MÚSICA, CREATIVITAT i MOVIMENT

ESTUDIS DE POSGRAU (15 ECTS) - Inici Octubre 2022

Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment (15ECTs)

El títol d'Expert en Música Creativitat i Moviment és una formació pensada per a l'acompanyament creatiu i artístic dels professionals que es dediquen a l'ensenyament de la música i el moviment en qualsevol àmbit. S'estructura en dos anys durant els quals l'estudiant coneix recursos d'un gran ventall de professionals per anar creant el propi repertori. Així mateix, durant el primer curs s'acompanya cada alumne perquè desenvolupi eines tant de comunicació musical com de creació artística musical a partir del punt de coneixements i pràctica on es troba. També es dona espai a l'experimentació amb el propi cos per tal de desenvolupar la consciència corporal i la creativitat en aquesta àrea. En el segon curs s'acompanya cada alumne perquè elabori el seu propi projecte, amb la possibilitat d'aplicar-ho al seu àmbit de treball habitual.

En resum, són dos anys plens d'experiències creatives individuals i en grup que desperten la imaginació i la sensibilitat. Al finalitzar es disposa d'un banc de recursos immens per aplicar després en el dia a dia. i als quals l'alumne pot accedir després quan vulgui entrant al Campus Virtual, un espai virtual on queden penjats tots els vídeos i materials de les sessions .

A partir d'aquest curs, el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment queda inclòs dintre dels estudis del Màster en Formació Permanent de les Arts en Pedagogia de la Música i el Moviment. Una formació estructurada per mòduls que permet planificar a l'estudiant la seva formació.

DIRIGIT A:

Aquest títol va dirigit a professionals (mestres, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, musicoterapeutes, pedagogs, treballadors socials) i persones interessades en la formació artística i pedagògica a Música i Moviment que volen conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'ensenyament/ aprenentatge de la música i les arts escèniques.

A tots aquells interessats en despertar la imaginació, potenciar el pensament artístic i la creativitat amb ganes d'aplicar els coneixements adquirits en el seu àmbit professional o projecte personal.


REQUISITS:

Per accedir al curs i obtenir la titulació de postgrau "Títol d'Expert Universitari en Música, Creativitat i Moviment" heu d'estar en possessió d'un títol universitari, ja sigui llicenciatura, diplomatura o grau de titulacions relacionades amb la música, el teatre, la dansa , la docència o d'altres disciplines que mostrin un interès justificat per conèixer les tècniques i els continguts del curs. En casos concrets, es preveu la possibilitat que hi accedeixin alumnes no titulats que, per la seva trajectòria professional o personal, es consideri que estan en condicions de seguir el curs. En aquest cas, el títol que aquests estudiants obtenen és un Diploma d'Extensió Universitària.


CENTRE que ho imparteix: El Musical-Centre d'Educació i Recerca i la Universitat Ramon Llull - FPCEE Blanquerna

LLOC on s'imparteixen les classes presencials: El Musical - Carrer Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra.


MODALITAT dels estudis:

 • Presencial => En cas de que l'evolució de la pandèmia no permetés realizar les sessions de forma presencial, les fariem online.
 • Semipresencial => Opció de cursar els estudis de forma online a excepció del Campus d'estiu. Si esculls aquesta opció, El Musical preveu unes sessions de reforç presencial per la gent que ha realitzat els seus estudis online al voltant del Campus d'Estiu.


Llengües vehiculars del títol: català, castellà i Anglès.

Durada, calendari i horari marc:

DURACIÓ: El curs consta de 4 moduls i té una duració de 2 anys.


MÒDULS:

Mòdul 1 - (1 dissabte al mes) 22 d'octubre, 19 de Novembre, 17 de Desembre, 21 de Gener del 2023, 18 de Febrer, 18 de Març, 22 d'Abril i 27 de Maig.

Mòdul 2 i 4 - Octubre 2023 a Maig 2024 (classes: 1 dissabte al mes) *pendent calendari.

Mòdul 3 - 11-12-13-14 juliol 2023 o bé juliol 2024.


DISTRIBUCIÓ MÒDULS:

Alumnes de primer curso: Mòdul 1 i Mòdul 3

Alumnes de segon curs: Mòdul 2 i 4


HORARI MARC:

Alumnes de primer curs: de 12:00 a 20:00 aproximadament

Alumnes de segon curs: de 15:30 a 20:00 aproximadament

*La direcció del curs pot modificar els horaris si ho creu oportú.

Des dels Sentits - Projectes Finals Campus Estiu Juliol 2022 (MCM) - El Musical (Bellaterra)

PROFESSORAT

DIRECCIÓ:

Dra. Eugènia Arús - Pianista i professora de rítmica. Professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

Montserrat Roig - Musicòloga. Fundadora i directora d'El Musical – Centre autoritzat de Grau Professional, de l'Escola de Música de Bellaterra i de Bellaterra Música Editorial.


