Berlin 28/11 - 1/12

Preera Konferenz Reise zweitausenddreizehn

Big image

Innehåll : Inhalt

 1. Checklista före resan
 2. Torsdag
 3. Fredag
 4. Lördag
 5. Söndag
 6. Övrig nyttig information

1. Checklista före resan: Checkliste vor Reiseantritt

Packlista:
 • Pass (Är det giltigt?)
 • Flygbiljett
 • Betal/kreditkort
 • Euro
 • Varma kläder (Berlin i december kan vara kallt)
 • Sköna skor (tajt budget=många promenader)
 • "Den lilla svarta" (2x middag och utekvällar)
 • Dansskor (till klubben)
 • Paraply
 • Öronproppar (vi delar rum)
 • Sovplagg (återigen, vi delar rum)
 • Bad/träningskläder (finns gym/relaxavdelning på hotellet)
 • Mobilladdare
 • Parlör

Obligatoriskt att ladda ner:

 • Adobe reader app (för att kunna spara detta programblad som pdf i din iphone, för android funkar det att spara pdf ändå)
 • Jostle app (för manifest-arbetet)
Valfritt att ladda ner:
 • Berlin travel guide - Lonely planet app (bra guide app)
 • Google maps
 • Språkparlör (börja med filmen nedan)
How German Sounds Compared To Other Languages

Torsdag : Donnerstag

Program Torsdag

17.00 Gemensam buss från kontoret Gbg

16.45 Gemensam taxi från kontoret Sthlm

18.15 Bubbel på flygplatserna

19.20 (20.50) Direktflyg Göteborg – Berlin

19.15 (20.35) Direktflyg Stockholm - Berlin

21.30 Transfer från flygplatsen till hotellet

22.00 Anländer till hotellet

22.30 Mat & öl i loungen på hotellet

Flygresan : Die Luftfahrt

Göteborg

16:45 Samling på Lilla Torget 5

17:00 Avgångstid för gemensam buss till Landvetter

18:00 Ett glas bubbel på Deli vid avgångshallen

19:20 Avgångstid för flyg Göteborg - Berlin

Stockholm

16:30 Samling på Kornhamnstorg 61

16:45 Avgångstid för gemensam taxibuss till Arlanda

18:00 Ett glas bubbel på Arlanda (Max visar vägen)

19:15 Avgångstid för flyg Stockholm - Berlin

Berlin

21:50 Avgångstid för gemensam transport till hotellet i Berlin

Hotellet : Das Hotel

Casa Camper är ett boutique-hotell och ligger mitt i det livliga och historiska hjärtat av Berlin, Mitte. De 51 rummen och sviterna utmärker sig genom sin kreativa design och känsla för detaljer. På översta våningen med en fantastisk utsikt över staden, ligger restaurang Tentempié som erbjuder fräscha snacks och drycker 24 timmar om dygnet utan extra kostnad. För den träningssugne finns ett gym och en relax-avdelning att tillgå. Det finns Wifi på hela hotellet. Frukost serveras mellan 07.00-09.30

Middag : Abendessen - på vårt hotell Casa Camper

Friday, Nov. 29th 2013 at 10:30pm

1 Weinmeisterstraße

Berlin, Berlin

På torsdag blir det en lite senare och lite enklare middag på hotellet.


Fredag : Freitag

Program Fredag

8.00–8.30 Frukost och incheckning

8.30–9.30 Daniel Alling introducerar Berlin

9.45–10.30 Transport till Studiebesök 1

10.30–11.30 Studiebesök pass 1

12.00-13.00 Lunch på egen hand

13.00-14.00 Studiebesök pass 2

15.30–19.30 Konferens På Soho House

20.00 Middag på Soho House

24.00 Trust Bar

Frukost med Daniel Alling: Frühstucke mit Daniel Alling

Daniel Alling är Sveriges Radios tysklandskorrespondent. Vid fredagens frukost berättar han om Berlin och svarar på frågor om allt från Bratwursthak till Angela Merkel.


