Alvleesklier

Functie van de alvleesklier

De Alvleesklier (pancreas) produceert een sap, dit sap bevat enzymen voor het splitsen van koolhydraten, eiwitten en vetten. In de Alvleesklier zitten de eilandjes van Langerhans, daar worden de hormonen insuline en glucagon gemaakt.

Aandoeningen

De bekendste aandoening van de alvleesklier is diabetes mellitus.

Andere aandoeningen zijn:

- acute pancreatitis

- chronische pancreatitis

- pancreascarcinoom

Acute Pancreatitis

Ontsteking van de alvleesklier, die ontstaat doordat galstenen de afvoergang van de alvleesklier verstoppen. Dit kan komen door overmatig alcohol gebruik of een virusinfectie.

De verschijnselen zijn: veel pijn in de bovenbuik, met opgetrokken knieën in bed liggen, hoge koorts, braken en diarree, opgezette buik door verlamming van de darmen en shockverschijnselen.

Chronische pancreatitis

chronische ontsteking van de alvleesklier. Komt meestal door overmatig alcohol verbruik en verloopt traag. Kan jaren aanwezig zijn en delen van de alvleesklier beschadigen. Er ontstaat een stofwisselingsstoornissen doordat er een geleidelijke uitval van enzymen is.


Symptomen: chronische diarree (vetdiarree), raakt ondervoed en een tekort aan insuline waardoor diabetes ontstaat. Behandeling hiervan is stoppen met alcohol en medicatie. De schade is onherstelbaar. De symptomen kunnen wel bestreden worden.

Pancreascarcinoom

Gezwellen in de alvleesklier komen vaker voor bij mannen en komen meestal voor bij mensen die ouder zijn dan 60. De klachten ontstaan geleidelijk, hierdoor gaan zorgvragers vaak laat naar de huisarts. De kanker is vaak te ver gevorderd om te genezen.


Symptomen: vermagering, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en braken. Ook een tumor veroorzaakt pijnklachten in de bovenbuik