COORDINACIÓ:

Marta Canellas - Pedagoga de la Música i el moviment, violoncelista i artterapeuta. Professora del Conservatori professional El Musical de Bellaterra.


PROFESSORAT:

Dra. Eugènia Arús - Pianista i professora de rítmica. Professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

Marta Canellas - Grau en Pedagoga de la Música i el moviment, violoncelista i artterapeuta. Professora del Conservatori professional El Musical de Bellaterra. .

Meritxell Balada - Llicenciada en Pedagogia de la Dansa en el Conservatori Superior de Dansa i Bachelor (especialitat en Moviment) en El Musical de Bellaterra.

Santi Serratosa - Percussionista i terapeuta. Professional freelance.

Dra.Susana Pérez - Psicòloga i bailarina. Professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-URL.

Toni Mira - Referent a la creació de la dansa contemporània al nostre país. Graduat en dansa contemporània a l'Institut del Teatre de Barcelona, ​va fundar al 1987 la companyia Nats Nus Dansa.

Dra. Reina Capdevila - Pedagoga. Professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de Blanquerna-URL.


PROFESORAT CONVIDAT CURS 2022-23:


Dra. Ruth Schnedewind- Va ser fundadora i directora del departament d'Educació Elemental de Música i de l'especialització “Elementary Music Making” de la Universitat de Viena. Compta amb una llarga trajectòria de formadora de professionals i de didàctica amb grups d'infants. Autora de cançoners infantils en alemany, amb varis premis. És autora també de llibres teòrics sobre els principis bàsics de la Música Elemental


Miquel del Pozo- Llicenciat en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, ​​compagina l'exercici professional de l'arquitectura al seu despatx, MENDEZDELPOZO|ARQUITECTES, amb l'assaig, la reflexió i la divulgació al voltant de l'art. Ha creat el projecte #MA140 (Mirar a l'Art a Twitter), col·labora al programa La Finestra de la Cadena Ser i amb el Museu del Prado. El 2019 va rebre el premi "Ciutat d'Open House Madrid" al millor ús de les xarxes socials.


Aina Plans- Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat der Künste, Bachelor en Rítmica Dalcroze i estudis d'Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment resideix a Berlín, on imparteix classes de música i moviment per a nadons i nens, així com classes de piano. Compagina l'activitat musical amb la passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta.


Gemma Baños- Tècnic superior en Educació Infantil, Grau professional de piano i Màster en Musicoteràpia. S'especialitza en musicoteràpia prenatal formant-se al Mètode focal obstètric amb Gabriel F. Federico i a l'educació musical a l'etapa 0 a 3 anys amb formacions en Pedagogia musical Willems, Dalcroze, Gordon... entre d'altres . Treballa com a especialista de música en escoles bressol, escoles de música i espais de criança des del 2004. El 2012 crea el seu projecte "Embaràs i part musical". Crea i dirigeix ​​els tallers "Abans de néixer", i participa a "Bim Bom", i "Zig zag", tallers-espectacle per a embarassades i nadons al Palau de la Música Catalana. Recentment publica el seu primer disc de cançons per a nadons, juntament amb Marta Canellas, Cançons Menudes de l'editorial Bellaterra Música.


Mireia Aguiar- formació en Orff Schulwerk Certification del San Francisco Orff Schulwerk Course (EUA), Extended studies in Orff-Schulwerk de Finlàndia (ORFF-course I, JaSeSoi ry). Certificat de professora d’Educació Musical Primerenca (IGEME, Instituto Gordon de Educación Musical España). Titulada en flauta de bec pel Conservatori del Liceu i en Cant Barroc pel Conservatorio Fernando dall’Abaco de Verona (Itàlia). Diplomada en Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona.


Estevao Marques Es va graduar en música a Brasil. Professor en The San Francisco International Orff Course, en Estats Units, amb experiència en workshops al voltant del món (Turquía, Colombia, Argentina, Uruguay, Espanya, Finlàndia, Tailàndia, Portugal, Holanda, Àustria, Noruega, Hong Kong, Taiwan i Itàlia).Autor de 20 llibres, inclosa la col·lecció "Historias que cantam", i coautor de la colecció musical Brincadeiras e brincadeirinhas musicais da Palavra Cantada. Creador i director del curs online Mini Esportistas e Educando pela Brincadeira. Contacontes, fundador del Grup Triii. Ha tocat amb Palavra Cantada, Chico César, Antônio Nóbrega i amb el grup Barbatuques.


Jordi Palet és director d' escena i dramaturg. És membre de la companyia Farrés Brothers y Cía, i el seu teatre s'especialitza en el llenguatge dels titelles i els objectes. Ha estrenat més de 20 espectacles, entre els quals la dramaturgia de Zapatos nuevos, de Tian Gombau/L’Home Dibuixat, Premio Max 2020 a Millor Espectacle Infantil. Desde 2012 imparteix classes de teatre visual i d'objectes a l'Institut del Teatre de Barcelona.