Studiebesök

På fredagen är det dags för studiebesök. Vi tar oss i grupper till de olika företagen för att informeras och inspireras hur andra gör. Detta skall sedan vara ingången till eftermiddagens konferenspass och lägga grunden till vårt Manifest.


Gruppledarna har ansvar för att kontakta företagsvärdarna och introducera oss och vårt mission. Kolla in dina företag innan avresa så får du ut mer av ditt studiebesök.


Studiebesök förmiddagen: 10.30 - 11.30

Studiebesök eftermiddagen: 13.00 - 14.00 (OBS! Charite Hospital 13.30 - 14.30)

Gruppindelning

Big image

Företagen

Big image

Konferens & Middag: Konferenz und Abendessen - SoHo House

Friday, Nov. 29th 2013 at 3:30pm

1 Torstraße

Berlin, Berlin

Soho House Berlin öppnade år 1928 som ett varuhus men togs över av regeringen under kriget, för att därefter bli ockuperat av kommunistregimen fram till år 1956. Huset användes då som arkiv för kommunistpartiet och Central Committee’s Historical Institution. Efter Berlins återförenande återfördes huset till dess ursprungliga ägare.

Idag är Soho House Berlin en privat medlemsklubb och finns i en restaurerad Bauhaus-byggnad i Mitte och rymmer spa och gym, en takpool, restauranger, barer och privata middagsrum. De säsongsanpassade menyerna anpassas efter varje sällskap med välkomponerade viner till.

Fredagens konferens kommer att hållas i ”Det röda rummet” och på andra våningen, i den tidigare "Politisches Büro” , som fått det träffande namnet Politbüro, kommer vi att spendera vår kväll.


Kvällsnöje : Abendunterhaltung

Trust Bar Berlin


Lördag : Samstag

Program Lördag

09.45-13.00 Gemensam aktivitet – chartrad buss med guidad tur

13.00 Gemensam lunch på Theodor Tusche

14.30 – Fri aktivitet

19.30 Samling i loungen på hotellet

20.00 Middag på La Soupe Populaire

24.00 Club La Croco Bleu

Guidad tur : geführte Tour

1 - Stasimuséet

Inhyst i en liten del av det enorma komplex som den beryktade östtyska säkerhetspolisen huserade i när det begav sig för blott tjugo år sedan finns Stasimuseet med 5-6 våningar som skildrar själva kärnan i det socialistiska Tyskland. Här finns exempel på de märkliga manicker tasi använde för att övervaka sina medborgare och andra - kameror i bensindunkar, fiffiga avlyssningsanordningar och mycket, mycket mer. Här finns också exempel på resultaten av organisationens spionage. I Stasi-högkvarteret samlades också all den information om DDR-medborgarna som man samlade in från frivilliga eller ofrivilliga angivare - släktingar, vänner, grannar, arbetskamrater - och förstås från alla sina agenter.

Stasimuseet beskriver också hur Berlin blev en stad delad av en mur - och hur muren till sist föll, och med den Stasi och hela den östtyska staten.


2 - East Side Gallery

East Side Gallery är ett kvarstående avsnitt av Berlinmuren som ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof vid floden Spree, i stadsdelen Friedrichshain.

På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen. Dessa målningar föreställer konstnärernas syn på de politiska förändringarna i Tyskland vid 1990-talet. Galleriet invigdes den 28 september 1990. Det är 1 316 meter lång och har byggnadsminnestatus. År 1997 var målningarna på grund av vädrets inflytande i dåligt tillstånd och därför restaurerade man en del av dessa. East Side Gallery anses vara världens längsta galleri.


3 – Alexanderplatz & Unter den Linden

Alexanderplatz är ett välkänt och historiskt betydelsefullt torg i stadsdelen Mitte samt knutpunkt för kollektivtrafiken i den östra delen av centrala Berlin. Fernsehturm, Berlins berömda TV-torn och tillika en av stadens främsta signaturbyggnader, reser sig omedelbart väster om torget och ytterligare några hundra meter västerut återfinns Berlins medeltida centrum samt flera av stadens främsta historiska och kejserliga institutioner utmed Unter den Lindens början vid floden Spree.

