Darmonderzoeken

Videocapsule

Wat is de videocapsule endoscopie?

De videocapsule (of camerapil) endoscopie (VCE) maakt afbeeldingen van het maag-darmkanaal. In de videocapsule zit namelijk een minuscule fotocamera. Deze camera maakt zoveel foto’s dat er een soort film-opname ontstaat van de slokdarm, maag en in het bijzonder van de dunne en dikke darm. De capsule slikt u in met water.

Voor wie is de videocapsule bestemd, en wanneer?

Wanneer de arts wilt weten of er sprake is van een mogelijke ontsteking of afwijking van het slijmvlies van de dunne darm, maakt de arts een videocapsule. Dit gebeurd wanneer er bij mensen klachten optreden zoals onbegrepen bloedverlies uit het maagdarmkanaal, bij controle op bekende (chronische) aandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie, erfelijke poliep-syndromen) of op verdenking van tumoren van de dunne darm.

Voorzorg van een videocapsule

Het is erg van belang dat tijdens het onderzoek uw darmen schoon zijn. Om dit te bereiken krijgt u van te voren laxeermiddel en een dieetschema. Hiermee begint u 24 uur van te voren. Het ziekenhuis informeert u over wat voor dieet u krijgt en hoe u het laxeermiddel moet gebruiken.

Op de dag van het onderzoek is het aangeraden om kantoenen kleding te dragen. Synthetische stoffen kunnen namelijk het vastleggen van de beelden verstoren.

Als u staal- of ijzertabletten gebruikt, moet u daar zeven dagen voor het onderzoek mee stoppen. Deze tabletten kleuren de darminhoud zwart en kunnen daarom het onderzoek bemoeilijken.

Ook moet u een dag van te voren stoppen met roken.

Hoe werkt de videcocapsule?

De camerapil verplaatst zich via de peristaltiek van het spijsverteringskanaal door u lichaam. De peristaltiek is een knijpende beweging van een buisvormig orgaan, die ervoor zorgt dat het voedsel vooruit komt in het maagdarm-stelsel. Hiervoor moeten de darmen goed schoon zijn.

Via plakkers met draden op uw huid, zendt de videocapsule signalen naar een kastje om je middel dat registreert wat de capsule opneemt. De capsule maakt een reis van ongeveer 12 uur door de dunne darm. In de dagen daarna poept u de capsule uit.

Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

  • Met de videocapsule is het lange gebied van de dunne darm goed te onderzoeken op een patiëntvriendelijke manier. Dit kon voorheen niet.
  • U hoeft niet direct een coloscopie
  • U kunt tijdens het onderzoek je dagelijkse dingen blijven doen
  • U hoeft geen roesje
  • Het onderzoek is absoluut niet pijnlijk

De complicaties die op kunnen treden bij een videocapsule.

Er zijn niet veel complicaties die zich kunnen optreden bij een videocapsule. De complicaties die kunnen optreden zijn:


  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Buikpijn


Mochten de bovenstaande complicaties zich voordoen, is het noodzakelijk om de ziekenhuis- verpleegkundige raad te plegen.

De nazorg.

Na het onderzoek mag u weer eten zoals u gewend bent. Uw medicijnen kunt u weer als gewoonlijk innemen. Insuline kan vaak ’s avonds weer volgens uw schema gebruikt worden. Volg daarbij de afspraken die u met uw arts heeft gemaakt.
0001E2B8_00006037.avi