PLÀ D'ESTUDIS

MÒDUL 1: FONAMENTS DE LA CREATIVITAT MUSICAL I CORPORAL (6 ECTS)


Assignatura 1. IMPROVISACIÓ PER L'AULA (2 ECTS)L'objectiu d'aquesta assignatura és l'experimentació amb sonoritats i ritmes a partir de materials i instruments sonors, partint del nivell tècnic que tingui cada alumne respecte al seu instrument

 1. Descobriment de diferents llenguatges artístics clàssics i contemporanis.

 2. Improvisació col·lectiva.

 3. Ús creatiu de la veu.

 4. La improvisació musical com a inspiradora, conductora i organizadora del moviment.

 5. Imatgn, moviment, música i emoció.Assignatura 2. ESTRATEGIES I RECURSOS MUSICALS I CORPORALS PER A DESENVOLUPAR LA CREATIVITAT I (2 ECTS)

 1. El procés creatiu, un conjunt de records i novetats.

 2. L'art i la creativitat com a procediment d'ensenyament/aprenentatge.

 3. La creativitat com a recurs educatiu.

 4. Presentació i coneixement de recursos i materials didàctics 1 (a les diferents etapes: Infantil, Primària i Secundària).

 5. La improvisació com a contingut en l'aprenentatge d'expressions artístiques.


Assignatura 3. MÚSICA EN MOVIMENT (2 ECTS)

 1. Cançó, percussió corporal i creativitat.

 2. La rítmica Dalcroze i el moviment creatiu.

 3. La música en moviment com a procediment per a l'aprenentatge d'altres àrees de coneixement.

 4. Dansa i coreografia: les variacions i la transformació.

 5. Tècnica i expressió.

 6. El moviment i el treball creatiu en grup com a eina de cohesió.


MÒDUL 2: APROFUNDIMENT EN ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES I PROCEDIMENTS PER DESENVOLUPAR LA CREATIVITAT (2 ECTS)

 1. Creativitat, investigació i innovació.

 2. Pràctica i elaboració de seqüències didàctiques que promouen la conservació i el desenvolupament de la creativitat.

 3. L´observació a laula.

 4. El paper del professor en els processos creatius.

 5. Presentació i coneixement de recursos i materials didàctics2 (a les diferents etapes: Infantil, Primària i Secundària).

 6. Elaboració de programes d'intervenció artístics i educatius.


MÒDUL 3. PROJECTES ARTÍSTICS INTERDISCIPLINARIS (3 ECTS)

CURS D'ESTIU

 1. Estudi i anàlisi de diferents projectes educatius interdisciplinaris.

 2. Tècniques i pràctiques d'intervenció artística i educativa.

 3. Eines digitals i tecnològiques.

 4. Relacions entre música, moviment, literatura, arts plàstiques, arts escèniques i audiovisuals.

 5. Creació de projectes escènics.


MÒDUL 4.TREBALL FINAL (4 ECTS)

L'estudiant elabora un projecte o proposta d'intervenció educativa que promogui l'ús de la creativitat en un àmbit concret: inclusió social, context cultural i/o artístic, educació escolar, ensenyaments artístics, etc. Aquest projecte ha de ser justificat amb fonts bibliogràfiques i amb una part pràctica que caldrà documentar i reflexionar.

Big picture

PREU

Preu Total: 2.306€

(aquest preu inclou les taxes d'exàmen pero no inclueixen la tramitació de la titulació que s'abonarà directament a la URL una vegada superats els estudis).


Financiació: l'import del curs s'abonarà fraccionat en terminis.


Terminis de pagament:

PRIMER ANY
Matrícula: 320€ en el moment de fer la inscripció
Quota 1: 338€ (Novembre)
Quota 2: 338€ (Febrer)

SEGON ANY
Matrícula: 300€ en el moment de fer la inscripció a segon curs
Quota 3: 306€ (Novembre)
Quota 4: 306€ (Febrer)

CURS D'ESTIU
Matrícula: 398€ (Maig-Juny)

Música, Creativitat i Moviment - 2018-19 - El Musical - Prof. Veronica Kinski
https://youtu.be/XmUtcV1rHRc
Campus Estiu Música, Creativitat i Moviment - 2018-19 - dj11 - El Musical - Part 2
Música, Creativitat i Moviment - Maig - 1 - 2017 - El Musical (Prof. Santi Serratosa)
Campus Estiu Música, Creativitat i Moviment - 2018-19 - dc10 - El Musical - Prof. Eugènia Arús
Música, Creativitat i Moviment - Abril - 1 - 2018-19 - El Musical - Prof. Estêvão Marques
Música, Creativitat i Moviment - Campus d'Estiu 2017 - El Musical (Prof. Convidat: Daniel Ligorio)
Què és per tú El Musical?