Unter den Linden (tyska för "under lindarna") är en stor aveny i centrala Berlin. Den löper från Schlossbrücke över Spree i öster fram till Pariser Platz
i väster. Gatan anlades år 1647 som en allé som förband Berlin med parken Großer Tiergarten i väster. Före andra världskriget var gatan centrum för Berlins kulturliv.

Den har sedermera kommit att fungera som en av stadens paradgator – ofta liknad vid Champs-Élysées i Paris – och har idag i sin västra fond stadens triumfbåge Brandenburger Tor.


4 - Die Mauer

Berlinmuren är den symbol som man mest förknippar med Kalla Kriget. Berlinmuren började uppföras under natten mellan den 12 och 13 augusti 1961. Då började 14 500 östtyska soldater, poliser och arbetare uppföra muren genom de centrala delarna av Berlin. Man lade ut taggtråd runt Västberlin samt gjorde vägarna mellan östra och västra delarna opasserbara. Berlinmuren skilde den sovjetiska sektorn (Östberlin) och DDR:s territorium från de franska, brittiska och amerikanska sektorerna (Västberlin). Muren mätte 43,7 km, de resterande 112,7 km runt Västberlin utgjordes av dubbla eller tredubbla taggtrådsstängsel med det mellanliggande ingenmanslandet. Många västberlinare trivdes inte att vara omringade av en mur och flyttade därför till Västtyskland, vilket ledde till stor brist på arbetskraft. Muren föll 9 november 1989 och detta datum brukar nämnas som starten för Sovjetunionens fall. Idag kan man se små delar av muren som finns kvar på några ställen. Genom hela Berlin är gatsten satt i marken för att markera var muren en gång gick.

5 – Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är en triumfbåge i Berlin. Den ritades av arkitekten Carl Gotthard Langhans och uppfördes mellan åren 1788-1791 på order av Fredrik Vilhelm II. Detta monument har blivit en symbol för Berlin och det är den enda av ett antal stadsportar som fortfarande finns kvar. Den berömda boulevarden Unter den Linden börjar vid Brandenburger Tor.

Porten har haft stor roll i Tysklands historia. Nazisterna använde porten som en symbol för makt men när Berlinmuren föll år 1989 blev Brandenburger Tor en symbol för fred. Brandenburger Tor öppnades den 22 december 1989, då promenerade den västtyske kanslern Helmut Kohl igenom för att välkomnas av den östtyske premiärministern Hans Modrow.
Under 2000 började man restaurera Brandenburger Tor. Man rengör sandstenen med laser och byter ut mer än 1 000 stenar. Arbetet är helt privatfinansierat. I dag är platsen framför Brandenburger Tor en mycket stor turistattraktion med gatumusikanter, clowner, hästskjutsar och mycket annat.


Lunch : Mittagessen - Theodore Tuscher

Saturday, Nov. 30th 2013 at 1pm

6A Pariser Platz

Berlin, Berlin

Tucher Am Tor ligger bredvid Brandenburger Tor och kombinerar det traditionella med det moderna, för att skapa en lyxig men ändå klassisk blandning.

Kolonnerna på Berlins berömda landmärke Brandenburger Tor knyter samman ute med inne, samtidigt som mjuka toner av grönt och varmt trä kombinerat med modernt stål skapar en atmosfär som är både polerad och varmt inbjudande.


