Les deixalles espacials

"Aquest problema necessita una sol·lució."

El problema de les deixalles espacials

Avui en dia, de les expedicions de la NASA controlades pel CCVE (Centre de Control de Vols Espacials), en sabem ben poc, tant poc, que no sabem quins problemes els hi estem portant a les futures generacions si seguim malmetent a l'espai com estem fent.

El 4 d'octubre de 1957 es va enlairar el primer satèl·lit artificial de la història. Es deia "Sputnik" i era un artefacte molt senzill. Durant tres setmanes va donar voltes a la Terra i va recollir dades de l'atmosfera.
D'això ja fa gairebé seixanta anys, i des de llavors s'han enviat a l'espai aproximadament 5.000 coets. Imagineu-vos quin trànsit, per allà dalt! I això fa que cada cop hi hagi més brossa espacial. Cargols, claus i tota mena de peces que han anat perdent les naus. O, fins i tot, satèl·lits vells que ja no funcionen. Els científics calculen que actualment hi ha tones i tones de ferralla que fan voltes a la Terra a gran velocitat. Uns objectes que, per petits que siguin, poden ser molt perillosos. Perquè viatgen a una velocitat altíssima aproximadament de 28.000 km/h i, si xoquen amb un coet o amb algun satèl·lit, el poden malmetre.
Els científics alerten que és urgent retirar tota aquestes deixalles espacials. De moment, estan estudiant diferents maneres de fer-ho.
Big image

El mètode més eficient per eliminar tota aquesta "ferralla" !

El mètode que el LEAC (Laboratori dels Estudis Astronòmics Catalans) dirigit per Adrià Reigosa, ens ha explicat un mètode per eliminar tots aquests residus que queden flotant per l'espai. El mètode es diu "Cable electrodinàmic", el qual aprofita el magnetisme terrestre per a arrossegar els trossos de deixalles espacials i reduir-ne la velocitat. D'aquesta manera, les restes "desorbitarien" per arribar a l'atmosfera terrestre, on es desintegrarien.
Big image

Els promotors d'aquest projecte són:

  • LEAC (Laboratori dels Estudis Astronòmics Catalans).
  • NASA (National Aeronautics and Space Administration).
  • CCVE (Centre de Control de Vols Espacials)

Aventatges i Inconvenients del " Cable Electrodinàmic"

Els aventatges sobre aquest mètode per eliminar les deixalles espacials són infinits, però com cada cosa té els seus inconvenients. Anem a veure els aventatges i els inconvenients del cable electrodinàmic:

Aventatges: El cable electrodinàmic té la funció de reduir la velocitat de les deixalles, així que en el moment que es frenen, cauen cap a l'atmosfera, amb tanta velocitat que abans que impacti contra el terra, es desintegren en el camí.

Inconvenients: El cable electrodinàmic pot fer que es desintegrin deixalles de tamany força gran, però en el cas que hi hagi una deixalla extremadament gran, i no li donés temps a desintegrar-se, podria produir un accident fatal; però poques vegades se'n troben d'aquestes mides.

Cost aproximat del projecte

Aquest projecte no té un cost definit, però el seu preu rondaria els 200.000.000 $.