het Aralmeer, wat er van overblijft

Lotte Spillebeen IO groep 1

wat is er gebeurt met het meer? en wat is hiervan de oorzaak?

De streek rond het Aralmeer leek een perfecte locatie te zijn voor de landbouw door dat men er gemakkelijk kan irrigeren van uit het meer. Dus begonnen de mensen van toen irrigatie kanaaltjes te bouwen. Om er dan uiteindelijk katoen te kunnen gaan kweken. Doordat er verschillende pesticiden in het meer terecht kwamen zou er een natuurlijk fenomeen opgedoken zijn waardoor het water verdampte. Maar omdat de mens het water niet meer bijgevuld. Daardoor ging het meer gaan krimpen.

welke gevolgen zijn er merkbaar?

Door de uitdroging van het meer is dat het zoetwater zoutwater is geworden en de opgedroogde delen van het meer liggen bedekt met zout die giftige stoffen bevat. Die giftige stoffen kunnen dan met de wind worden verspreid. Het is zo dat ze al van die giftige stoffen die uit het Aralmeer komen, hebben terug gevonden bij de pinguïns in op de Zuidpool.

welke gevolgen geeft dit voor de mensen?

De gevolgen voor de mens zijn dat de havens van toen nu op z’n 100km van de dichtst oevers te vinden zijn en hierdoor staan de boten op het zand en kunnen er geen goederen meer vervoerd worden over het Aralmeer. Zo gingen heel wat scheepvaartbedrijven failliet en kwamen er ook steeds meer mensen werkloos. Maar ook de gezondheidsproblemen werden groter zo krijgen mensen veel rapper TBC, kanker en nier- /leverziekten. Maar ook kindersterfte verdubbelt.