Aktivitetsförslag på eftermiddagen : Aktivität Vorschläge in den Nachmittag

Fria aktiviteter mellan 14:30 - 19:30 (då vi åter samlas i hotell loungen för att gå till restaurangen). Nedan följer förslag på en rundtur med några av Berlins mest kända landmärken: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zDR_N4cx0UtU.kzJajxM3-NO4

Vill man göra något helt annat så är man helt fri att välja det. T.ex. spelar Hertha Berlin match på Olympiastadion klockan 15:30 eller så finns det flera julmarknader i stan just nu.
Big image

Tips på tur på egen hand

Börja eftermiddagen med att ta hissen upp till en förbokad tur i domen på Riksdagshuset. Passa sedan på att fotografera Brandenburg Gate innan du utforskar labyrinten på Holocaust Memorial och beundrar den moderna arkitekturen vid Potzdamer Platz. Ta en stunds reflektion kring nazismens historia vid Topographie des Terrors vid Checkpoint Charlie.


Insup sedan härligheten vid Gendarmenmarkt, stanna till vid Fassbender & Rausch för en chokladig mumsbit och få dig en shoppingdos vid Friedrichstadtpassagen. Följ Unter den Linden österut mot Museumsinsel och ägna en stund åt att beundra antikviteterna vid Pergamonmuseet.


Avsluta eftermiddagen med ett besök vid julmarknaden vid Alexanderplatz eller Gendarmenmarkt.


Julmarknad i Berlin: Weihnachtsmarkt in Berlin

Varje år under perioden före jul, lyses hela Berlin upp av miljoners flammande ljus. Att besöka julmarknaden är stor tradition i Tyskland och varje stad har minst en. Berlin har ca 60 julmarknader att vandra runt och njuta av. Du finner dem på stora boulevarder och torg men även på små sidogator och på museer och du kommer överraskas av deras magi, charm och juldelikatesser. Tankeväckande och sagolika eller trendiga och urbana - det finns något för alla här!


Middag: Abendessen - Le Soupe Populaire

Saturday, Nov. 30th 2013 at 8pm

242 Prenzlauer Allee

Berlin, Berlin

Konceptet för Le Soupe Populaire kombinerar konst och kulinariska upplevelser.

Kvällsnöje : Abendunterhaltung

Vägg i vägg med Restaurang Le Soup Populaire ligger Club Le Croco Bleu som bjuder på skönt barhäng och juste musik.


Söndag : Sonntag

Flygresan: Die Luftfart

Göteborg

10:00 Gemensam avfärd från Hotellet

12:45 Avgångstid för flyg Berlin - Göteborg

15:00 Gemensam buss från Landvetter till city

Stockholm

10:00 Gemensam avfärd från Hotellet

12:35 Avgångstid för flyg Berlin - Stockholm

15:00 Gemensam taxi från Arlanda till city

6. Övrig nyttig information

Allmän karta

En "bra att ha"-karta med några av våra hållpunkter utmarkerade. Finns också under nedan länk på google maps

https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zDR_N4cx0UtU.kiL8owarLo7Y

Big image

Staden : Die Stadt

Berlin är huvudstad i Tyskland och dess folkrikaste stad med 3,4 miljoner invånare. Berlin beskrivs i Wikipedia som ”a world city of culture, politics, media and science” och är genom sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest kända och besökta metropoler. Berlin är också en betydande trafikknutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland och Europa.

Institutioner som universitet, forskningscentrum, teatrar, museer men också festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har ett världsrykte. Berlin är idag en av Europas mest vitala storstäder, som trots stora ekonomiska problem, hela tiden förnyar sig och skapar utrymme för innovativ kultur och kreativa samspel mellan konst- och kulturformer.

Berlins stora fördel gentemot många andra städer är att kulturen i Berlin växer underifrån - de folkliga och de kommersiella kulturformerna är vitalare än någonsin samtidigt som de offentliga kulturinstitutionerna är traditionellare än någonsin och brottas med många problem, flera av ekonomisk art.

Ett stort problem för Berlin under senare år har varit bristen på stora industrier och staden har en hög arbetslöshet. Många av de industrier som tidigare fanns i Östberlin har försvunnit. Det som tidigare var Västberlin hade efter Andra världskriget svårt att attrahera stora företag att etablera sig på grund av det geografiska läget. Ett undantag är den stora läkemedelskoncernen Schering som varit kvar i Berlin genom alla år.

