donderdag 14 januari vanaf 16.30 uur Nieuwjaarsbuffet
Net als voorgaande jaren vieren we het nieuwe jaar met ons nieuwjaarsbuffet.
Alle kinderen/ouders/collega's nemen een maaltijd mee.

Maandag 18 januari Mark Mieras in het Posthuistheater
Kaarten met korting te bestellen bij Femke: femke@villadebuitenkans.nl

Maandag 15 februari algemene informatie-avond basisschool De Buitenkans

Start 20:00 uur, voor iedereen die geïnteresseerd is.


Donderdag 25 februari 20.00 uur ouderavond Villa


Sluitingsdagen en schoolvakanties 2016 (VOOR IN DE AGENDA)

Hieronder vindt u alle schoolvakanties en sluitingsdagen van Villa de Buitenkans in 2016.

Kinderen met een 40 weken contract komen niet tijdens de hieronder genoemde vakantieweken/ sluitingsdagen. Deze dagen kunnen binnen deze contracten dan ook niet geruild worden.

Big image

Thema's op dit moment:

Hoofdthema 2016: Muziek en bewegen

Het jaar 2015 is inmiddels achter de rug, het hele jaar hebben we veel aandacht besteed aan het thema voeding. Met kinderen hebben we het groeiproces van groente en fruit ontdekt en veel verschillende gezonde voeding geproefd. Het blijvende resultaat van dit thema is een nieuwe (kinder)keuken, een eigen groente tuin en een blijvende aandacht voor gezonde voeding. Natuurlijk koken en bakken we 2016 gewoon lekker door!

Dit jaar (2016) is ons jaar thema “muziek en beweging”. Januari is voor ons echt een onderzoeksmaand. Vanuit het ontdekken van licht en schaduw gaan we verschillende muziekstijlen aanbieden en onderzoeken. Vanaf februari gaat Hinke (peuterleidster en muziektherapeut) ook een dagdeel per week bij de dreumesen en baby’s aan de slag met muziek. Dit doen we op verschillende dagdelen zodat elk kind dit mag ervaren.


Heb je hier ideeën over, bespeel je een instrument of doe je aan een bepaalde dans of sport? Laat het ons weten!?! Dit mag via: linda@villadebuitenkans.nl.

Personeel

Peuterleidster (en Montessori juf) Diana heeft eind november een vervelend auto-ongeluk gehad, gelukkig is Diana niet heel ernstig gewond geraakt maar helaas wel zodanig dat ze voorlopig even niet op de groep kan staan. Achter de schermen blijft ze zeer betroken en is ze bezig met de ontwikkeling van onze school. 1 januari is ook onze eerste kleuterjuf Gerie gestart. Nu werkt ze nog op alleen maandag en dinsdag op de kleutergroep. Vanaf de voorjaarsvakantie werkt ze alle schooldagen voor onze kleuters. Horen jullie je peuter praten over juf Gerie? dan zijn ze vast even een ochtendje mee wezen draaien op de school!

Dreumesleidster Lysanne is vanaf Januari doorgestroomd naar peutergroep, bij de Baby’s en dreumesen is leidster Marieke weer terug.

Eind Januari ronden we met de leidsters een jaartraining TINK af (Taal en Interactievaardigheden in de Kinderopvang). In april gaan onze pedagoog Linda en kunstenaar Anke een internationale training “educatie” in Reggio Emilia Italië volgen!

Klusteam

Meerdere ouders hebben aangegeven wel eens te willen helpen klussen of schoonmaken.
We willen hiervoor graag een 'klusteam' samenstellen waar we een beroep op kunnen doen wanneer er klusjes zijn. Wil je iets voor Villa de Buitenkans betekenen? Geef je telefoonnummer door via: femke@villadebuitenkans.nl

Ruilen?!

Een ruildag aanvragen doe je simpel door een mailtje te sturen naar: ruilen@villadebuitenkans.nl

vermeld in de mail;

  • naam en groep van het kind (kinderen)
  • datum die je wil ruilen en de datum waarop het kind niet geweest is.

Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Opruimen

De laatste tijd besteden we op alle groepen extra aandacht aan opruimen.
Omdat we aan de kinderen merken hoe verschillend thuis wordt opgeruimd, hierbij onze manier van opruimen (misschien ook handig voor thuis):
  • Je ruimt op waarmee je gespeeld hebt, voor je iets anders gaat doen (voor de jongste kinderen is dat niet haalbaar, maar benoemen we het wel, oudste peuters kunnen dit al heel goed zelf).
  • Alle materialen hebben een vaste plaats of hoek (zodat de kinderen weten waar de materialen heen moeten.)
  • De vaste plaats van materialen wordt meestal aangegeven door een foto van het materiaal.

We merken dat duidelijkheid bieden over de plaats waar het materiaal hoort, heel prettig werkt. Als kinderen niet weten waar ze materiaal moeten neerleggen leggen ze het op een willekeurige plek en dan lijkt het snel rommelig.

Sommige kinderen hebben aversie tegen het woord 'opruimen' daarom gebruiken we een opruimliedje om het opruimen als een soort spelletje aan te bieden: 'opruimen, opruimen, alles heeft een plekje, opruimen, opruimen, spullen soort bij soort'.

Voorlezen, zwemmen en ontruimen

Nationale voorleesweken; Woensdag 27 Januari start de Nationale voorleesweek. Wij gaan met de peuters deze woensdagochtend naar de officiële aftrap in de bibliotheek


Zwemmen met peuters; Elk voorjaarjaar gaan we in samenwerking met sportstad en het CIOS (sport-opleiding) met een peuters een paar keer zwemmen. Ook dit voorjaar proberen we dit weer te organiseren. We houden jullie op de hoogte!


Regelmatig oefenen ontruimen; De komende maanden gaan we met de kinderen en leidsters enkele keren oefenen met het ontruimen van het gebouw. Dit niet alleen omdat het moet maar ook omdat we een paar keer goed met z’n allen willen kijken hoe de kinderen reageren en hoe we ze het best kunnen begeleiden. Als voorbeeld kan ik noemen dat de peuters bij een (oefen-)ontruiming in het verleden De Villa niet wilden verlaten zonder hun schoenen. Mocht jullie peuter iets vertellen dan weten jullie vast waarover het gaat! (en natuurlijk houden we jullie via de overdracht op de hoogte)

Vanuit de oudercommissie

Ten eerste willen we alle ouders bedanken voor jullie financiële bijdragen aan de oudercommissie! Erg fijn dat onze pot weer is aangevuld.

Op onze vergadering van 16 december hebben we afscheid genomen van twee leden: Renske en Marjolein. Bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid!

Door hun vertrek komen er plekken vrij in de OC. Dit geeft nieuwe mensen weer de kans om een poosje betrokken te zijn en mee te draaien in een leuke commissie. Naast gezelligheid en een kijkje achter de schermen, leer je ook veel nieuwe dingen. Onze voorkeur gaat uit naar ouders van een baby of dreumes Interesse? Spreek één van ons aan of mail naar oc@villadebuitenkans.nl.

Villa de Buitenkans