Grenzen in Europa

Gemaakt door Soraya klas: T21

Inleiding

Een grens geeft aan waar het gebied van het ene land begint en het andere land dus eindigt. Aan beide kanten van een grens gelden ander regels, omdat het verschillende landen zijn. Een grens hoeft niet per se aan te geven dat een ander land daar begint, omdat je ook grenzen hebt tussen provincies en steden. Je hebt verschillende soorten grenzen binnengrenzen en buitengrenzen:

Binnengrenzen

Binnengrenzen

In Europa hebben ze de binnengrenzen laten verdwijnen. Dat betekent dus dat als je bijvoorbeeld van Nederland naar Duitsland gaat je niet hoeft te stoppen en je paspoort hoeft laten zien. Je kan dus in Europa gewoon door rijden. Maar dat was eerst nog niet zo pas vanaf 1 januari 1993 schaften de lidstaten van de Europese Unie alle douaneformaliteiten aan de binnengrenzen af. Eerst verdween vanaf 1985 de paspoortcontrole alleen in een groep Europese landen die afgesproken geen grenscontrole voor personen uit te voeren, zo een groep noemen we Schengenlanden.


Geen binnengrenzen in de EU heeft voordelen, zoals:


  • Geen tijdrovende en dure grenscontrole meer.
  • Een betere samenwerking
  • Geen invoerheffingen op producten van andere landen
  • Vrij verkeer van goederen en informatie


Buitengrenzen

Terwijl dus de betekenis van binnengrenzen afneemt, neemt die van de buitengrenzen juist weer toe. In de EU gelden steeds meer dezelfde regels, waardoor de buitengrenzen juist scherper zichtbaar worden.

Aan de buitengrenzen wordt de controle alleen maar strenger. Dat doen ze om aan de politieke vluchtelingen tegen te houden. Ze hebben hun eigen land verlaten, omdat daar bijvoorbeeld oorlog was of een grote ramp is geweest waardoor ze geen leefgebied meer hebben. Meestal vragen deze mensen bescherming of asiel aan in het land waar ze aankomen. En nu dat IS in het oosten is komen steeds meer vluchtelingen naar Europa toe en worden de controles nog strenger.

Met de strengere controles wordt het aantal vluchtelingen in Europa beperkt. Mensen komen nu namelijk moeilijker Europa binnen.

Bronnen

Handboek wereldwijs 2 havo vijfde editie
Copyright