ВЕБЦИКЛОПЕДИЈА

- Веб 2.0 алати у образовању -

vebciklopedija.weebly.com

О нама

Има нас четири, за почетак, и радимо у образовању: Славица Јурић, Гордана Петровић, Марија Јовић и Светлана Његомир. Најмлађа је рекла: Оно што откривам желим да поделим са свим колегама. То важи за све нас и зато смо започеле овај каталог знања о веб-алатима. Веб-сајт је посвећен пок. Горану Стојковићу, пиониру електронског учења код нас. Посвећен му је и шири пројекат Клик до знања, из којег смо и саме проистекле. Пишите нам испуњавајући образац ако желите да нам се прикључите.
Big image

О веб алатима

Big image
Током септембра и октобра приказале смо нових 30 алата и корисних сајтова. Највише пажње посветиле смо дељењу и публиковању докумената,управљањем пројектима, картама и мапама, презентацијама и фото причама, генераторима речи, али има новина и у неколико других категорија. Наставили смо са праксом креирања видео упутстава, у намери да вам на једноставан начин приближимо могућности једног алата за прављење реклама. Подсећамо вас, на свакој страници имате навигацију с леве стране до осталих страница. Кроз странице се можете кретати и уз помоћ менија језичка ВЕБ-АЛАТИ.

О рејтингу приказаних алата

Алат месеца - Током лета, највише сте гласова дали Патбрит (Pathbrite), алат за креирање портфолија. Истражите и друге предложене алате и дајте глас најбољем. Гласајте за алат месеца октобра.

Уредник препоручује - Овог месеца Славица препоручује моћну платформу за управљање пројектима - развијен и прегледан алат Угвејв (Oogwave).

Оцените појединачне алате - Уз сваки алат постављене су мали виџети за процену алата у облику пет зелених звездица. Уколико алат већ користите, испробали сте га, оцените га једном до 5 звездица да би сви посетиоци имали мишљење корисника о алату.

О другим садржајима веб-сајта

Блог - На блогу Вебциклопедије објављујемо или уграђујемо интернет-референце које се односе на веб-алате и пишемо о важним догађајима у области развоја ИКТ у образовању, те о одјецима Вебциклопедије у просветном свету.

Фoрум - На форум Вебциклопедије можете се пријавити са неког од својих налога. Форум је наменски: износимо искуства, жеље и предлоге…

Ново на форуму: Мобилно учење – мода или могућност.

Гугл+ страница - Користећи предности социјалне мреже Гугл+ имамо смо Гугл+ страницу Вебциклопедије. Постављањем Гугл + странице о Вебциклопедији у своје кругове, сазнаћете блиц-вести о алатима и нашим активностима

Big image

Шта има ново код нас за вас

Школски календар сећања – Дан по дан нови је пројекат међушколске сарадње у који се укључило 24 школе из целе Србије и преко 40 образовних радника који ће га радити, сами или с ученицима, до следеће школске године. То еј својеврстан медијски обогаћен времеплов за сваки дан у години, постављен на веб-странице. На блогу сајта се описују значајни празници и датуми и доносе примери, сценарији и нацрти прославе у школама. Календар можете пратити сваки дан и преко социјалних мрежа: Гугл+ , Фејсбук, Твитер. Преузмите банер са сајта (и слика лево) и поставите га на своја и школска веб-места јер је календар намењен школама и свима који доживотно уче. У том учењу, док хрлимо у будућност не смемо заборавити прошлост.

Професионална заједница просветних радника Србије и Образовно окружење – професионални развој и у овој школској години циклус редовних месечних вебинара последњег четвртка у месецу у Клубу љубитеља добрих вебинара. Најаву за октобарски вебинар посвећен веб-алатима за управљање пројектима погледајте на блогу. За учешће у вебинару сви чланови Клуба од ове школске године добијају потврду Друштва школских библиотекара на 1 сат неформалног стр. усавршавања које спада у остале облике стручног усавршавања које запослени сам предузима (Правилник о стр. усаврш. чл. 4, тачка 6) чиме ДШБС жели да постане истински носилац промена у школама и подстакне неформално учење колега.

До следећег броја или новог дружења на мрежи!

t

<img src="http://s4.thingpic.com/images/cD/4RuGJsoQvTtjkYtdvVgVv4NN.png#tl-341361598306189313;626328886" width="815" class="alwaysThinglink" /><script async charset="utf-8" src="//cdn.thinglink.me/jse/embed.js"></script>