BNN-VARA

Bedrijfsanalyse

Het Bedrijf

BNN is een publieke omroep die in het begin klein begon. De officiële naam is Bart's neverendings network. De zender is nu erg populair onder jongeren met programma's als Spuiten en slikken en Proefkonijnen. Naast BNN is ook de VARA gevestigd bij dit bedrijf. Beide omroepen worden uitgezonden op de zender Nederland 3. De VARA richt zich iets meer op de ouderen en daarom worden beide doelgroepen benaderd op deze zender.


Het is een erg groot bedrijf met een percentage van 36,2% aan kijkcijfers in de avond. De

USP van dit programma is eigenlijk: Goeie programma's maken voor een Nederlands publiek. BNN doet dit door actuele onderwerpen te bespreken. Een goed voorbeeld is hier Spuiten en Slikken. VARA doet dit door iets af te wijken van de andere omroepen en een stapje uit de "comfortzone" te nemen.

Producten en diensten

BNN en VARA leveren televisie, radio en evenementen. Dit doen ze op de volgende manier.

De VARA krijgt op alle drie de Nederlandse zenders zendtijd, doordat de programma's op elke zender worden uitgezonden. BNN wordt alleen uitgezonden op Nederland 3, maar heeft wel veel programma's in de avond. Er zijn meerdere omroepen die uitzenden op de zenders, maar doordat het allen publieke omroepen zijn hebben VARA en BNN hier geen invloed op.


Hierdoor komt ook gelijk de concurrentie.


In dit tabel wordt er getoond hoe de publieke omroepen worden bekeken door Nederland.

Je kunt zien dat VARA en BNN meer bezoekers hebben dan de andere omroepen. Wat dus erg positief is. Doordat het bedrijf beide doelgroepen benaderd worden de programma's ook erg divers.

Big image

Communicatie

Het bedrijf maakt reclame door verschillende manieren. Doordat ze een publieke omroep zijn, gaat het hier niet direct om winst maken, maar meer om kijkcijfers en goeie programma's. Dit doen zij door verschillende manieren.


Socialmedia:

Zowel VARA als BNN hebben allebei een socialmedia account en willen hier dan ook meer kijkcijfers uithalen. Dit doen zij door veel te plaatsen en nieuwtjes weer te geven. Ook staan er veel links naar Twitter, Facebook en Instagram op de website. Naast socialmedia hebben zij ook veel nieuwe leden nodig. Dit gaat op een andere manier.


Nieuwe leden:

Doordat deze zenders geld krijgen van de overheid is het soms moeilijk om rond te komen van dit geld. Dat is namelijk een beperkt bedrag. Zij nemen hiervoor leden aan. Dat is voor BNN 5,00 euro per jaar en voor VARA 10,00. Hier krijg je dan wel iets voor terug. Zoals vrijkaarten of een boek. Zo kunnen deze zenders ook blijven bestaan. Dit is ook voor hun de manier van klantbenadering.

Het Personeel

Bij dit bedrijf werken ontzettend veel mensen. Vooral de mensen bij de productie werken fulltime door het maken van de uitzendingen, maar er zijn ook veel taken achter de schermen die de kijker niet te zien krijgt. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld bij de redactie werken. Vaak werken deze mensen ook fulltime, maar sommige mensen werken ook parttime. In deze wereld moet je ook gewoon continu bereikbaar zijn voor je werk.