Parkinson

Werkstuk in een flyer

Wat is Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat er in de hersenen een tekort aan dopamine. De cellen die dit produceren liggen vooral in een bepaald deel van de hersenen, namelijk de substantia nigra. Dopamine is de bekendste neurotransmitter van het zenuwstelsel. Een neurotransmitter is een stof die een rol speelt bij het doorgeven van signalen tussen zenuwcellen. 35 tot 55 procent van de mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson krijgen dementie. In de meeste gevallen uit deze zich in een vertraging van het denken en spreken.

De symptomen en verloop van de ziekte

Het bewegingsapparaat wordt aangetast en hierdoor krijgt iemand met de ziekte van Parkinson een afwijkende lichaamshouding, spierstijfheid, ongecontroleerde bewegingen, traagheid in bewegen en sterk beven. Het verloop is over het algemeen vrij traag. De symptomen worden langzaam steeds erger. Als er een zeer snel achteruitgang optreedt heb je vaak een andere ziekte of aandoening.

Behandeling

Bij de behandeling van Parkinson wordt vooral gebruik gemaakt van medicijnen, maar na een tijd werken ze steeds minder. Er bestaat nog geen genezing, wel kan je door medicijnen de symptomen minder erg maken. Je kunt ook DBS-therapie volgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een neurostimulator, die elektrische impulsen aan de hersenen afgeeft. Het doel ervan is het stimuleren van de bewegingscontrole.