Aardbevingen

Nieuw-Zeeland

3 Februari 1931

Op 3 februari 1931 was er in de plaats Napier (Nieuw-Zeeland) een aardbeving. Van de 57.000 inwoners kwamen 258 mensen om. Seismologen (wetenschappers die aardbevingen studeren) constateerde dat de aardbeving een kracht van 7,9 op de schaal van Richter had, dat betekent dat bijna alle gebouwen verwoest waren. Daardoor moest een groot deel van het centrum worden herbouwd, en dat gebeurde in art-decostijl. Er werd zelfs zoveel in die stijl gebouwd dat het plaatsje Napier ook wel ‘Art Deco City’ wordt genoemd.


Jip Tollenaar

22 Februari 2011

Op 22 februari 2011 was er in de plaats Christchurch (Nieuw-Zeeland) een aardbeving, deze stad staat bekend om de aardbevingen. Van de 380.000 inwoners waren 1500-2000 gewonden en kwamen 185 inwoners om, 115 van de doden kwamen om in het gebouw van Canterbury Television dat door de aarbeving instortte en in de brand vloog. Seismologen (wetenschappers die aardbevingen studeren) constateerde dat de aardbeving een kracht van 6,3 op de schaal van Richter had, dat betekent dat er grote schade aan gebouwen waren.


Jip Tollenaar

14 Februari 2016

Op 14 februari 2016 heeft er in Christchurch een aardbeving plaatsgevonden. Met 5.7 op de schaal van Richter zeggen seismologen. Dat zijn mensen die aardbevingen bestuderen. Die hebben dus gemeten dat de aardbeving in Christchurch 5.7 op de schaal van Richter is. Seismologen kunnen heel precies meten.


Dennis Karagöz

Big image

Zeebeving in Wellington

In Wellington is eerder alarm gegeven voor een zeebeving (ook wel afgeleid van het Japanse woord Tsunami). Alleen dit keer is er in Japan een hele zware aardbeving plaats gevonden en die is aangekomen in Nieuw-Zeeland. Een zeebeving ontstaat door dat er op de bodem van de zee een aardbeving plaats vindt. Er ontstaan dan hoge golven die met 800 kilometer per uur richting het aardoppervlak gaan. Die golven worden tussendoor weer klein maar later gaan die golven steeds over zichzelf heen en ontstaat er uit eindelijk een grote tsunami. Als er een Tsunami plaats vindt moet de aardbeving in de zee hoger dan 8 op de schaal van richter zijn. Deze Bij Wellington was rond de 7.4 dus was hij niet heel groot. Maar toch was het nodig om een paar mensen voor de zekerheid te evacueren. Uiteindelijk bleek dat dit toch niet nodig was.


Dennis Karagöz