Andra företag lämnade delvis Berlin, bland annat Siemens som grundades här flyttade huvudkontoret till München. Siemens har dock kvar stora delar i Siemensstadt. En tidigare storindustri var Borsig som idag förlorat sin roll. Sedan 1969 tillverkar BMW sina motorcyklar i Berlin.

Sedan Berlin återförenats och blivit huvudstad har flera storkoncerner flyttat sina huvudkontor hit. Statliga departement har flyttat från Bonn. Arbetsmarknaden i Berlin finns i huvudsak inom tjänstesektorn.


Stadsdelen Mitte (där vi bor)

Stadsdelen Mitte utgör staden Berlins historiska centrum och Mitte var före murens fall en stadsdel i Östberlin. Många Berlinbor avser än idag den mindre stadsdelen snarare än det större administrativa stadsdelsområdet när de talar om Mitte. I detta egentliga Mitte återfinns ett flertal av Berlins historiska och kejserliga institutioner utmed paradgatan Unter den Linden samt vid torget Gendarmenmarkt, bland andra Staatsbibliothek zu Berlin, Humboldtuniversitetet, Deutsches Historisches Museum och museerna på Museumsinsel.

Efter murens fall har Mitte även kommit att gradvis överta en roll som viktigt finans- och shoppingkvarter, det senare inte minst i trakten av gatan Friedrichstrasse. Vid Brandenburger Tor gränsar stadsdelen till regeringskvarteren i Tiergarten. Österut domineras området av Alexanderplatz och det närliggande Fernsehturm samt Berlins rådhus, Rotes Rathaus. Norra Mitte är idag shopping-, bar- och nöjeskvarter, centrerade omkring Hackescher Markt, Scheunenviertel och Oranienburger Strasse.

Stadsdelen Mitte innefattar också området för medeltidsstäderna Berlin och Cölln, med domkyrkan Berliner Dom och lämningarna efter Berlins stadsslott. Slottet är sedan juni 2013 under återuppbyggnad, under namnet Humboldt-Forum, och planeras inrymma olika vetenskapliga och kulturella institutioner. Under DDR-epoken låg Palast der Republik på slottets plats, då man av politiska skäl valde att riva det ursprungliga slottet efter att det skadats under andra världskrigets bombningar; Palast der Republik revs dock efter att ha dömts ut på grund av asbestfara.


Tunnelbana: Die U-Bahn

Ett av de mest smidiga sätten att transportera sig i Berlin, vare sig man ska besöka sevärdheter eller åka till tex flygplatsen är att använda tunnelbanesystemet U-bahn. Berlins tunnelbana är ett av världens största tunnelbanenät. U-Bahn betyder Untergrundbahn och årligen görs 480 miljoner resor med tunnelbanan. . U-bahn har följande symbol


En vanlig tur inom A-B området (centrala Berlin) kostar ca 3 EUR . Du köper biljetten i en automat och stämplar sedan biljetten innan du går på tunnelbanan. Du kan även köpa olika dygnskort, 48-timmarskort eller 72-timmarskort. Åker du bara max 3 stationer kan du välja Kurzstrecke för 1.50 EUR

Programgruppen

Om det dyker upp frågor och funderingar längs vägen så finns programgruppen till er tjänst:
Andreas Remling
Joakim Dahlén
Lisa Isaksson
Maria U. Nilsson
Philip Bergendahl
Yashar Motekalemi

Manifestgruppen

Anna Wilsby
Hanna Tengelin
Jenny Lindström-Beijar
Kristina Löfling

Viktiga telefonnummer:

Taxi Berlin International: +49 30 20 20 21 22 0 (Service dygnet runt på engelska)

Funk Taxi Berlin: +49 30 26 10 26
SOS telefonnummer: 112

Hotellet Casa Camper: +49 30 2000 34 10